Τοπικά

Το «πλαστικό» χρήμα δεν κυκλοφορεί στο Πήλιο “Θ”

pos
Έβγαλε την κάρτα να πληρώσει το φαγητό του, αλλά το παραλιακό ταβερνάκι του Χόρτου, όπου έφαγε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, δεν διέθετε μηχάνημα POS. Έτσι ο κ. Τζόνσον αναγκάστηκε να πληρώσει με μετρητά και να αφήσει και 5 ευρώ φιλοδώρημα…
Στην ίδια κατάσταση με το ταβερνάκι του Χόρτου βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης στο Πήλιο, καθώς η πληρωμή με μετρητά είναι πάγια τακτική, ενώ δεν δέχονται κάρτες. Εξαίρεση πάντως αποτελούν τα τουριστικά καταλύματα, που εδώ και χρόνια έχουν εισάγει στις συναλλαγές τους το «πλαστικό» χρήμα.
Τραπεζικό στέλεχος του Βόλου επισημαίνει σχετικά, μιλώντας στη «Θ», πως οι επιχειρήσεις εστίασης, καφετέριες, ταβέρνες, ταχυφαγεία, αποφεύγουν σαν το διάολο το λιβάνι να προμηθευτούν και να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα POS, αναγκάζοντας έτσι τους πελάτες τους να πληρώνουν με μετρητά. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν κυρίως οι αλλοδαποί τουρίστες, που έχουν μάθει στις χώρες τους να χρησιμοποιούν τις κάρτες, ακόμη και για αγορές στο περίπτερο…
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πήλιο λειτουργούν ελάχιστα ΑΤΜ τραπεζών, έτσι ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να προμηθεύονται μετρητά. ΑΤΜ λειτουργούν στην Πορταριά, τη Ζαγορά, την Τσαγκαράδα, την Αργαλαστή, τα Καλά Νερά και την Αγριά. Αν ένας τουρίστας βρίσκεται π.χ. στον Πλατανιά, πρέπει τα ταξιδέψει μέχρι την Αργαλαστή για να πάρει μετρητά.
Γι’ αυτό και η χρήση μηχανημάτων POS από τις επιχειρήσεις εστίασης κρίνεται παραπάνω από αναγκαία. Ο καταστηματάρχης που χρησιμοποιεί POS, πρέπει να εκδώσει και φορολογική απόδειξη, μαζί μ’ εκείνη της χρήσης του μηχανήματος, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι και το κόστος χρήσης των εν λόγω μηχανημάτων με τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες, είναι απαγορευτικό.
Υπέρογκες προμήθειες
Οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για υπέρογκες χρεώσεις, που φτάνουν ακόμη και το 3% επί των συναλλαγών.
Τραπεζικό στέλεχος κάνει λόγο για μέση προμήθεια 1,2% ανά συναλλαγή. Πρόκειται για ποσοστό, που βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρότι ο αριθμός των συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα στη χώρα μας υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Η αλήθεια είναι πως η πραγματική μέση επιβάρυνση είναι δύσκολο να υπολογιστεί και αυτό γιατί η προμήθεια που χρεώνουν οι τράπεζες, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, με βασικό αυτό του αριθμού των συναλλαγών που κάνει μια επιχείρηση. Όσο πιο πολλές συναλλαγές, τόσο σε συχνότητα, όσο και σε τζίρο, τόσο χαμηλότερη είναι η προμήθεια. Για παράδειγμα ένα σούπερ μάρκετ πληρώνει χαμηλότερη προμήθεια ανά συναλλαγή από ένα συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι το είδος και η δραστηριότητα της επιχείρησης και το πόσο επιρρεπής είναι σε απάτες με πιστωτικές κάρτες.
Σε κάθε περίπτωση ο ανταγωνισμός που επικρατεί έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε σταδιακή μείωση των προμηθειών, τουλάχιστον σε μερικές επαγγελματικές κατηγορίες.
Ο κάθε επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ή να νοικιάσει το μηχάνημα POS. Σε περίπτωση αγοράς υπολογίζεται ένα επιπλέον κόστος τεχνικής υποστήριξης. Η ενοικίαση έχει μια ελάχιστη διάρκεια χρήσης της υπηρεσίας (συνήθως 18-24 μήνες) και προπληρώνεται σε εξαμηνιαία βάση, ενώ συνήθως δεν χρεώνεται τεχνική υποστήριξη και αναλώσιμα.
Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχειρήσεις οι τράπεζες διαθέτουν τριών ειδών τερματικά.
-Το ενσύρματο τερματικό: Είναι το πιο συνηθισμένο και απλό. Συνδέεται μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή internet στο δίκτυο της τράπεζας. Χρησιμεύει κυρίως σε επιχειρήσεις με ταμείο στο οποίο πηγαίνει ο πελάτης (π.χ. σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής, περίπτερα κ.ά.). Κοστίζουν 157-159 ευρώ συν ΦΠΑ ανάλογα με την τράπεζα.
-Το ασύρματο τερματικό: Πρόκειται για μικρότερη και ελαφρύτερη συσκευή από το ενσύρματο τερματικό. Συνδέεται με το σημείο πρόσβασης ασύρματα και χρησιμοποιείται κυρίως σε καφετέριες, εστιατόρια και γενικά σε καταστήματα που ο πελάτης πληρώνει από τη θέση του. Κοστίζουν από 263 ευρώ.
-Το mobile τερματικό: Είναι μια συσκευή που συνδέεται με το σύστημα της τράπεζας μέσω του smartphone ή του tablet του χρήστη (σε περιβάλλον android ή iOS). Απαραίτητη για τη λειτουργία του είναι η σύνδεση mobile internet. Χρησιμοποιείται συνήθως από επιχειρήσεις που πηγαίνουν στην τοποθεσία του πελάτη (courier, ιδιοκτήτες ταξί, ασφαλιστές κ.ά.). Κοστίζουν από 129 ευρώ.
Σημειώνεται ότι όλα τα τερματικά τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν τεχνολογία Chip&Pin, όπου ο κάτοχος της κάρτας ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιεί χρεωστική ή πιστωτική πληκτρολογεί το τετραψήφιο PIN, αντί να υπογράφει απόδειξη, αλλά και τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών, όπου για συναλλαγές μέχρι 20 ευρώ δεν χρειάζεται η τοποθέτηση της κάρτας στην υποδοχή, ούτε η πληκτρολόγηση PIN.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το