Ελλάδα

Παίρνει «ανάσα» ο Πειραιάς – Απελπιστική η κατάσταση στο Ελληνικό

Συνεχίζεται και σήμερα η διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά από πρόσφυγες και μετανάστες που εξακολουθούν να διαμένουν στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη, με το πρόβλημα να εστιάζεται πλέον στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου εκφράζονται φόβοι για «νέα Ειδομένη».

Οι άνθρωποι που διαμένουν στον Πειραιά ανέρχονται πλέον σε 3.800, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό, ως τις 20:45 χθες που έγινε το τελευταίο δρομολόγιο με λεωφορείο, περίπου 700 άτομα είχαν αναχωρήσει από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 και από την Ε1 με προορισμό την περιοχή του Σκαραμαγκά.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί πιθανότατα και σήμερα καθώς σε πρώτη φάση γίνεται προσπάθεια να αδειάσει ο επιβατικός σταθμός της Ε2.
Χθες βράδυ υπήρξε αυξημένη ζήτηση από πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν στον συγκεκριμένο χώρο με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να επιλέξουν να επιβιβαστούν σε ταξί προκειμένου να μετακινηθούν στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά
Προτεραιότητα έχει δοθεί στους Γεζίντι, κατόπιν στους Σύρους και μετά στους Αφγανούς. Στόχος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι έως το Πάσχα να έχει αποσυμφορηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το λιμάνι από τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Ελληνικό
Την ίδια ώρα, σε μικρή «Ειδομένη» κινδυνεύει να μετατραπεί το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και απλωμένα ρούχα παντού.
Στο σημείο βρίσκονται περίπου 6.000 άνθρωποι, με αρκετούς εξ αυτών να έχουν περάσει εβδομάδες στην Ειδομένη ή τον Πειραιά.
Μην έχοντας πρόσβαση σε τουαλέτες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πηγαίνουν είτε στη θάλασσα είτε στις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της Παραλιακής. Μάλιστα, κάποιοι έσπασαν σωλήνες για να βρουν νερό να πλυθούν με αποτέλεσμα να έχει κοπεί η κεντρική παροχή νερού στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος είπε ότι οι μετανάστες έχουν στήσει σκηνές ακόμη και έξω στον δρόμο, γιατί στην κλειστή αίθουσα αναχωρήσεων του παλιού αεροδρομίου η θερμοκρασία έφτασε τις προηγούμενες μέρες μέχρι τους 40 βαθμούς.
Τονίζοντας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, ο δήμαρχος προειδοποίησε ότι «αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί».
«Είναι κλειστά τα τζάμια, δεν αερίζεται, είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορεί να αντέξουν φυσιολογικά να μείνουν εκεί μέσα και να βγαίνουν να κάθονται έξω στο πεζοδρόμιο πάνω στη λεωφόρο που παίζουν τα παιδιά τους, που περνούν με ταχύτητα τα αυτοκίνητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο 30-40 τουαλέτες για 6.000 ανθρώπους.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή, η διοίκηση της «Ελληνικό ΑΕ» με δραματική επιστολή – έκκληση έκρουε τον κώδυνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το