Ελλάδα

Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης γιατρός και ακαδημαϊκός Δημ. Τριχόπουλος

trixopoulos

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο σπουδαίος γιατρός και καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος. Ο Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών και ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης.

Εχει διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997), ήταν καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.
Ο κ. Τριχόπουλος μελέτησε επίσης την πολυπαραγοντική αιτιολογία του καρκίνου του ήπατος, με έμφαση στην αλληλεπίδραση των ιών της ηπατίτιδας B και C, με το παθητικό κάπνισμα. Επιπλέον, συνέχισε τη διεθνή συλλογική εργασία του στις επιδράσεις της ανθρώπινης διατροφής στην υγεία και τις ασθένειες.
Εχει γράψει πληθώρα βιβλίων, ενώ συμμετείχε στην έκδοση δύο εγχειριδίων επιδημιολογίας και καρκινικής αιτιολογίας που εκδόθηκαν από τον οίκο Oxford University Press. Επίσης, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το