Άρθρα

Παρουσιάζοντας το ΜΕΤΑ του Δήμου Αλμυρού – 3η πρόταση Ανάδειξη και ολοκλήρωση ΒΙ.ΠΕ & ΒΙ.ΠΑ

του Κωνσταντίνου Δ. Πανταζώνα*

Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού το γενικό πολεοδομικό σχέδιο που ορίζει τη γεωγραφική έκταση της Βιομηχανικής Περιοχής Αλμυρού (ΒΙ.ΠΕ).
Η περιοχή αυτή προσφέρει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που ισχύουν ως πρότυπα για κάθε σύγχρονη βιομηχανική και εργοστασιακή πρόθεση που αναζητά αναπτυξιακό έδαφος, εφόσον και μόνο εφόσον ο Δήμος αποφασίσει να εστιάσει σε αυτές μέσα από μια ευρωπαϊκή και όχι επαρχιακή οπτική.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η ΒΙ.ΠΕ Αλμυρού φέρει, παρέχουν μεγάλο εύρος επεκτατικής προοπτικής για κάθε εργοστασιακή δραστηριότητα που θα φιλοξενήσει καθώς είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική λόγω των εξής ιδιαιτεροτήτων:
1. Συνορεύει με δικό της κόμβο, στο εθνικό οδικό δίκτυο στο κέντρο της Ελλάδας.
2. Συνορεύει με το αεροδρόμιο κεντρικής Ελλάδος, που μελλοντικα μπορεί να εξελιχθεί και σε εμπορικό (cargo).
3. Συνορεύει με θαλάσσιο μέτωπο, προσφέροντας προοπτική κατασκευής λιμανιού.

Προκειμένου οι παραπάνω αυτές προοπτικές να υλοποιηθούν, απαιτούνται μια σειρά από ενέργειες στις οποίες ο Δήμος καλείται να προβεί, για να διασφαλίσει την ίδρυση και λειτουργία της περιοχής, ακόμη και αν χρειαστούν κάποιες τολμηρές αποφάσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές θα διαμορφώσουν μια εικόνα ενός σύγχρονου Αλμυρού, όπου το ενδεχόμενο συζήτησης του Δήμου με τον ΟΣΕ για σύνδεση
της ΒΙ.ΠΕ και του αεροδρομίου κεντρικής Ελλάδος με το ήδη υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο, να είναι πιο ώριμο από ποτέ.
Το κλισέ «δεν γίνεται» αφορά σκέψεις που υπηρετούν το παρελθόν και κομματικές αντιλήψεις συγκεκριμένης κλίμακας, αδυνατώντας ωστόσο να εκφράσουν με απλούς τρόπους το μετά του τόπου και των δημοτών του.
Ο Δήμος Αλμυρού χρειάζεται ένα όραμα, καθώς οτιδήποτε άλλο περιορίζει τις δυνατότητες του προς το όφελος των ανθρώπων-δημοτών του και εμείς το γνωστοποιούμε προς προβληματισμό και κοινωνική αξιολόγηση.

*Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού, Επιμελητηριακός Σύμβουλος Μαγνησίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το