Τοπικά

Πλούσια η δράση των «πολυμήχανων» απατεώνων – Στόχος οι επαγγελματικοί λογαριασμοί Facebook

Τρόπους που δεν φαντάζεται καν ο ανθρώπινος νους, έχουν εφεύρει απατεώνες, προκειμένου, να εξαπατήσουν ανυποψίαστους καταναλωτές.
Οι τηλεφωνικές απάτες, μπορεί να έχουν «χάσει» για λίγο την τιμητική τους, παραμένοντας φυσικά στις τρεις πιο διαδεδομένες μεθόδους εξαπάτησης πολιτών, ωστόσο, οι διαδικτυακές απάτες, «φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος» καθώς τόσο όλο τον χρόνο αλλά ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι παραγγελίες μέσω διαδικτύου αυξάνονται, οι «πολυμήχανοι» απατεώνες δεν σταματάνε να εφευρίσκουν τρόπους εξαπάτησης.
Χαρακτηριστική, περίπτωση Βολιώτισσας, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο αγοράς προϊόντων (ενδύματα κι υποδήματα) μέσω ιστοσελίδας του διαδικτύου, παρέλαβε δέμα από την εταιρεία ταχυμεταφορών, μετά από 10 ημέρες, ωστόσο το περιεχόμενο δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα προϊόντα που είχε παραγγείλει. Αντί για ρούχα της είχαν σταλεί φθηνής ποιότητας εσώρουχα, ενώ αντί για παπούτσια, παρέλαβε φθηνής ποιότητας σαγιονάρες.
Αστικό ΚΤΕΛ
Οι απατεώνες δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν την περασμένη εβδομάδα ακόμη και τα λογότυπα του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή της, η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, οι απατεώνες καλούσαν τους καταναλωτές, να αγοράσουν μια προωθητική κάρτα αστικών συγκοινωνιών και στην φωτογραφία η κάρτα υποτίθεται ότι είχε εκδοθεί από το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου. Μάλιστα η Ένωση αναφέρει ότι, από τη σύνταξη των προτάσεων, προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό σύστημα μετάφρασης.

Στόχος επαγγελματικοί λογαριασμοί Facebook
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), οι κυβερνοεγκληματίες έχουν επινοήσει μια μέθοδο, ώστε να χρησιμοποιούν τις αυθεντικές λειτουργίες του Facebook για να στέλνουν ψεύτικες προειδοποιήσεις αναστολής λειτουργίας σε επαγγελματικούς λογαριασμούς. Αυτά τα email, που προέρχονται από το Facebook, περιέχουν προειδοποιητικά μηνύματα, όπως «24 ώρες απομένουν για να υποβάλετε αίτημα αναθεώρησης. Δείτε γιατί».
Οι απατεώνες στοχεύουν επαγγελματικούς λογαριασμούς στο Facebook, χρησιμοποιώντας την υποδομή και την επωνυμία της Meta. Κλικάροντας το email, ο παραλήπτης οδηγείται σε μια γνήσια σελίδα του Facebook με αντίστοιχη προειδοποίηση. Μετά από αυτό, ο χρήστης ανακατευθύνεται σε μία σελίδα phishing καμουφλαρισμένη με την επωνυμία Meta, μειώνοντας τον χρόνο επίλυσης του προβλήματος από 24 σε 12 ώρες. Τέλος, ο ιστότοπος phishing ζητά αρχικά ακίνδυνες πληροφορίες, ακολουθούμενες από ένα αίτημα για το email του λογαριασμού ή τον αριθμό τηλεφώνου και τον κωδικό πρόσβασης.
Οι δράστες χρησιμοποιούν παραβιασμένους λογαριασμούς του Facebook για την αποστολή αυτών των ειδοποιήσεων. Αλλάζουν το όνομα του λογαριασμού σε ένα απειλητικό μήνυμα και την εικόνα του προφίλ σε ένα θαυμαστικό, ενώ στη συνέχεια δημιουργούν αναρτήσεις, που αναφέρουν τους στοχευμένους επαγγελματικούς λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να αποφεύγουν οι χρήστες να ανοίγουν συνδέσμους, που λαμβάνουν από ύποπτα email και να πληκτρολογούν οι ίδιοι τη διεύθυνση, ενώ για την προστασία των εταιρειών, εκτός από τα προβλεπόμενα προγράμματα antivirus, να επενδύουν και σε προγράμματα κατάρτισης σε θέματα κυβερνοασφάλειας για το προσωπικό τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το