Ελλάδα

Πολυτεχνείο: Σε κλοιό ΜΑΤ η κατάληψη – Τα σχέδια της ΕΛΑΣ για τη 17 Νοεμβρίου

Περικυκλωμένο το Πολυτεχνείο – «Πυρετός» συσκέψεων στην Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Την ώρα που οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας σχεδίαζαν τα μέτρα ασφαλείας, μία ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών μπήκε στο κτίριο στο Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων στα Εξάρχεια, αιφνιδιάζοντας τις Αρχές. Η ομάδα αυτή «πρόλαβε» την Αστυνομία, που σχεδίαζε να «σφραγίσει» το κτίριο λίγες ώρες μετά για να αποτρέψει τυχόν κατάληψή του.

Οι 50 αντιεξουσιαστές μπήκαν στο κτίριο στις 14.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ ανήρτησαν πανό που έγραφε: «Δεν υπάρχει ζωή και υγεία χωρίς ελευθερία» (σχετική φωτογραφία αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου). Οι αντιεξουσιαστές απευθύνουν, μάλιστα, κάλεσμα για να προσέλθει κόσμος στο Πολυτεχνείο.

Την ίδια ώρα, στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν λάβει χώρα ήδη συσκέψεις για τα μέτρα της 17ης Νοεμβρίου, ενώ το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή και τις επόμενες ημέρες.

4.000 αστυνομικοί για το Πολυτεχνείο την 17η Νοεμβρίου

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, περίπου 4.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, με στόχο να εφαρμοστεί η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στα χέρια τους καλέσματα για συγκεντρώσεις από πολλούς και διαφορετικούς φορείς, γεγονός που αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας. Αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε κλοιό θα βρίσκονται τα Εξάρχεια και η αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην περιοχή γύρω από την οδό Πατησίων υπάρχει ήδη αυξημένη αστυνομική παρουσία, κυρίως από άντρες των ΜΑΤ και της ομάδας Δράση. Σε ετοιμότητα βρίσκεται στην περιοχή και η αύρα της ΕΛ.ΑΣ. Από το πρωί της Παρασκευής το Πολυτεχνείο είναι περικυκλωμένο. Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να εμποδιστεί η πρόσβαση στο κτίριο και άλλων ατόμων, ενώ δεν είναι γνωστό εάν θα επιχειρηθεί ή όχι εκκένωση του χώρου.

Οι εντολές προς τους αστυνομικούς για την ημέρα του Πολυτεχνείου είναι να μην επιτραπούν συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ πιθανότατα μία ημέρα πριν, στις 16 Νοεμβρίου, θα εκδοθεί διαταγή από το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής που θα απαγορεύει τις συγκεντρώσεις για λόγους δημόσιας υγείας.

Στις 17 Νοέμβρη στα μέτρα θα συμπεριληφθεί το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., όπως και drones, που θα δίνουν εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα της Αστυνομίας και στους αξιωματικούς που συντονίζουν τα μέτρα. Στα Εξάρχεια θα μεταφερθούν και οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ., για την περίπτωση που ξεσπάσουν γενικευμένα επεισόδια.

Σημειώνεται ότι η ημέρα του Πολυτεχνείου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το