Κόσμος

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι πέθανε σε ηλικία 67 ετών κατά τη διάρκεια της δίκης του, όπως αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μόρσι έχασε τις αισθήσεις του κατά την διάρκεια δίκης και στην συνέχεια εξέπνευσε.

Ο Μόρσι εξελέγη δημοκρατικά το 2012, μετά την Αραβική Άνοιξη το 2011 οπότε σήμανε το τέλος της 30ετούς κυριαρχίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Στη συνέχεια καταδικάστηκε μετά από μαζικές διαμαρτυρίες και στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2013. Υπηρέτησε μόνο ένα χρόνο της τετραετούς θητείας, ενώ η οργάνωση στην οποία ανήκε, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, έκτοτε έχει απαγορευτεί.

Ο Μόρσι υπήρξε ηγετικό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μέλος του Γραφείου Σχεδιασμού της (το 15μελές «Maktab al-Irshad»). Εξελέγη ως ανεξάρτητος βουλευτής στο Λαϊκό Κοινοβούλιο της Αιγύπτου το 2000, καθώς το καθεστώς Μουμπάρακ είχε απαγορεύσει την κάθοδο της Αδελφότητας ως νόμιμο σχηματισμό στις εκλογές. Παρέμεινε στο βουλευτικό αξίωμα μέχρι το 2005. Στις 30 Απριλίου του 2011, μετά τις πρώτες εξεγέρσεις στην χώρα κατά της κυβέρνησης Μουμπάρακ, ο Μόρσι αναλαμβάνει πρώτος πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος, από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Έπειτα από την ανατροπή του, ο Μόρσι αντιμετώπισε πολλές κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες η προτροπή σε βία και η κατασκοπία. Τον Απρίλιο του 2015 το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Μόρσι και άλλους 12 κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους και τον Μοχάμεντ Μπελτάγκι, πρώην βουλευτή, για τη σύλληψη και δολοφονία των διαδηλωτών του 2011 και για προτροπή σε βία. Όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από την κατηγορία για φόνο, ενώ ο Μόρσι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών. Ο Μόρσι δικάστηκε ξέχωρα για κατασκοπία, τρομοκρατία και απόδρασή του από τις φυλακές και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 16 Μαΐου, όπως και άλλοι κατηγορούμενοι.

Τον Ιούνιο του 2016 ο Μόρσι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη επειδή πέρασε κρατικά μυστικά στο Κατάρ. Ορισμένοι συγκατηγορούμενοι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν για το ίδιο αδίκημα σε θάνατο αλλά ερήμην.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το