Κόσμος

Πώς ένας Τούρκος δημοσιογράφος που απολύθηκε κατέκτησε το YouTube

Ο αντιπρόεδρος του YouTube, Pedro Pina επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο δημοσιογράφο Φατίχ Αλταϊλί στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να μάθει το μυστικό της επιτυχίας του καναλιού του στη διεθνή πλατφόρμα.

Πώς άλλαξε τα δεδομένα στην ενημέρωση ένας δημοσιογράφος
15 ημέρες μετά την απόλυσή του από το Haberturk, ο Αλταϊλί έκανε την πρώτη του εκπομπή στο YouTube, η οποία προβλήθηκε 958.995 φορές. Σε περίπου δύο μήνες, το κανάλι του Αλταϊλί κέρδισε τέτοια δημοτικότητα που αυτή η επιτυχία έφερε τον αντιπρόεδρο του YouTube στην Κωνσταντινούπολη.

Το κανάλι του Αλταϊλί έφτασε τους 4,5 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες, πράγμα που σημαίνει υψηλότερη προσέγγιση χρηστών από όλες τις άλλες πλατφόρμες. Τα προγράμματά του παρουσιάστηκαν σε διάφορες πλατφόρμες περίπου 300 εκατομμύρια φορές το μήνα. Το πιο σημαντικό, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα μακρύ πρόγραμμα, ο χρόνος διατήρησης του θεατή ήταν σημαντικός. Το 65% του κοινού παρέμεινε στο κανάλι καθ ‘όλη τη διάρκεια του ωριαίου προγράμματος. Όσον αφορά τη διεθνή τηλεθέαση, μετά τις τουρκικές σειρές, η μεγαλύτερη διάρκεια καταγράφηκε στα προγράμματα του Αλταϊλί.

Υπάρχουν 20 “mega influencers” στις ΗΠΑ και 2 στην Ευρώπη, ένας εκ των οποίων είναι ο Φατίχ Αλταϊλί.

Οι πιονέροι
Ο πρώτος δημοσιογράφος που άνοιξε το δρόμο στην Τουρκία ήταν ο Τζουνέιτ Οζντεμίρ.

Το κανάλι του στο YouTube έχει 1.5 εκατομμύρια ακολούθους.
Οι καθημερινές εκπομπές στο YouTube έχουν κατά μέσο όρο από 150.000 έως 200.000 προβολές/views.
Το μήνα δηλαδή κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια έως 15 εκατομμύρια προβολές.
Στο Twitter έχει 7.5 εκατομμύρια ακολούθους.
Η δημοσιογράφος Νεβσίν Μενγκιού έχει:

574.000 ακολούθους στο YouTube.
Το κανάλι της έχει 159 εκατομμύρια προβολές.
Η σπουδαιότητα αυτών των καναλιών όσον αφορά τις πολιτικές ειδήσεις είναι μεγάλη. 7,5 εκατομμύρια Τούρκοι παρακολούθησαν την τελευταία προεκλογική ομιλία του Ερντογάν μέσω του YouTube, με αποτέλεσμα αυτά τα κανάλια να αφαιρούν τώρα το όπλο της «ζωντανής μετάδοσης» από τα mainstream ειδησεογραφικά κανάλια.

Τα αναδυόμενα νέα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνουν την τουρκική πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία. Ο αριθμός των πολιτικών που θέλουν να εμφανιστούν στο πρόγραμμα του Φατίχ Αλταϊλί έχει ξεπεράσει τα κρατικά ειδησεογραφικά κανάλια.

“Πολύ χαμηλός βαθμός” στην κλιματική αλλαγή
Παράλληλα, η Τουρκία, η οποία κατέλαβε την 47η θέση μεταξύ 63 χωρών στον Δείκτη Επιδόσεων για την Κλιματική Αλλαγή του 2023, έπεσε εννέα θέσεις, φτάνοντας στην 56η θέση φέτος. Ο δείκτης ενημερώνεται κάθε χρόνο και ανακοινώνεται κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Έλαβε «μεσαία» βαθμολογία στην κατηγορία Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, «χαμηλή» βαθμολογία στις κατηγορίες Εκπομπές Αερίων Θερμοκηπίου και Χρήση Ενέργειας και «πολύ χαμηλή» βαθμολογία στην κατηγορία Κλιματική Πολιτική. Η Τουρκία εξακολουθεί να εξαρτάται από την ενέργεια που λαμβάνεται από ορυκτά καύσιμα, ωστόσο οι στόχοι που σχετίζονται με την αιολική ενέργεια δεν ήταν φιλόδοξοι και δεν περιλάμβαναν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον δείκτη, καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτύχει τον στόχο της να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς. Για το λόγο αυτό, οι τρεις πρώτες θέσεις του δείκτη παρέμειναν κενές φέτος, όπως και πέρυσι.

Περισσότερα τζαμιά από σχολεία
Σε άλλη είδηση, μετά από μια δεκαετή φρενίτιδα κατασκευής τζαμιών, η Τουρκία έχει σήμερα περίπου 30.000 περισσότερα τζαμιά από ό,τι δημόσια σχολεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Μπιργκιούν.

Αυτό σημαίνει 89.302 τζαμιά προς 60.734 δημόσια σχολεία, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας είναι κάτω των 30 ετών και οι αναφορές για υπερπληθυσμό των σχολικών αιθουσών αυξάνονται.

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους είναι κατά της ένταξης της Τουρκία στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του βρετανικού Γκάρντιαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), που διεξήχθη σε 6 κράτη μέλη της ΕΕ, το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Μεταξύ των εν λόγω χωρών, η Αυστρία ξεχωρίζει ως η χώρα που δεν επιθυμεί περισσότερο την ένταξη της Τουρκίας.

Οι πολίτες της ΕΕ, αν και πιο δεκτικοί ως προς την ένταξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και του Μαυροβουνίου, δεν παρέχουν σαφή υποστήριξη για την επέκταση της Ένωσης στο εγγύς μέλλον.

Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 72% για την Τουρκία, γεγονός που επέστησε την προσοχή.

Η Πολωνία είναι η λιγότερο αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το