Ελλάδα

Πλεύρης: Αυτά είναι τα τρία νέα μέτρα για να καλυφθούν οι ελλείψεις φαρμάκων – Τι ανακοίνωσε και πού θα υπάρξουν αυξήσεις

Τα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων ανακοίνωσε σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μαζί με τους Προέδρους του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου και του ΙΦΕΤ Γιάννη Σωτηρίου.

Ειδικότερα ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε τις αιτίες των ελλείψεων ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την αντικατάσταση των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά με αντίστοιχα γενόσημα ίδιας θεραπευτικής αξίας, με ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και με εισαγωγές μέσω του ΙΦΕΤ.

Ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί πρωτίστως με εισαγωγές που θα κάνει ο ΙΦΕΤ από χώρες που δεν έχουν εξάρτηση από την Ασία σε πρώτες ύλες και οι οποίες μπορεί να έχουν διαθέσιμες ποσότητες φαρμάκων που λείπουν από την Ελλάδα.

Ο ΕΟΦ από την πλευρά του θα ενημερώνει τους πολίτες και τους γιατρούς ποια επώνυμα φάρμακα λείπουν ώστε αυτά να αντικαθίστανται με γενόσημα. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου υπογράμμισε ότι θα επιλέγονται ανάμεσα από 94 κατηγορίες φαρμάκων.

Ο γιατρός θα συνταγογραφεί πλέον δραστική ουσία και όχι εμπορική ονομασία φαρμάκου και όποιο σκεύασμα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία θα λαμβάνεται από τους ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά ώστε όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης να «ελέγχεται ηλεκτρονικά όλη η διακίνηση των φαρμάκων».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως υπάρχει σε αντιβιώσεις, σε αντιπυρετικά και στα παιδικά σκευάσματα καθώς και σε εισπνεόμενα.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πάντως ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς. «Οι εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη» σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο Θάνος Πλεύρης είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά και αυτή είναι πλήρως εξασφαλισμένη, αφού όπως εξήγησε τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ελλείψεις.

Τα αίτια των ελλείψεων
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στα αίτια των ελλείψεων που μεταξύ άλλων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο καθώς όπως είπε:

-Γίνεται μειωμένη παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης

-Αύξηση ιώσεων και γρίπης που αύξησαν τις ανάγκες

-Παράλληλες εξαγωγές

Ο Πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου είπε από την πλευρά του ότι πολύ σύντομα θα γίνει αναζήτηση για τα εισπνεόμενα στο εξωτερικό και πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Ο κ. Πλεύρης επίσης γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν τηρούν το πλαφόν στα αποθέματα που απαιτεί ο νόμος.

Αυξήσεις μόνο στα φθηνά φάρμακα
Πάντως ο υπουργός Υγείας τόνισε σχετικά με τις αυξήσεις φαρμάκων ότι θα γίνουν μόνο σε πολύ φθηνά φάρμακα του 1 και των 2 ευρώ ώστε να μην αποσυρθούν από την αγορά αφού δεν είναι συμφέρουσα η τιμή διάθεσής τους, και διευκρίνισε ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές οριζόντια σε όλα τα φάρμακα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση μας δεν εκβιάζεται και δεν θα μπει σε διαδικασία οριζόντιας αύξησης τιμών».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Πλεύρης κατηγόρησε και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τις ημέρες της διακυβέρνησης της είχε ευνοήσει τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δίνοντας αυξήσεις μέσω αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης.

Όπως τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, στο παρελθόν ίσχυε για τον ορισμό της τιμής ο μέσος όρος των χαμηλότερων τιμών σε 3 κράτη μέλη της Ευρώπης ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον τρόπο αυτό ορίζοντας το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών σε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες πάντα είναι πιο ακριβές. Αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν αυξήσεις για φάρμακα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπως είπε.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το