Τοπικά

Πέντε λάθη που πρέπει να αποφευχθούν στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

 

Toυ
Πάνου Σταυρόπουλου,
συμβούλου σταδιοδρομίας,
ιδρυτή της εταιρίας
επαγγελματικού
προσανατολισμού Your career

Μια άλλη περίοδος πανελλαδικών έφτασε αυτή τη βδομάδα στο τέλος της. Την Τρίτη 28 Ιουνίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ενώ περιμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων. Τα φετινά θέματα σε αρκετά μαθήματα αποδείχτηκαν δύσκολος γρίφος για πολλούς μαθητές. Μην ξεχνάμε πως οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι τα παιδιά που δεν έδωσαν καθόλου ενδοσχολικές εξετάσεις στην Α’ και Β’ Λυκείου λόγω της πανδημίας. Μια κατάσταση έτσι και αλλιώς αγχωτική «φόρεσε» τη χειρουργική μάσκα της και η διαδικασία έγινε ακόμη πιο πιεστική. Αξίζει ένα μπράβο σε αυτά τα παιδιά και τους δασκάλους τους που στάθηκαν όρθιοι και διατήρησαν μια κανονικότητα σε μια καθόλου κανονική εποχή.
Η επόμενη πράξη είναι η συμπλήρωση μηχανογραφικού. Ήδη σε συζητήσεις πολλών οικογενειών πρωταγωνιστούν ονόματα ελληνικών πανεπιστημιακών τμημάτων, προβλέψεις, εκτιμήσεις στην προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουν τον γρίφο του μηχανογραφικού. Είναι μια σοβαρή υπόθεση, αφού ένα λάθος στο μηχανογραφικό μπορεί να κοστίσει χιλιάδες ευρώ στην ελληνική οικογένεια για σπουδές που δεν ταιριάζουν στον υποψήφιο ή για σπουδές σε τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε κάποια από τα συχνά λάθη που γίνονται στη συμπλήρωση μηχανογραφικού.
1. Οι υποψήφιοι συχνά παρασύρονται από τα μόρια που έγραψαν.
Οι υποψήφιοι συχνά ενώ έχουν συγκεκριμένο στόχο όλη τη χρονιά, με τον οποίο είναι ευχαριστημένοι και έχουν διερευνήσει τις προοπτικές του, γράφουν καλύτερα από ό,τι περίμεναν και εκεί μπερδεύονται τα πράγματα. Αρχίζει ο πειρασμός να δηλώσουν τμήμα με υψηλότερα μόρια χωρίς συχνά να είναι σίγουροι/ες αν είναι μια ιδανική λύση. Έτσι ένας μαθητής/τρια που θέλει να δηλώσει ένα τμήμα προσχολικής αγωγής γιατί θέλει να είναι μέρος του δημιουργικού, ευχάριστου περιβάλλοντος ενός νηπιαγωγείου ανάμεσα σε χαμογελαστά προσωπάκια, γράφει 18.000 μόρια και δηλώνει Νομική. Σπουδές που έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και ακολουθεί ένα επαγγελματικό περιβάλλον πολύ πιο στυγνό, ανταγωνιστικό και συχνά απάνθρωπο σε σχέση με αυτό του νηπιαγωγείου.
2. Οι υποψήφιοι συχνά παρασύρονται από τα μόρια του τμήματος.
Είναι συχνό το φαινόμενο οι υποψήφιοι να δηλώνουν ένα τμήμα που έχει υψηλότερα μόρια γιατί θεωρούν πως είναι καλύτερο από ένα άλλο με χαμηλότερα μόρια. Δεν αντιλαμβάνονται πως τα μόρια ενός τμήματος διαμορφώνονται από τη ζήτηση που έχουν, καθώς και από την πόλη που βρίσκονται. Έτσι για παράδειγμα ένα τμήμα σε ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει περισσότερες προοπτικές από ένα τμήμα της Αθήνας αλλά να έχει πολύ χαμηλότερα μόρια επειδή βρίσκεται σε μια μικρή πόλη ή ένα νησί με συνέπεια οι γονείς και οι μαθητές να μην το δηλώνουν.
3. Οι υποψήφιοι δεν έχουν μελετήσει τα προγράμματα σπουδών.
Είναι πολύ συχνό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας να έρχονται μαθητές να συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό και δεν έχουν καμιά εικόνα των μαθημάτων που θα αντιμετωπίσουν ως φοιτητές. Δυστυχώς, πολλοί μένουν μόνο στο όνομα του τμήματος χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο, τις κατευθύνσεις, τα εργαστήρια, τις επαγγελματικές προοπτικές. Έτσι, έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό που παρατούν τις σπουδές τους, ξαναδίνουν εξετάσεις ή κάνουν μηχανογραφικό με το 10%. Οφείλεις να γνωρίζεις πως σπουδές στην Πληροφορική σημαίνουν πολλά Μαθηματικά, σπουδές στη Γεωπονία σημαίνουν Χημεία και Βιολογία, σπουδές στη Στατιστική σημαίνουν και πολλά μαθήματα Οικονομικών.
4. Οι υποψήφιοι δεν είναι ενήμεροι για τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων.
Υπάρχουν επαγγέλματα που τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν είναι κατοχυρωμένα (όπως του φωτογράφου ή του γραφίστα) και άλλα που προασπίζονται πολύ αυστηρά. Ειδικά μετά τη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου ένα αχανές τοπίο επικρατεί αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος πως από τα 3 τμήματα Υλικών που έχουμε στη χώρα μας μόνο αυτό των Ιωαννίνων δίνει επαγγελματικά δικαιώματα Χημικού Μηχανικού Υλικών. Να ξέρει πως στην Πάτρα υπάρχουν δύο τμήματα Πολιτικών Μηχανικών από τα οποία μόνο το ένα έχει αναγνωρισμένα δικαιώματα από το ΤΕΕ. Κανένα τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο ΤΕΕ.
5. Οι υποψήφιοι δεν ακούν τη φωνή μέσα τους.
Δεν υπάρχει πιο ειδικός για εμάς πέρα από τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι έφηβοι του 21ου αιώνα παρασυρμένοι από τις ψευδείς εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βομβαρδισμένοι με πλαστικά είδωλα ξεχνούν να ανακαλύψουν ποιοι είναι πραγματικά. Δεν έχουν διερευνήσει τις επιθυμίες, τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα, τις εργασιακές τους αξίες. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι πως δεν έχουν αυτοπεποίθηση νιώθοντας ανεπαρκείς σε ένα απαιτητικό διαδικτυακό παζάρι. Έτσι, συχνά μη γνωρίζοντας ποιο δρόμο να πάρουν γιατί ουσιαστικά δεν έχουν αυτοεικόνα, παρασύρονται από τους σημαντικούς άλλους (οικογένεια, συγγενείς, φίλους) ή από τα λαμπερά αλλά κενά είδωλα της εποχής. Δεν μπορούν να ακούσουν τη φωνή τους γιατί χάνεται πίσω από τις κραυγές μιας κοινωνίας που αποπροσανατολίζει όλους μας , πόσο μάλλον τα παιδιά μας.
Το μηχανογραφικό είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για να το αφήσουμε στην τύχη ή στα χέρια κάποιου που δεν έχει γνώση και εξειδίκευση. Το 50% της διαδρομής προς το Πανεπιστήμιο είναι οι εξετάσεις και η απόδοσή μας και το άλλο 50% είναι το μηχανογραφικό. Γνωρίζω αρκετούς μαθητές που τα πήγαν πολύ καλά στις εξετάσεις και πολύ άσχημα στο μηχανογραφικό και το αντίστροφο. 1 στους 4 φοιτητές δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές και ένας βασικός λόγος είναι το λανθασμένο μηχανογραφικό. Ας το συμπληρώσουμε με ανοιχτή ματιά στο μέλλον, χωρίς παρωπίδες και κατάλοιπα του παρελθόντος, με ουσιαστική μελέτη των επιλογών μας και κυρίως ας το συμπληρώσει κάποιος που πραγματικά γνωρίζει.
Καλά αποτελέσματα και σοφές επιλογές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το