Τοπικά

Πιθανή η εγκατάσταση δομών του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι του Βόλου 

Μακρά συνεργασία είχαν χθες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Αντώνης Οικονόμου και οι βουλευτές Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε ο συντονισμός των ενεργειών όλων των τοπικών φορέων για την εγκατάσταση δομών του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή μας, χωρίς να παρεμποδίζεται η αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου μέσω διαγωνισμού παραχώρησης.
Ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε αναλυτικά τους τρεις βουλευτές για την εξέλιξη της μελέτης σχετικά με την ολοκλήρωση του τρίτου προβλήτα του λιμένος και την πιθανή εγκατάσταση των δομών του Πολεμικού Ναυτικού στο συγκεκριμένο χώρο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε με έμφαση ότι αντιμετωπίζεται με πολύ σοβαρό τρόπο και η τεκμηριωμένη πρόταση που έχει κατατεθεί για την εγκατάσταση του Πολεμικού Ναυτικού και πιθανότατα στο μέλλον και της Διοίκησης ειδικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, χωρίς να δημοσιοποιούνται επί του παρόντος περαιτέρω στοιχεία χωροθέτησης για ευνόητους λόγους.
Από κοινού οι τρεις βουλευτές με τρόπο εμφαντικό τόνισαν ότι επιθυμία της τοπικής κοινωνίας είναι τόσο η αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, που είναι αναγκαίο να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο και η εγκατάσταση υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή μας.
Ο κ. Οικονόμου συμφώνησε ότι είναι εφικτός ο διπλός στόχος και αυτό θα καταδειχθεί κυρίως μέσα από τις μελέτες που ήδη εκπονούνται.

Η συνάντηση της 11ης Μαΐου 2021 στο Υπουργείο Οικονομικών
Η χθεσινή συνεργασία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτέλεσε συνέχεια της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στον Υπουργείο Οικονομικών, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου προς τους βουλευτές Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας για θέματα του νομού.
Στη συνάντηση εκείνη ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσχέρειες στην παραχώρηση του λιμανιού του Βόλου και ταυτοχρόνως να μην χαθεί η ευκαιρία εγκατάστασης τόσο σημαντικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.
Τόσο οι δυο άλλοι βουλευτές όσο και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικών είχαν συμφωνήσει ότι αυτό θα πρέπει να είναι το πλαίσιο των κινήσεων και ο καθένας από την πλευρά του θα συμβάλλει κατά το δυνατόν.
Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας είχε υπογραμμίσει ότι θα συνδράμει για την εξεύρεση πόρων είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε μέσω του προϋπολογισμού με όλες του τις δυνάμεις.

Η συνάντηση με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στις 19 Απριλίου 2021 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Οικονομικών, ενημέρωσε τους δύο συναδέλφους του και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικών ότι στις 19 Απριλίου 2021 είχε από κοινού συνάντηση συνεργασίας μαζί με τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχο κ. Στυλιανό Πετράκη στο Πεντάγωνο, όπου και ενημέρωσαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την εναλλακτική πρόταση σχετικά με την εγκατάσταση ναυστάθμου στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.

Της συνάντησης στο Πεντάγωνο είχε προηγηθεί, μετά από πρόταση του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου στον Δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, κοινή επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία συνοδευόταν και από τα σχετικά τοπογραφικά για την πρόθεση του Δήμου Αλμυρού, παραχώρησης έκτασης 85 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου, σε περίπτωση που παρεμποδιζόταν ο διαγωνισμός παραχώρησης για το λιμάνι του Βόλου.
Μετά την τεκμηριωμένη πρόταση που κατέθεσαν, ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος κλήθηκαν στο Πεντάγωνο όπου και πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση.

Η αυτοψία του Πολεμικού Ναυτικού στην προτεινόμενη περιοχή του Δήμου Αλμυρού
Μετά τη συνάντηση στο Πεντάγωνο, άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό απέστειλε στην περιοχή ανώτατο Αξιωματικό και Πολιτικό Μηχανικό, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολύωρη αυτοψία τόσο στην προτεινόμενη περιοχή όσο και στις υπάρχουσες υποδομές, εθνικό οδικό δίκτυο, οδοί πρόσβασης, κόμβος Αλμυρού και Μικροθηβών, απόσταση από τον Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, απόσταση από την 111 Π.Μ., απόσταση από τον αεροσταθμό του Πολιτικού Αεροδρομίου.
Το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού συνόδευε στην αυτοψία ο βουλευτής Μαγνησίας και ο Δήμαρχος Αλμυρού.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι το σύνολο των τοπικών φορέων, μετά και τη χθεσινή συνάντηση, είναι σε κοινή γραμμή διεκδίκησης τόσο για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου όσο και για την εγκατάσταση τμήματος του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή. Για την επίτευξη του στόχου απαιτείται συντονισμός δυνάμεων καθώς και σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις, διότι η περιοχή του Βόλου και της Μαγνησίας διαθέτουν τα απαιτούμενα πλεονεκτήματα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το