Τοπικά

Πέθανε ο Λάζαρος Γαϊτάνης – Θλίψη στον δικηγορικό κόσμο και την κοινωνία του Βόλου

Ένας άνθρωπος δυναμικός και δραστήριος που «πάλεψε» μέχρι την τελευταία του ανάσα με τον καρκίνο, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών αφήνοντας το αποτύπωμά του στην πόλη του Βόλου. Αγωνίστηκε για ένα νέο δικαστικό μέγαρο από τη θέση του ως πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, αγωνίστηκε για τα προβλήματα των δικηγόρων και την εξωστρέφεια του Συλλόγου. Βαθιά πολιτικοποιημένος, υποστηρικτής των αδυνάμων, ήταν για πολλά χρόνια μέλος της δημοκρατικής παράταξης.

Ο Λάζαρος Γαϊτάνης γεννήθηκε στο Βόλο, όπου και εργάστηκε ως δικηγόρος, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου την περίοδο 2014-2017 και για τρεις θητείες Αντιπρόεδρος την περίοδο 2005-2013.

Έγραψε δύο ποιητικές συλλογές: «Αρχαίων φωτοσκικάσεις» και «Θωριές σε φόντο γκρίζο».
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 1:30 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» για το θάνατο του δικηγόρου και πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρου Γαϊτάνη.

Η ανακοίνωση: «Έφυγε από κοντά μας, μετά από γενναία και πολύχρονη μάχη, ο Λάζαρος Γαϊτάνης. Ένας άνθρωπος ευγενής, ένας άριστος επιστήμονας, ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, ένας αγωνιστής της ζωής. Ο Λάζαρος Γαϊτάνης διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μαγνησίας και για αρκετές θητείες μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ για χρόνια στάθηκε, από επιλογή, στο πλευρό των εργαζομένων ως νομικός σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Ανήσυχος και ενεργός πολίτης, δεν σιώπησε για όσα παρακμιακά βιώνει η πόλη μας τα τελευταία χρόνια. Προτίμησε να μην μείνει ουδέτερος και ατσαλάκωτος, αλλά να υπερασπιστεί πάνω απ’ όλα τους θεσμούς. Αγαπούσε τις τέχνες και τα γράμματα και οι ευαισθησίες αυτές οδήγησαν στη συγγραφή και έκδοση 2 ποιητικών συλλογών. Κι αν όλα αυτά φαίνονται τυπικά, ο τρόπος που αντιμετώπισε τον καρκίνο με τόση αξιοπρέπεια και δύναμη ψυχής δεν είναι. Υπήρξε δραστήριο μέλος του συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας, αποτέλεσε παράδειγμα και έδωσε δύναμη σε πολύ κόσμο ενώ τα λόγια του αποτελούν φάρο για όλους μας ώστε να μη το βάζουμε κάτω στα δύσκολα: «Ούτε στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να πω: Γιατί έτυχε σε μένα; Ούτε στιγμή… Όταν ο καρκίνος χτυπάει μικρά παιδιά και εφήβους, έχω εγώ δικαίωμα που έζησα εξήντα καλά χρόνια, να κάνω τέτοιες σκέψεις;» Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του Βίκυ Καποτά, στους οικείους του και στον νομικό κόσμο της πόλης μας.»

Χρ. Στρατηγόπουλος: «Μαχητής της ζωής» ο Λάζαρος Γαϊτάνης

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου αποχαιρετά με αυθόρμητη θλίψη και πηγαία συγκίνηση τον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Λάζαρου Γαϊτάνη, που «έφυγε» σήμερα από κοντά μας, δίνοντας την ύστατη μάχη απέναντι στην αδυσώπητη νόσο με παραδειγματική στωϊκότητα, αξιοπρέπεια και αισιοδοξία.

Μέσω της σχεδόν εικοσαετούς συμμετοχής του στα κοινά του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου (2000 έως 2018) – υπηρετώντας κορυφαίες θέσεις αυτού, αρχικά ως Μέλος του Δ.Σ., στη συνέχεια ως Αντιπρόεδρος και εν τέλει ως Πρόεδρος – ο Λάζαρος Γαϊτάνης άφησε ισχυρό αποτύπωμα δικηγορικής συνδικαλιστικής δράσης, μαχόμενος το ρεύμα απαξίωσης της συλλογικότητας και υποβάθμισης της αξίας συμμετοχής στα κοινά, που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια την αντίληψη μεγάλων τμημάτων του κοινωνικού (συμπεριλαμβανομένου του δικηγορικού) σώματος.

Περαιτέρω, μέσω της στάσης ζωής που επέδειξε – αγωνιζόμενος μέχρι τέλους στα κοινωνικά μετερίζια που επέλεξε να δραστηριοποιηθεί, αν και αντιμετώπιζε επί δεκαετίες σοβαρότατα προσωπικά δεινά – ο Λάζαρος Γαϊτάνης νοηματοδότησε, απτά και με οικειότητα, τους όρους «μαχητής της ζωής» και «ενεργός πολίτης», εμπνέοντας με το παράδειγμά του ένα πρότυπο προσωπικά αξιοπρεπούς και κοινωνικά επωφελούς αντίδρασης στις (συχνά, ακραίες) δυσκολίες της ζωής.

Τέλος, μέσω της χρόνιας πλην εσωστρεφούς (και σχετικά μόλις πρόσφατα αναδειχθείσας) ενασχόλησής του με την ποίηση, ο Λάζαρος Γαϊτάνης φώτισε έναν καλά κρυμμένο καμβά συναισθημάτων που τον χαρακτήριζαν και που σε σημαντικό βαθμό σκιαγραφούν την προσωπικότητά του και ερμηνεύουν διαυγέστερα τις διαχρονικές επιλογές του.

Σύμφωνα με τις αρχές και τις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος, αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη του Λάζαρου Γαϊτάνη, κρατώντας ως παρακαταθήκη, αρχές, αξίες, στιγμές και εμπειρίες της κοινής δικηγορικής διαδρομής μας, αλλά και μαθήματα ζωής στους λοιπούς χώρους δραστηριοποίησής του.

Αυτονόητα, σ΄ αυτές τις τραγικές για εκείνους ώρες, οι σκέψεις μας είναι στους οικείους του, ιδιαίτερα δε στην αγαπημένη σύζυγό του Βίκυ, στους οποίους απευθύνουμε ολόψυχες ευχές παρηγορίας.

O ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μαγνησίας

Ο θάνατος του συντρόφου μας Λάζαρου Γαϊτάνη κάνει την κοινωνία της Μαγνησίας φτωχότερη.
Ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος του συνδικαλιστικού και πολιτικού αγώνα, της μαχόμενης δικηγορίας, της κοινωνικής προσφοράς, αλλά και της ποίησης, δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας .
Σε όλες τις θέσεις που βρέθηκε (πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των φορέων της Μαγνησίας, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας) πάλευε για το καλό της πόλης, των συναδέλφων του και των κοινωνικά αδύναμων, αφήνοντας το στίγμα ενός ευγενικού αγωνιστή με βαθιά δημοκρατική κουλτούρα.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγο του Βίκυ Καποτά, στους οικείους του και στον νομικό κόσμο της πόλης μας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας

Έφυγε πρόωρα, μετά από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο, ο Λάζαρος Γαϊτάνης .
Άνθρωπος με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος.
Πέρα από την νομική του ευρυμάθεια, είχε μια παιδεία ξεχωριστή.
Τον διέκρινε η προσήλωση του στις αρχές και τα ιδανικά τις Δημοκρατικής Παράταξης .
Ευφυής, χαμηλών τόνων, ευγενής, δραστήριος,κοινωνικός,πάντοτε με άποψη που ποτέ δεν δίσταζε να διατυπώσει.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά στους οικείους του.

Συλλυπητήρια δήλωση της  Ζέττας Μακρή για τον Λάζαρο Γαϊτάνη

Είναι απώλεια για μας,τους δικηγόρους ο θάνατος του Λάζαρου Γαϊτάνη. Ο Λάζαρος, προέδρος μας και συνδικαλιστής,με πείσμα και μαχητικότητα,με ακεραιότητα και επιχειρήματα,ξεχώριζε! Δώσαμε,μαζί,κοινούς συνδικαλιστικούς αγώνες. Οι διαφορετικές πολιτικές μας αφετηρίες δεν εμπόδισαν την συμπόρευσή σας στα σοβαρά προβλήματα του επιστημονικού μας κλάδου.

Ο Λάζαρος,που αντιμετώπιζε με ευπρέπεια τις δυσκολίες,που αγωνιζόταν για το καλό,που διακρινόταν για την ευαισθησία του,είναι σίγουρο ότι θα έχει καλό παράδεισο. Η Βίκυ του,έχει τα συλλυπητήρια όλων μας!
Θα τον θυμάμαι,με τα καλύτερα αισθήματα! Θα τον μνημονεύω,με αγάπη!

Συλλυπητήριο μήνυμα του βουλευτή Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου:

Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο αγαπημένους μου φίλους, ο Λάζαρος Γαϊτάνης.
Άνθρωπος δυναμικός, δραστήριος και δημιουργικός.
Ως δικηγόρος και άνθρωπος προοδευτικός, από τα σπλάχνα της δημοκρατικής παράταξης, αγωνίστηκε για την υπεράσπιση των αδύναμων.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και 3 φορές Αντιπρόεδρος.
Υπερασπίστηκε με σθένος το δικηγορικό κλάδο.
Όνειρό του, για το οποίο πάλεψε με πάθος, να γίνει στο Βόλο νέο Δικαστικό Μέγαρο.
Όλη του τη ζωή μαχητής και πνεύμα ανήσυχο.
Πάλεψε την επάρατη νόσο μέχρι την τελευταία στιγμή με απίστευτη δύναμη και αξιοπρέπεια.
Αγαπούσε τις τέχνες και τα γράμματα. Καμάρι του η συγγραφή και έκδοση 2 ποιητικών συλλογών.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στην γυναίκα του και καλή μου φίλη Βίκυ, που στάθηκε δίπλα του σε όλα.
Καλό Ταξίδι Λάζαρε.. Ψυχή βαθιά..

Η Κατερίνα Παπανάτσιου

Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο φίλος Λάζαρος Γαϊτάνης. Ο νομικός, ο ποιητής, ο αγωνιστής. Η είδηση του χαμού του γέμισε θλίψη σύσσωμη την κοινωνία του Βόλου.
Ένας άνθρωπος με βαθιά δημοκρατικό πνεύμα, δραστήριος και μαχητής σε όλη τη ζωή του, μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Ο Λάζαρος διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και Αντιπρόεδρος. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των φορέων της Μαγνησίας και Αντιπρόεδρος του ΟΛΒ.
Από όλες τις θέσεις που κατείχε και κυρίως, από την ίδια τη δημοκρατική φύση του, έδωσε πολλαπλές μάχες υπερασπιζόμενος με σθένος το δίκαιο, τους συναδέλφους του, τους αδύναμους.
Άνθρωπος που λάτρευε τα γράμματα, τη ποίηση, τις τέχνες – μια ευγενική ψυχή – άφησε το δικό του ανεξίτηλο στίγμα στη κοινωνία και τη πόλη του Βόλου.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στη σύζυγό του Βίκυ που με αγάπη του συμπαραστάθηκε σε όλους τους αγώνες που έδωσε.
Λάζαρε, καλό ταξίδι.

H Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ

Για τον πρόωρο χαμό του δικηγόρου και πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρου Γαϊτάνη, η Τ.Ε. Μαγνησίας εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Το ΜέΡΑ 25 Μαγνησίας

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, για τον πρόωρο χαμό του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το