Ελλάδα

Πυρετός διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες: Από κόσκινο η ελληνική πρόταση

vrikseles

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν έχει μπει η νέα ελληνική πρόταση, με τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες να έχουν εντατικοποιηθεί προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και την Πέμπτη το Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα.
Το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να περνά το κατώφλι του κτιρίου της Κομισιόν για να συναντηθεί με εκπροσώπους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι σήμερα αναμένεται να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε μια ύστατη, όπως φαίνεται, προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Όπως μετέδωσε χθες ο Μιχάλης Ιγνατίου, το ΔΝΤ επέστρεψε στις Βρυξέλλες, όμως παραμένει σταθερό στις θέσεις του, και την ίδια ώρα κύκλοι του Ταμείου επισήμαναν ότι οι διαφωνίες παραμένουν μεγάλες και μέχρι στιγμής φαίνεται πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine αποκαλύπτει σήμερα τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, κατηγορώντας ευθέως το Ταμείο ότι «τορπίλισε» συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Χθες το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνεχείς συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τον περίπατο που έκανε στον Εθνικό Κήπο με τον Γιάνη Βαρουφάκη δήλωσε: «Είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι».

Τι προτείνει η Αθήνα – Τι ζητούν οι δανειστές
Τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες ώστε να υπάρξει τελικά συμφωνία και «ξεκλείδωμα» της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, στο πρωτογενές πλεόνασμα η διαφορά έχει φτάσει περίπου στα 800 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί με νέα φορολογικά μέτρα, που κομίζουν οι Έλληνες διαπραγματευτές. Η νέα πρόταση της Αθήνας για το ΦΠΑ προβλέπει:

Χαμηλό συντελεστή 6% όπου θα υπάγονται φάρμακα, βιβλία, θέατρα.
Μεσαίο συντελεστή στο 13% στον οποίο θα υπάγονται μόνο τα φρέσκα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία και η εστίαση.
Υψηλό συντελεστή 23% μετατάσσονται όλα τα επεξεργασμένα – συσκευασμένα τρόφιμα , που σήμερα υπάγονται στο 13% κι αυτό σημαίνει επιβαρύνσεις για το 28% των ειδών διατροφής.
Οι υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:
Πιθανή κατάργηση μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο με τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει επιστροφή φόρου για τους μόνιμους κατοίκους.
Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ με στόχο έσοδα 2,650 δισ. ευρώ
Η έκτακτη εισφορά θα συνεχίσει να υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημα ως εξής:

Από 12.001 ως 20.000 ευρώ με 0,7%
Από 20.001 ως 30.000 ευρώ με 1,4%
Από 30.001 ως 50.000 ευρώ από το 1,4% ανεβαίνει στο 2%
Από 50.001 ως 100.000 ευρώ ανεβαίνει από το 2,1% στο 4%
Από 100.001 ως 500.000 ευρώ πάει από το 2,8% στο 6%
Για τα μεγαλύτερα εισοδήματα μπαίνει νέος συντελεστής 8%.

Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται και έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ και συντελεστές 5%- 10%. Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων αλλά με «ομπρέλα» στα θεμελιωμένα δικαιώματα, βαρέα, μητέρες ανηλίκων. Επίσης προβλέπεται πρόσθετη ποινή 10% για πρόωρες αποχωρήσεις.
Η κυβέρνηση επιμένει στην πλήρη προστασία του ΕΚΑΣ. «Κλειδί» χαρακτηρίζονται οι παρεμβάσεις στα «κλειστά» επαγγέλματα με νέες παρεμβάσεις σε συμβολαιογράφους, τουριστικά λεωφορεία, διάθεση τροφίμων, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Οι δανειστές ζητούν τέλος αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, να μπει πιο χαμηλά από τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο μισθών- συντάξεων και να καταργηθεί το όριο του 25% για κατασχέσεις μισθών- συντάξεων, να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ ευρώ άρα να μειωθούν και οι κύριες συντάξεις, να εφαρμοστεί η ρήτρα. μηδενικού ελλείμματος.

Νίκος Παππάς: Χρειάζεται πολιτική λύση
«Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη», τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος προσθέτει ότι «οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν». «Η Ελλάδα, τονίζει ο κος Παππάς, έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση».

Πηγές  AΠΕ, Mega

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το