Κόσμος

Περού: Να παυθεί ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο εισηγούνται κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης

Μέλη του Κογκρέσου του Περού που ανήκουν στην αντιπολίτευση, ανάμεσά τους αρκετά μέλη του κόμματος της ηττηθείσας οριακά στις φετινές προεδρικές εκλογές Κέικο Φουχιμόρι, κατέθεσαν χθες Πέμπτη πρόταση με σκοπό να απομακρυνθεί ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο από το αξίωμα, ενώ δεν έχουν κλείσει καν τέσσερις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Η πρόταση, που επικαλείται την «ηθική ανικανότητα» του κ. Καστίγιο, 51 ετών, να κυβερνήσει, κατατέθηκε υπογεγραμμένη από 28 κοινοβουλευτικούς. Θα τεθεί σε ψηφοφορία στο περουβιανό Κογκρέσο· η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη. Χρειάζονται 52 από τις συνολικά 130 ψήφους για να κινηθεί η διαδικασία.

Η ομάδα του αρχηγού του κράτους δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο για την εξέλιξη. Ο ίδιος ο πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Χάουχα, άφησε να γίνει σαφές ότι η πρωτοβουλία δεν τον ανησυχεί.

«Δεν με ανησυχεί ο πολιτικός θόρυβος, επειδή αυτός που με διάλεξε ήταν ο λαός, όχι οι μαφίες, ούτε οι διεφθαρμένοι», είπε ο Πέδρο Καστίγιο, χωρίς να αναφερθεί ρητά στην πρόταση των κοινοβουλευτικών της αντιπολίτευσης. «Είμαι ήρεμος», συμπλήρωσε.

Στην τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια θα απαιτηθούν 87 ψήφοι για να παυθεί ο κ. Καστίγιο, που ανέλαβε την εξουσία μόλις στα τέλη του Ιουλίου αλλά βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, ακόμη και στις τάξεις των υποστηρικτών του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς με το οποίο εξελέγη, του Ελεύθερου Περού (Perú Libre), εν μέσω διαδηλώσεων και σκανδάλων που έπληξαν υπουργούς και συμβούλους του. Οι πρώτοι τέσσερις μήνες της διακυβέρνησης από τον πρώην εκπαιδευτικό και συνδικαλιστή έχουν σημαδευτεί από αρκετές τρικυμίες, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές.

Η πιθανή παύση του, μολονότι προς το παρόν είναι κάθε άλλο παρά σίγουρη, ρίχνει άλλη μια βαριά σκιά στην κυβέρνησή του. Το Κογκρέσο του Περού, όπου γενικά την ισχύ διατηρεί η δεξιά, έχει άλλωστε ιστορικό αρκετών αμφιλεγόμενων απομακρύνσεων προέδρων από την εξουσία.

Εισαγγελείς που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς άρχισαν πρόσφατα να διενεργούν έρευνα σε βάρος του Μπρούνο Πατσέκο, μέχρι πρότινος συμβούλου-κλειδιού του προέδρου. Βρήκαν στο αποχωρητήριο του γραφείου του ποσό ίσο με 20.000 αμερικανικά δολάρια. Ο κ. Πατσέκο, που αρνείται πως ενέχεται σε οποιοδήποτε αδίκημα, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα.

Το Περού, η χώρα που κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή χαλκού, έχει γνωρίσει πέντε προέδρους από το 2016, ανάμεσά τους τρεις μέσα σε μια εβδομάδα το 2020.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το