Πολιτισμός

Παιδιά στα βήματα της παράδοσης – Συνάντηση χορευτικών ομάδων στο Θέατρο της Νέας Ιωνίας 

Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιείται από το Σύλλογο «Το Εγγλεζονήσι».
Την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας & ώρα 20.30 πραγματοποιείται η 10η Συνάντηση Παιδικών Χορευτικών Ομάδων με τίτλο: «Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια».
Συμμετέχουν, εκτός της χορευτικής ομάδας του διοργανωτή Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι», οι χορευτικές ομάδες Πολιτ. Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάννης Κορδάτος», του Πολιτ. Συλλόγου Πουρίου, του Συλλόγου Καραγκούνηδων Καρδίτσας Ν. Μαγνησίας, της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας, του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βλασίου, του Συλλόγου Διατήρησης & Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου και της Κρητικής Αδελφότητας « Το Αρκάδι».

Τα παιδιά καλούνται να απαγγείλουν δίστιχα, τετράστιχα και παροιμίες με θέμα «Τα Πουλιά», να τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια για τα πουλιά απ’ όλη την Ελλάδα και τις Αλησμόνητες Πατρίδες, να χορέψουν και ν’ αγαπήσουν τους πολυποίκιλους παραδοσιακούς μας χορούς, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Πατρίδας μας και να τον μεταφέρουν απ’ άκρη σ’ άκρη σαν ταξιδιάρικα πουλιά.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας & ώρα 20.30 πραγματοποιείται «Μουσικοχορευτική Θεατρική Παράσταση» «Αρχοντογιός παντρεύεται και παίρνει Προσφυγοπούλα».
Συμμετέχει ο Σύλλογος Καραγκούνηδων Καρδίτσας Ν. Μαγνησίας.

Είναι γνωστές οι προκαταλήψεις και οι αποστάσεις που κρατούσαν μακριά τους ντόπιους από τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες και κυρίως οι αντιδράσεις των οικογενειών σε θέματα γάμου.
Ένα τέτοιο γάμο, με όλα τα επακόλουθα, θα αναπαραστήσουμε στην εκδήλωση μας, ανάμεσα σ’ ένα ντόπιο αρχοντονιό, Καραγκούνη και μιά προσφυγοπούλα Μικρασιάτισσα.

Οι δυό νέοι συναντώνται σ’ ένα πανηγύρι στίς 6 Αυγούστου, « Του Σωτήρος», στο χωριό Σωτήρα (Μεταμόρφωση Καρδίτσας). Ο έρωτας δεν αργεί να τους μπλέξει στα δίχτυα του, κρυφός στην αρχή, σύντομα όμως εκδηλώνεται και γίνεται γνωστός στις οικογένειες, που όπως είναι φυσικό αντιδρούν έντονα και θέτουν σε περιορισμό τους δυό νέους, που μαραζώνουν απο τον καημό τους. Με τη μεσολάβηση μιάς συγγενούς του αρχοντονιού, πιο ανοιχτόμυαλης, οι γονείς του, μπροστά στην υγεία και την ευτυχία του γιού τους, υποχωρούν και ζητούν το χέρι της κόρης.
Πολύ σύντομα αρχίζουν οι ετοιμασίες του γάμου, σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα των Καραγκούνηδων απ’ τη μιά και των Μικρασιατών απ’ την άλλη, για να καταλήξουν, μετά απ’ όλα αυτά, στην τελετή του γάμου και το παραδοσιακό γαμήλιο γλέντι με χορούς, τραγούδια και κεράσματα εκατέρωθεν.

Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη και συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περιφεριακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων) και της Δ/νσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το