Ελλάδα

«Πόλεμος» επιστολών μεταξύ Φίλη και Ιερώνυμου

«Ιερός πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, με την αντιπαράθεση που ξεκίνησε για το μάθημα των θρησκευτικών να έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Μετά από το χτεσινό «επεισόδιο», δηλαδή την επιστολή Ιερώνυμου προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση μέσω της οποίας ζητούσε να «ενημερωθεί» το Σώμα για τη δράση της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής και τη σχετική απάντηση του υπουργού Παιδείας, σήμερα ακολούθησε νέα ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο αντρών.

Η νέα αντιπαράθεση μεταξύ των Ιερώνυμου και Φίλη έρχεται μετά από δηλώσεις του υπουργού στο Κontra Channel για τη στάση της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια δύο σκοτεινών περιόδων της ελληνικής ιστορίας –της Χούντας και της Κατοχής.

Το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος –που χτες είχε προχωρήσει σε έμμεσους αλλά βαρείς χαρακτηρισμούς προς τον κ. Φίλη- έγραψε σε επιστολή του ότι η υπόθεση της Εκκλησίας είναι θέμα ενός λαού και όχι ενός υπουργού. «[…] όταν μάλιστα παραθεωρούνται θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 13) και διατάξεις του εκτελεστικού νόμου του ισχύοντος Συντάγματος (άρθρο 2, ν. 590/1977)».
Στην ίδια επιστολή τονίζει ότι το επίσημος ρόλος της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της. Για αυτό, όπως τονίζεται, «και αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της».
Μάλιστα, παρέθεσε και σειρά πέντε ερωτημάτων τα οποία όπως έγραψε εάν «δήθεν η Εκκλησία συνεργάστηκε με τη Δικτατορία, τότε θα πρέπει να απαντηθούν από τους επικριτές της.

Τι απάντησε ο Νίκος Φίλης
Στην απαντητική του επιστολή, ο Νίκος Φίλης επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο, τονίζοντας, όμως, ότι ενημερώθηκε για το περιεχόμενος της επιστολής δια του ηλεκτρονικού Τύπου.
«Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας», αναφέρει στην απαντητική του επιστολή ο υπουργός Παιδείας και προσθέτει:«Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων».
«Γνωρίζετε» καταλήγει ο Ν.Φίλης, «ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το