Ελλάδα

To πολυνομοσχέδιο, η σιωπή Καμμένου και η “μπόνους” βουλευτής

Τρεις ημέρες μετά την παραίτηση Ζουράρι, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει απαντήσει αν κάνει δεκτό το αίτημα του υφυπουργού Παιδείας, ενώ ο Πάνος Καμμένος δεν έχει αποδοκιμάσει ακόμα δημόσια τον συνεργαζόμενο με τους ΑΝΕΛ βουλευτή. Η πρωτοφανής στάση που κρατούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν από την μία τις πολύ λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες ακροβατούν οι σχέσεις των δυο κομμάτων και από την άλλη τα παζάρια που γίνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις για την υπόθεση Ζουράρι και τον αντικαταστάτη του.

Ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε να κρυφτεί στην συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο αποφεύγοντας να πάρει στον λόγο, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να μιλήσει για τον συνεργαζόμενο βουλευτή του αλλά και να πάρει αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή για το Σκοπιανό. Η απόφαση να μην εμφανιστεί στην αίθουσα της ολομέλειας μέχρι την ψηφοφορία, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, σε πλήρη συνεννόηση με το Μαξίμου προκειμένου η κυβέρνηση να μην έρθει σε δύσκολη θέση για τα ζητήματα του Σκοπιανού ή του Ζουράρι που απασχολούσαν την επικαιρότητα και η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση γίνει μόνο για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που το Μαξίμου «κρύβει» τον Πάνο Καμμένο, καθώς την τακτική αυτή είχε ακολουθήσει και κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, με τον υπουργό Άμυνας να βρίσκεται σε … άσκηση στην Βόρεια Ελλάδα.

Ο στόχος επικοινωνιακά μπορεί να επετεύχθη αλλά τα προβλήματα που υπάρχουν στην συνεργασία μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ολοένα και αυξάνονται. Μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα είχαμε την σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ με το Πάνο Καμμένο να τονίζει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, στην συνέχεια ο κυβερνητικός εταίρος με άρθρο του ζήτησε δημοψήφισμα για το Σκοπιανό, το οποίο στην συνέχεια πήρε πίσω τονίζοντας την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά και μέσα σε αυτό το κλίμα είχαμε και τις ανεπίτρεπτες δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας.

Πάντως το κλίμα στους ΑΝΕΛ με τον Κώστα Ζουράρι κάθε άλλο παρά ψυχρό ήταν στην αίθουσα της ολομέλειας, με τον πρώην υφυπουργό παιδείας να συζητά σε πολύ καλό κλίμα τόσο με τον πρόεδρο του κόμματος όσο και με τον Δημήτρη Καμμένο ο οποίος ζήτησε δημόσια την αποχώρηση του, αλλά και με τα άλλα στελέχη του κυβερνητικού εταίρου.

Ο ανασχηματισμός και η … Μεγαλοοικονόμου
Αρκετά είναι τα σενάρια που επικρατούν για τα επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την παραίτηση Ζουράρι. Πιο πιθανό σενάριο θεωρείται η αντικατάσταση του υφυπουργού από στέλεχος των ΑΝΕΛ προκειμένου να διατηρηθεί η ποσόστωση του κυβερνητικού εταίρου, με το όνομα του Θανάση Παπαχριστόπουλου να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Στην περίπτωση που δεν να αναπληρωθεί η θέση του υφυπουργού Παιδείας και απλώς γίνει αποδεκτή η παραίτηση τότε θα μετράμε αντίστροφα για τον ανασχηματισμό. Με βάση τον σχεδιασμό του Μαξίμου αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα γινόντουσαν μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και θα ήταν δομικός, ωστόσο τώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Την ίδια στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία αυξήθηκε στους 154 βουλευτές μετά την ένταξη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ της Θ. Μεγαλοοικονόμου. Η μέχρι πρότινος ανεξάρτητη βουλευτής που είχε αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων, ψήφισε τόσο τον προϋπολογισμό όσο και το πολυνομοσχέδιο και στην συνέχεια με επιστολή της ζήτησε να ενταχθεί στο κυβερνών κόμμα με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αποδεκτό το αίτημα της.

Στην Αρχιεπισκοπή ο Καμμένος
Με τον Αρχιεπίσκοπο αναμένεται να συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι ο Πάνος Καμμένος σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα και να συσπειρώσει το κόμμα και τους ψηφοφόρους του καθώς το ζήτημα που θα κυριαρχήσει θα είναι το Σκοπιανό. Ο κυβερνητικός εταίρος ο οποίος είχε στηρίξει τον κ. Ιερώνυμο στην σύγκρουση που είχε με τον Νίκο Φίλη με αποτέλεσμα ο τελευταίος να βρεθεί εκτός κυβέρνησης, τώρα θα μεταβεί στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο, προκειμένου να τονίσει πως συμπλέει απόλυτα με την στάση της εκκλησίας στο εθνικό ζήτημα του μακεδονικού.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το