Τοπικά

Πιλότος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη θαλάσσια χωροταξία

«Πιλότος» για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στην Ελλάδα γίνεται το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω της υλοποίησης ερευνητικού προγράμματος, όπου θα καταγραφούν οι χρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στον θαλάσσιο και παράκτιο χώρο με βάση τα υπάρχοντα νομοθετικά εργαλεία.
Μάλιστα στο πρόγραμμα θα μελετηθεί και ο Παγασητικός Κόλπος και ποιες χρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν.
Μέσα από το πρόγραμμα θα καταγραφούν ποιες χρήσεις στον θαλάσσιο και παράκτιο χώρο είναι συμβατές και δεν συγκρούονται ανάλογα και με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Επίσης θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των υπογείων δικτύων που περνούν μέσα από τη θάλασσα, αλλά και θα επεξεργαστούν και τα τουριστικά ζητήματα. Θα προκύψει ουσιαστικά ένας οδηγός για το πώς βγαίνουν τα σχέδια στη θάλασσα.
«Το Εργαστήριο Γεωγραφικών Ερευνών και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού με διευθύντρια την καθηγήτρια κ. Όλγα Χριστοπούλου έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα για τη θαλάσσια χωροταξία όπου υπάρχει συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Ηλίας Μπεριάτος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναπτύξει μια συνεργασία στη Μεσόγειο μεταξύ των κρατών για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου. Και υπάρχουν δύο εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο είναι η ευρωπαϊκή οδηγία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που ψηφίστηκε το 2014 και τώρα το υπουργείο την ενσωματώνει σε νόμο και το δεύτερο είναι το πρωτόκολλο της σύμβασης της Βαρκελώνης του ΟΗΕ για τη Μεσόγειο και την ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου χώρου που επίσης πάει στην Ελληνική Βουλή για την επικύρωσή της. Με αυτά τα δύο νομοθετικά εργαλεία μπορούμε να δουλέψουμε. Πριν δεν υπήρχαν και η Ελλάδα είχε καθυστερήσει να τα υιοθετήσει. Μάλιστα εμείς μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος πάμε να εφαρμόσουμε αυτά τα δύο νομοθετικά εργαλεία και να βοηθήσουμε το Κράτος. Δηλαδή μπαίνουμε σε ακόμη πιο πρακτικό επίπεδο».
Για την αναγκαιότητα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού ο κ. Μπεριάτος ανέφερε πως «η Ελλάδα κολυμπάει στη θάλασσα και διαθέτει πολύ μεγάλη ακτογραμμή, αλλά και τον μεγαλύτερο πληθυσμό σε νησιά. Μέσα από την έρευνα θα προσφέρουμε τη γνώση μας και πώς μπορεί να γίνει σωστά η εφαρμογή των νομοθετικών εργαλείων. Άλλωστε υπάρχουν ζητήματα στη χρήση της θάλασσας, όπως ο τουρισμός με την ιχθυοκαλλιέργεια, οι υδρογονάνθρακες με την αιολική ενέργεια. Γι’ αυτό και εμείς θα υποδείξουμε ποιες χρήσεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα θα μελετήσουμε όλη τη χώρα και θα σχεδιάσουμε τις θαλάσσιες περιφέρειες με κλειστούς κόλπους, όπως ο Παγασητικός, ο Αμβρακικός, ο Κορινθιακός. Σε κάθε περιοχή θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια περίπου δύο ετών».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το