Τοπικά

Πέντε Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας στον διεθνή διαγωνισμό Pisa

 

Πέντε Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας θα συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό Pisa που στοχεύει στην ανάδειξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών και των μαθητριών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου και θα είναι ένα πολύ καλό τεστ για να καταδειχθεί και το επίπεδο των Ελλήνων μαθητών σε σχέση με άλλους μαθητές του εξωτερικού.
Στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό της Pisa 255 σχολεία. Από αυτά πέντε προέρχονται από τη Μαγνησία και είναι το 1ο ΓΕΛ Βόλου, το 2ο πρότυπο ΓΕΛ Βόλου, το ΓΕΛ Αγριάς, το Γυμνάσιο Σκιάθου καθώς και το Γυμνάσιο Σκοπέλου.
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στα μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, κατανόηση κειμένου και επιπλέον στο πεδίο: Δημιουργική σκέψη.
Την ευθύνη διεξαγωγής της Διεθνούς Έρευνας PISA που πραγματοποιείται ανά τριετία υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης
(Ο.Ο.Σ.Α.), έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Η εξέταση διεξάγεται σε περισσότερες από 80 χώρες και διερευνά κατά πόσον οι γνώσεις και οι δεξιότητες των 15χρονων μαθητών και μαθητριών τούς επιτρέπουν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.
Επίσης, ανάμεσα στα 255 σχολεία υπάρχουν Επαγγελματικά Λύκεια από άλλες περιοχές της χώρας.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει αντικατάσταση ενός σχολείου με κάποιο από τα 505 αναπληρωματικά.
Τα σχολεία έχουν επιλεγεί με τυχαία δειγματοληψία.
Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον διαγωνισμό είναι υποχρεωτική.
Ο διαγωνισμός που αποτελείται από ένα Γνωστικό Τεστ και ένα Ερωτηματολόγιο, θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά στο σχολικό εργαστήριο πληροφορικής των σχολικών μονάδων.
Το ΙΕΠ θα διαφυλάξει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των μαθητών που θα πάρουν μέρος στην έρευνα.
Ήδη τα σχολεία ενημερώνονται για την επιλογή τους να συμμετάσχουν στον σημαντικό διεθνή διαγωνισμό.
Η τελευταία φορά που διεξήχθη ο διαγωνισμός της Pisa ήταν το 2018 και η Ελλάδα δεν είχε σημειώσει και τόσο καλές επιδόσεις.
Πιο αναλυτικά:
– Στην κατανόηση κειμένου, δεξιότητα στην οποία εστίασε ο διαγωνισμός του 2018, οι Έλληνες μαθητές συγκέντρωσαν 457 μονάδες, ενώ στον διαγωνισμό του 2015 είχαν συγκεντρώσει 467 μονάδες. Το 2018 η Ελλάδα κατετάγη 42η σε 77 χώρες (στα αποτελέσματα για την κατανόηση κειμένου απουσιάζει η Ισπανία, για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), ενώ το 2015 41η. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 487 βαθμοί.
– Στα μαθηματικά η Ελλάδα συγκέντρωσε 451 βαθμούς όπως και η Κύπρος, και μοιράστηκαν την 43η θέση σε 78 χώρες. Το 2015 η Ελλάδα συγκέντρωσε 454 βαθμούς και κατετάγη επίσης 43η. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ στα μαθηματικά είναι 489 βαθμοί.
– Στις φυσικές επιστήμες η Ελλάδα στον διαγωνισμό του 2018 συγκέντρωσε 452 βαθμούς και βρέθηκε στην 44η θέση σε 78 χώρες. Στον διαγωνισμό του 2015, οι Έλληνες βαθμολογήθηκαν με 455 βαθμούς, οι οποίοι έφεραν τη χώρα μας στην 43η θέση. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στον διαγωνισμό του 2018 ήταν 489 βαθμοί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το