Πολιτισμός

Πολιτισμική κληρονομιά με παρελθόν και μέλλον από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων»

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε που δημιουργήθηκε στη Νέα Ιωνία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών «Μνήμες Προσφύγων». Οι πιο πολλοί, νέοι άνθρωποι, μοιράζονται ένα κοινό μικρασιατικό παρελθόν, κοινές πολιτισμικές αξίες. Ο Σύλλογος ανέπτυξε τη διάθεση της ανάδειξης, προβολής, διατήρησης και συνέχισης της πολιτισμικής κληρονομιάς, ενώ τα μέλη του ένιωσαν αυτό «το χρέος απέναντι σ’ αυτούς που ήρθαν, πέρασαν, θα ’ρθουν και θα περάσουν». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων» εκτός της χορωδίας έχει και πέντε χορευτικά τμήματα παιδιών και ενηλίκων.

Πριν από τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκε στη Ν. Ιωνία ένας πολιτιστικός σύλλογος από ανθρώπους που μοιράζονταν ένα κοινό, μικρασιατικό παρελθόν, κοινές πολιτισμικές αξίες και είχαν γνωρίσει ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας από τις διηγήσεις των συγγενών τους που πρωταγωνιστούσαν. Οι πιο πολλοί, νέοι άνθρωποι, παρατηρώντας ότι πολλά στοιχεία του παρελθόντος είναι παρόντα και στη σημερινή κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου, αν και η παρούσα οικονομική κρίση τείνει να τα αλλοιώσει ή να τα αφανίσει, ανέπτυξαν τη διάθεση της ανάδειξης, προβολής, διατήρησης και συνέχισης της πολιτισμικής κληρονομιάς. Συγχρόνως αντλώντας δύναμη από τη νεότητά τους, έχοντας στόχους και οράματα, ένιωσαν αυτό «το χρέος απέναντι σ’ αυτούς που ήρθαν, πέρασαν, θα ’ρθουν και θα περάσουν» (Κ. Παλαμάς).
Με διάθεση προσφοράς, αγάπη για τον άνθρωπο, συμπόνια, αισιοδοξία και αξιοπρέπεια ξεκίνησε μια πορεία δημιουργική, ένα ταξίδι στον χρόνο με επίκεντρο τον άνθρωπο σε εύκολες και δύσκολες στιγμές του.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων» όχι μόνο ήταν «παρών» σε κάθε εκδήλωση πολιτισμού, αλλά τα μέλη του αεικίνητα και εμφορούμενα από τις αρχές των προγόνων τους έγιναν αντάξιοι συνεχιστές τους.

Χορωδία, χορευτικά τμήματα και δράσεις
Ξεχωριστές ήταν οι εμφανίσεις των χορευτικών ομάδων στο Μικρασιατικό Αντάμωμα στο Χαλάνδρι, από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «ΡΙΖΕΣ» και στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Γλώσσας Σκοπέλου, «Διαμαντής Παλαιολόγος».
Σε τοπικό επίπεδο η χορωδία συγκίνησε και «ταξίδεψε» πολλές φορές όλους όσοι είχαν τη χαρά να την απολαύσουν. Επίσης, τα πέντε χορευτικά τμήματα παιδιών και ενηλίκων έδωσαν τη χαρά στους φίλους του Συλλόγου να θαυμάσουν τη σωματοποίηση των αισθημάτων ανθρώπων μιας εποχής που τα άτομα μοιράζονταν τα πάντα (χαρές, λύπες, πίκρες, δυσκολίες) δρώντας συλλογικά και όχι ατομοκεντρικά.

Ο Σύλλογος αποτελεί ιδρυτικό μέλος του φορέα Πολιτιστικοί σύλλογοι Μαγνησίας και έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολλούς άλλους συλλόγους και φορείς της περιοχής.
Αξίζει να γίνει αναφορά στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και τη συμπόρευση του Συλλόγου με τον φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» και στην υπηρεσία του Δήμου Βόλου που εμφανίζει τον βαθμό της κοινωνικής ευαισθησίας της τοπικής κοινωνίας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Μάλιστα, μέσα από τα γραφεία του Συλλόγου μπορεί κανείς να κάνει την προσφορά του προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο με τη βεβαιότητα πως αυτή θα προωθηθεί και αξιοποιηθεί. Άλλωστε, η εξωστρέφεια που εκδηλώνεται με τη διάθεση για συνεργασίες και το πνεύμα αλληλοβοήθειας διαπνέει όλα τα μέλη και όσοι βρέθηκαν κοντά τους το ένιωσαν.
Εκεί ανάμεσα στα στενά δρομάκια ο ασβέστης στους τοίχους, τα πολύχρωμα λουλούδια μέσα στις φρεσκοβαμμένες γλάστρες και οι μυρωδιές από τις μικρασιάτικες κουζίνες φέρνουν στο μυαλό του επισκέπτη μνήμες από μια εποχή που όλα ήταν πιο ξεκάθαρα, «παστρικά».
Στο πανηγύρι των αισθήσεων συμμετέχει συνήθως και η μουσική από τα τραγούδια που ακούγονται εκεί στην Προύσης 31 από τις πρόβες άλλοτε της χορωδίας και άλλοτε των χορευτικών.

Προσεχώς και κάλεσμα
Τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου οι ομάδες θα ξεκινήσουν και πάλι μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, να ενδυναμώνουν την ψυχή και το σώμα αυτών που θέλουν να ξεφύγουν από προβλήματα, να νιώσουν ότι ανήκουν σ’ ένα κοινωνικό σύνολο που τους νοιάζεται και θα είναι δίπλα τους τόσο για τους ίδιους, όσο και τις οικογένειές τους.
Η σύγχρονη ζωή έχει πολλά «βάρη» και χρειάζεται συνοδοιπόρους για να τα μοιραστούν. Στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου είναι να γίνουν ποιοτικές και ποσοτικές δράσεις που θα αγγίξουν όλους τους πολίτες, οποιασδήποτε καταγωγής στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.
Το κάλεσμα που απευθύνουν τα μέλη του Δ.Σ. είναι προς όλους όσοι έχουν γλυκές αναμνήσεις ή όλους όσοι θέλουν να μάθουν στοιχεία της ευρύτερης μικρασιατικής κουλτούρας. Η επαφή αυτή θα φέρει την τροφοδότηση ή την ανατροφοδότηση στοιχείων του πνευματικού και ηθικού πολιτισμού.

Τα παιδιά του Συλλόγου ήδη διακρίνονται για τις επιδόσεις τους όχι μόνο στον χορό και το τραγούδι, αλλά και στις σχολικές και άλλες εξωσχολικές τους δραστηριότητες κάνοντας υπερήφανους όλους όσοι ανήκουν στην οικογένειά τους με τη στενή ή την ευρύτερη έννοια του όρου.
Έχοντας την πεποίθηση πως μέσα από τη γνώση της παράδοσης θα ισχυροποιηθεί η προσωπικότητα των ανθρώπων, θα κληροδοτηθούν αξίες και θα εξισορροπήσουν τα άτομα σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων» θα συνεχίσει και φέτος να προσπαθεί να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον. Με θετική διάθεση, με αυτεπίγνωση και ενσυναίσθηση τα μέλη του Συλλόγου προχωρούν. Φαίνεται πως αξίζει «να κρατήσουν οι χοροί, ώσπου η σύναξη αυτή σα χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί». Άλλωστε, στην Ελλάδα «φτιάχνουν ιστορία οι παρέες»…
«Όποιος ενδιαφέρεται να μας συντροφέψει σ’ αυτό το «ταξίδι» μπορεί να μας βρει στα γραφεία του Συλλόγου, Προύσης 31, ή στα τηλέφωνα 2421305064, 2421062128. Θα μιλήσετε με την κ. Φατσή Κωνσταντία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων».

ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το