Τοπικά

Πιο ενημερωμένοι οι μαθητές για το διαδίκτυο και τους κινδύνους

Συνολικά 51 ενημερωτικές επισκέψεις με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, πραγματοποίησε τη σχολική χρονιά 2021 – 2022 ο ανθυπαστυνόμος Γεώργιος Σκόνδρας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου και σύνδεσμος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι ενημερωτικές διαλέξεις θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι, καθώς τα αιτήματα που δέχεται η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας είναι πολλά από διάφορους φορείς και συλλόγους της περιοχής.

Ρεπορτάζ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας είναι από τις ελάχιστες Αστυνομικές Διευθύνσεις πανελλαδικά που πραγματοποιεί από το 2016, οπότε και ξεκίνησε η δράση αυτή, ενημερωτικές διαλέξεις σε σχολεία, φορείς και συλλόγους για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και παρά τους περιορισμούς και τα μέτρα λόγω του κορωνοϊού, οι ενημερώσεις δεν σταμάτησαν και συνεχίστηκαν διαδικτυακά, παρ’ όλο που δεν μπορεί αυτού του είδους η ενημέρωση, να αντικαταστήσει τη διά ζώσης επαφή με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, ταξίαρχος κ. Μιλτιάδης Αλεξάκης εξήρε το έργο του κ. Σκόνδρα και όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «φέτος είχαμε την ευκαιρία παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, να βρεθούμε κοντά στα παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιώντας συνολικά 51 ενημερωτικές επισκέψεις με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ, που έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητά τους την προστασία της μαθητικής κοινότητας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο σύγχρονο περιβάλλον».
Σύμφωνα με τον διευθυντή, η ενημέρωση αφορούσε στους κινδύνους που απορρέουν από τη μη σωστή χρήση του διαδικτύου, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, τα διαδικτυακά παιχνίδια, τα προσωπικά δεδομένα, τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα επικίνδυνα φαινόμενα μιμητισμού από ανήλικους που επηρεάζονται από διαδικτυακές εφαρμογές και ηλεκτρονικά βιντεοπαιχνίδια.
«Η υπηρεσία θα συνεχίσει τις δράσεις και στη διάρκεια του καλοκαιριού, με αντίστοιχες διαλέξεις κι επισκέψεις σε φορείς και συλλόγους στην περιοχή μας» συμπλήρωσε ο ταξίαρχος κι ευχήθηκε καλό κι ασφαλές καλοκαίρι.

Πιο ενημερωμένοι οι μαθητές
Από την πλευρά του ο ανθυπαστυνόμος της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και σύνδεσμος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Γεώργιος Σκόνδρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενημέρωση που επιζητούν όχι μόνο οι σχολικές κοινότητες, αλλά και φορείς, επισημαίνοντας ότι «οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο είναι οι ίδιοι με αυτούς στην καθημερινή μας ζωή. Απλά το διαδίκτυο είναι το μέσο που τελούνται».

Ο κ. Σκόνδρας ανέφερε ότι το σχολικό έτος που λήγει ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα, καθώς όπως είπε «είχαμε συνηθίσει μια αλληλουχία ενημερώσεων που έχουν ξεκινήσει από το 2016, ωστόσο, μεσολάβησε ο κορωνοϊός κι έτσι δώσαμε βαρύτητα στις διαδικτυακές ενημερώσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη διά ζώσης παρουσίαση κι επαφή με τα παιδιά και τους δασκάλους, που δείχνουν να αγκαλιάζουν την προσπάθεια. Η χαρά είναι έκδηλη. Οι καθηγητές και δάσκαλοι επιζητούν την ενημέρωση, γιατί και οι ίδιοι θέλουν να προσφέρουν ότ,ι καλύτερο μπορούν για να προστατέψουν τα παιδιά από τους κινδύνους του διαδικτύου που είναι μεν απαραίτητο εργαλείο, αλλά αν δεν το χειριστούμε ως εργαλείο και το δούμε αποκλειστικά ως μέσο διασκέδασης και καταναλώνουμε όλο τον χρόνο μας εκεί, ειδικά σε νεαρότερη ηλικία, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες συνέπειες».

Αντίληψη κινδύνου – συμβουλές
Όσον αφορά στο πώς οι μικροί μαθητές κυρίως του Δημοτικού, αντιλαμβάνονται κι ανταποκρίνονται με τις ερωτήσεις τους στις ενημερωτικές διαλέξεις, ο κ. Σκόνδρας απάντησε: «Είναι πιο ενημερωμένοι και εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές. Δεν είναι επίκτητη ιδιότητα, αλλά από 2-3 ετών βλέπουν βιντεάκια και οι ερωτήσεις που κάνουν είναι στοχευμένες και προκύπτουν από την επεξεργασία των δεδομένων που παίρνουν στην ομιλία, ξεπερνώντας μάλιστα τις ερωτήσεις γονιών και εκπαιδευτικών. Μιλάνε για εφαρμογές και όρους, που καλείται να συμφωνήσει ο χρήστης και τα παιδιά ρωτάνε πώς μπορούν να σταματήσει αυτή η διαδικασία και πώς μπορούν να διαγραφούν τα δικαιώματα που έχουν δώσει. Ένας μαθητής Δημοτικού μπαίνει στη διαδικασία να καταλάβει τον κίνδυνο που διέτρεξε για να ψάξει να βρει τη λύση. Είναι πολύ σημαντικό, και δείχνει τον δείκτη ευφυίας των παιδιών».
Μάλιστα, μοιράστηκε και μια ιδιαίτερη στιγμή, όταν ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας τον κάλεσε να απονείμει πτυχία στα παιδιά να τα ενημερώσει για το διαδίκτυο. «Πάντα υπάρχει το άγχος, αν θα είναι επιτυχημένη η κάθε ενημέρωση, γιατί κάθε επίσκεψη είναι μοναδική» τόνισε ο κ. Σκόνδρας.
Εκτός από σχολεία, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ενημερώσεις γίνονται, μεταξύ άλλων, σε φορείς, φροντιστήρια, συλλόγους ηλικιωμένων που θέλουν οδηγίες από την ΕΛΑΣ που διαχειρίζεται τους κινδύνους του διαδικτύου, ενώ υπάρχει μακροχρόνια σχέση με στρατιωτικές δυνάμεις, όπως το στρατόπεδο Γεωργούλα, η 111 ΠΜ, η 1η ΤΑΞΑΣ, κ.ά.
Ο κ. Σκόνδρας, πατέρας δύο παιδιών, συμβουλεύει να σέβονται και να εμπιστεύονται τα παιδιά τους γονείς τους, καθώς όπως αναφέρει «οι γονείς μπορεί να μην τακατανοούν ακριβώς όλα αυτά, αλλά δεν μπορεί να αντικατασταθεί η εμπειρία που έχουν στο να κατανοούν έγκαιρα έναν κίνδυνο και να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το