Κόσμος

Πιο θετικοί απέναντι στην Ευρώπη οι νοτιοευρωπαίοι

Ǡߡ �ŵ��粠�ԥ�砳 ɯ��15. (EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

Πιο θετική στάση απέναντι στην ΕΕ δεδομένων των στοιχείων ύφεσης που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία εμφανίζεται πως έχουν οι λαοί της νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Αντιθέτως, φαίνεται πως οι Γερμανοί τηρούν πλέον πιο αρνητική στάση σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις έξι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ όπου συγκεντρώνεται το 70% του πληθυσμού των 28 χωρών-μελών, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Pew Research Center που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 64% των Ιταλών και το 63% των Ισπανών έχουν πολύ θετική ή σχετικά θετική άποψη για την ΕΕ, σε σχέση με το 46% και 50% που ήταν τα ποσοστά αυτά αντίστοιχα πριν από ένα χρόνο.

Στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία οι απόψεις των πολιτών εμφανίζονται σταθερές με το 55%, 51% και 72% αντίστοιχα να βλέπουν θετικά την ΕΕ, αλλά στη μεγαλύτερη οικονομία, τη Γερμανία, οι θετικές απόψεις έχουν μειωθεί στο 58% από 66%.

«Tο 2015, οι θετικές απόψεις για την ΕΕ και η πίστη στην αποτελεσματικότητα της δημιουργίας ενιαίας αγοράς επανέρχονται σε γενικές γραμμές στις μεγάλες χώρες της ΕΕ», αναφέρει το Pew.

Στις τέσσερις από τις έξι μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης η υποστήριξη προς τη διατήρηση του ευρώ αυξήθηκε: στη Γαλλία, την Ισπανία και κυρίως την Ιταλία, ενώ στη Γερμανία παρέμεινε σταθερή στο 72%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία, που μέχρι το 2017 θα έχει πραγματοποιήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στην ΕΕ, το 55% των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής και το 36% κατά. Το 2013, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, τα δύο «στρατόπεδα» βρίσκονταν αμφότερα στο 46%.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το