Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Aγωνία τώρα για τον κλοιό στην Οδησσό

Την ντε φάκτο μετατροπή της Ουκρανίας σε περίκλειστο κράτος, στερημένο από κάθε πρόσβαση στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, φαίνεται να επιδιώκει ο ρωσικός στρατός ύστερα από την κατάληψη της Χερσώνας, της πρώτης στρατηγικής επιτυχίας του, μία εβδομάδα ύστερα από την έναρξη της εισβολής. «Δεν υπάρχει πλέον ουκρανικός στρατός εδώ, η πόλη είναι περικυκλωμένη», αναγνώρισε χθες ο δήμαρχος Χερσώνας Ιγκόρ Κολιχάεφ, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον ρωσικό στρατό να μην ανοίξει πυρ εναντίον αμάχων.

Με την κατάληψη αυτού του σημαντικού λιμανιού των 300.000 κατοίκων, εκεί όπου ο ποταμός Δνείπερος εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία είναι σε θέση να αποκαταστήσει τον ομαλό εφοδιασμό της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας με νερό, τον οποίο είχε διακόψει το Κίεβο από το 2017. Παράλληλα, η Χερσώνα θα γίνει το ορμητήριο για την άσκηση μεγάλης στρατιωτικής πίεσης σε δύο κατευθύνσεις. Στον βορρά, προς την περιοχή Ζαπορίζια, όπου φιλοξενούνται τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες και στα δυτικά, προς την Οδησσό, το μεγάλο ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Πρώτος άμεσος στόχος του ρωσικού στρατού θα είναι, κατά τα φαινόμενα, η πόλη Μικολάιβ, δυτικά της Χερσώνας, που φιλοξενεί και τη μεγαλύτερη βάση των τουρκικών drones ΤΒ2. Ενδεχόμενη πτώση της Μικολάιβ θα θέσει σε ασφυκτικό κλοιό την Οδησσό, την οποία έχει ήδη αποκλείσει από τη θάλασσα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Παράλληλα, συνεχιζόταν και χθες με εντατικούς ρυθμούς η πολιορκία της Μαριούπολης, μεγάλης πόλης 450.000 κατοίκων και τελευταίου οχυρού των Ουκρανών στην Αζοφική Θάλασσα.

Ακίνητο το κονβόι
Στο Κίεβο, το τεράστιο κονβόι ρωσικών αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων, φορτηγών και άλλων στρατιωτικών οχημάτων, μήκους αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, παρέμενε και χθες ακινητοποιημένο, με την κεφαλή του σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, γεγονός που έδινε τροφή στα πιο διαφορετικά σενάρια. Ορισμένοι Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι απέδιδαν τη στασιμότητα σε προβλήματα ανεφοδιασμού και σε κακή οργάνωση της εκστρατείας από πλευράς ρωσικού στρατού. Αλλοι, όμως, υποστήριζαν μια πιο ανησυχητική εκδοχή, ότι δηλαδή οι Ρώσοι ανασυγκροτούνται, καθώς ετοιμάζονται να εισβάλουν τις επόμενες ώρες στο κέντρο της μεγαλούπολης των τριών εκατομμυρίων κατοίκων. Στο τελευταίο του βίντεο από το προεδρικό μέγαρο του Κιέβου, όπου εξακολουθούσε να βρίσκεται, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διακήρυξε για μία ακόμη φορά ότι η ουκρανική αντίσταση θα νικήσει, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα άλλο εκτός από την ελευθερία μας».

Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, παρά μόνον την ελευθερία μας, λέει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το πολιορκούμενο Κίεβο.

Συνομιλίες
Χθες το απόγευμα άρχισε ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας, που συναντήθηκαν στην περιοχή Μπρεστ της Λευκορωσίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Η ουκρανική πλευρά ζήτησε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις πολιορκούμενες πόλεις, όπως η Μαριούπολη και το Χάρκοβο και να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ η ρωσική έθεσε τους δικούς της όρους για την επίτευξη εκεχειρίας.
Την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί μια λύση στην κρίση της Ουκρανίας εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας όμως ότι η ρωσική εκστρατεία θα συνεχιστεί «μέχρι το τέλος». Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, εκτίμησε ότι η «υστερία» της Δύσης εναντίον της χώρας του κάποια στιγμή θα περάσει και ότι «η σκέψη για πυρηνική απειλή γυροφέρνει σταθερά στα μυαλά Δυτικών πολιτικών, αλλά όχι στα μυαλά των Ρώσων».

Μακρόν – Πούτιν
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι στόχοι της ρωσικής εκστρατείας – αποστρατιωτικοποίηση και ουδετερότητα της Ουκρανίας– θα επιτευχθούν «σε κάθε περίπτωση» και ότι αν το Κίεβο επιμείνει να χρονοτριβεί στις διαπραγματεύσεις, το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να επιμηκυνθεί ο κατάλογος των ρωσικών απαιτήσεων. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον συνομιλητή του ότι «αυταπατάται». Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επέκρινε τη ρωσική εισβολή και εξέφρασε την ανησυχία της για την τύχη των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το