Τοπικά

Πέρασαν δύο χρόνια και το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει στον Δήμο Βόλου για επιδόματα αναπηρίας

αναπηρια

Επιστολή στο νέο Υπουργό για τη στήριξη των ανθρώπων που αποκλείονται από τη χορήγηση επιδόματος αναπηρίας, λόγω οφειλών, απέστειλε ο αντιδήμαρχος Τ. Μπατζιάκας.

Η επιστολή έχει το ίδιο και απαράλλαχτο περιεχόμενο με εκείνη που είχε στείλει ο πρώην αντιδήμαρχος Α. Παντσάς στις 24 Απριλίου του 2013.

Έγγραφο στον υπουργό απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Τ. Μπατζιάκας επισημαίνοντας περιπτώσεις συμπολιτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, εξαιτίας κενών στη νομοθεσία ή υπερβολικά γραφειοκρατικών ερμηνειών των νόμων. Ο αντιδήμαρχος υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε μία κατηγορία ανθρώπων που, λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, βρίσκονται μπροστά σε βασανιστικό αδιέξοδο, το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο έγγραφο, πρόκειται για την κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που, για διάφορους λόγους, δεν ήταν συνεπείς με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συσσώρευσαν χρέη προς τα ταμεία, είναι αποδεδειγμένα – με απόφαση των ΚΕΠΑ – ανάπηροι και παρ’ όλ’ αυτά δε δικαιούνται να λάβουν επίδομα βαρείας αναπηρίας από την Κοινωνική Πρόνοια. «Επειδή χρωστάνε σε ασφαλιστικούς φορείς υπέρογκα ποσά, που λόγω προσαυξήσεων είναι ανθρωπίνως αδύνατον να τα εξοφλήσουν, οι άνθρωποι αυτοί καταδικάζονται σε θάνατο αφού, ούτε να ζήσουν έχουν, ούτε να εργαστούν μπορούν, ούτε τα φάρμακά τους μπορούν να προμηθευτούν και ούτε το μικρό αυτό επίδομα βαριάς αναπηρίας μπορούν να λάβουν, γιατί σύμφωνα με την εγκύκλιο Π3α/Φ.32/3226-13/9/2001 το εν λόγω επίδομα μπορούν να εισπράξουν μεταξύ των άλλων και οι άμεσα ασφαλισμένοι που όμως δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από το Ταμείο τους», τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Τ. Μπατζιάκας, όπως ακριβώς ανέφερε ο Α. Παντσάς πριν δύο χρόνια και καμία απάντηση δεν έχει δοθεί στον δήμο.

«Ωστόσο, ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων δεν θεωρείται η οφειλή εισφορών προς τα Ταμεία τους. Η μόνη περίπτωση προκειμένου να λάβουν το συγκεκριμένο βοήθημα της Δ/νσης Πρόνοιας είναι να προχωρήσουν σε ρύθμιση αυτών των χρεών. Το ύψος των οφειλών τους όμως είναι πολλές φορές, όπως σε συγκεκριμένη περίπτωση συμπολίτη μας, απολύτως απαγορευτικό, καθώς ακόμα και για να ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης υποχρεούται στην καταβολή ενός πολύ μεγάλου ποσού».

Ο Αντιδήμαρχος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα κενό της νομοθεσίας και επισημαίνει την ανάγκη η Πολιτεία να αντιμετωπίσει με ευαισθησία την περίπτωση αυτών των ανθρώπων και να δώσει λύση στο αδιέξοδο. «Θεωρούμε πως γρήγορα η Πολιτεία θα πρέπει να καλύψει με νόμο το κενό, ούτως ώστε η Κοινωνική Πρόνοια να δίνει το επίδομα βαριάς αναπηρίας σε άτομα τα οποία έχουν –πιστοποιημένα από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΠΑ- βαριά αναπηρία αλλά, λόγω οφειλών, δεν έχουν πάρει ποτέ τη σύνταξή τους και λόγω αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας δεν μπορούν να δρομολογήσουν ρύθμιση των χρεών τους προς τον ασφαλιστικό φορέα».

Τέλος, επισημαίνει την αδυναμία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου να χορηγήσει στους ανασφάλιστους πολίτες βιβλιάριο κοινωνικής προστασίας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη, αφού βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με Αριθ.Πρωτ Π2αΓ/Γ.Π.οικ13949/16-11-2006 το εισόδημα υπολογίζεται επί του τεκμαρτού φορολογητέου ποσού και όχι επί του πραγματικού. «Αυτή η διάταξη αποκλείει και στερεί από ένα μεγάλο αριθμό ανέργων πολιτών το δικαίωμα στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», καταλήγει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το