Τοπικά

Περισσότεροι αναπληρωτές φέτος στη Μαγνησία – Συνολικά προσλήφθηκαν 448 εκπαιδευτικοί

Στους 240 ανέρχονται οι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν στον Νομό Μαγνησίας φέτος για να καλύψουν ανάγκες στον χώρο της ειδικής αγωγής, όπως σε σχολεία, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη.
Σε μια περίοδο μάλιστα που αναμένεται και η επίσημη προκήρυξη για την υποβολή των αιτήσεων αναφορικά με τους μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή που έχει εξαγγείλει το υπουργείο παιδείας και οι οποίες ανέρχονται στους 4.500, είναι αναμενόμενο το ενδιαφέρον των αναπληρωτών και των άλλων αδιόριστων εκπαιδευτικών να είναι πολύ έντονο.
Παράλληλα ο αριθμός των 240 αναπληρωτών που προσλήφθηκαν φέτος στην ειδική αγωγή στη Μαγνησία, αποτυπώνει και τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για διδακτικό και ευρύτερο προσωπικό, καθώς, αν το υπουργείο Παιδείας ακολουθήσει την τακτική να μετατρέψει τις θέσεις αυτές σε μόνιμες, τότε θα δημιουργούνταν 240 και πλέον μόνιμες θέσεις στην ειδική αγωγή.
Όπως, όμως αναφέρουν εκπαιδευτικοί, αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, επομένως αναμένεται μόνο ένα μέρος αυτών των θέσεων θα μετατραπούν σε μόνιμες.

Στα σχολεία και τις δομές της ειδικής αγωγής προσλήφθηκαν δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές, και ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το οποίο αποφοιτούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.
Για την κάλυψη των αναγκών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα και η κάλυψη των αναγκών γίνεται από τους καθηγητές που έχουν λάβει είτε διδακτορικό είτε μεταπτυχιακό είτε έχουν ολοκληρώσει κάποιο σεμινάριο στην ειδική αγωγή.

Ένα ενδιαφέρον ακόμη στοιχείο των φετινών προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι ότι αυξήθηκαν από πέρυσι, ενδεχομένως και λόγω της προεκλογικής χρονιάς που διανύουμε.
Έτσι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσλήφθηκαν μέχρι στιγμής 266 αναπληρωτές, όταν πέρυσι ήταν 169, δηλαδή εκατό σχεδόν περισσότεροι σε έναν χρόνο.
Επίσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι αναπληρωτές ανέρχονται στους 182.
Συνολικά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αγγίζουν τους 448. Από αυτούς οι 240 τοποθετήθηκαν στην ειδική αγωγή, δηλαδή ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50%.

Μάλιστα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τους 182 αναπληρωτές οι 140 και πλέον είναι στην ειδική αγωγή. Πιο αναλυτικά από τους 182 οι 72 είναι δάσκαλοι ειδικής αγωγής, οι έξι νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής, οι 47 ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό και από ένας καθηγητής πληροφορικής, μουσικής και φυσικής αγωγής επίσης στην ειδική αγωγή.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τους 266 αναπληρωτές που προσλήφθηκαν, οι 107 εντάσσονται στην ειδική αγωγή και πιο συγκεκριμένα οι δεκαπέντε είναι στην παράλληλη στήριξη, οι 69 στα τμήματα ένταξης και στα ειδικά σχολεία, οι επτά ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό και οι 16 ως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
Στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό εντάσσονται ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές και άλλοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το