Πολιτισμός

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Χρήστου Αγιώτη «Σταύρος Βασαρδάνης – Ο Κένταυρος του Τουρισμού και του Πολιτισμού»

 

Σ’ ένα συμβολικό αφιέρωμα στον αείμνηστο Σταύρο Βασαρδάνη (1913-1992) παρουσιάζεται το ομώνυμο βιβλίο «Σταύρος Βασαρδάνης – Ο Κένταυρος του Τουρισμού και του Πολιτισμού» σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 8.30 το βράδυ, στον κήπο του ξενοδοχείου «Ξενία» Βόλου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Υποστηρίζεται από τις εκδόσεις ΗΒΗ.
Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο γνωστός Βολιώτης εκδότης Χρήστος Αθ. Αγιώτης, ο οποίος επιμελήθηκε το ογκώδες αρχειακό υλικό της οικογένειας Βασαρδάνη και έφερε σε πέρας μια επίπονη εργασία, αποτυπώνοντας τη ζωή, τη δράση και το όραμα του ανθρώπου, ο οποίος, στο διάστημα 1950-1990, υπηρέτησε την ανάπτυξη και ανάδειξη του Πηλίου και της Μαγνησίας, αφήνοντας με το πλούσιο έργο του ανεξίτηλο στίγμα στον τόπο μας.
Στην εκδήλωση, για το βιβλίο του Στ. Βασαρδάνη θα μιλήσουν η ανιψιά του, φιλόλογος Βέρα Βασαρδάνη και ο συγγραφέας. Θα προλογίσει η Μαρία Σπανού, πρόεδρος του ΛΕΒ, και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Παρούσα στην εκδήλωση η κόρη του τιμώμενου Τατιάνα Βασαρδάνη-Κουράκη, πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Χανίων, και μέλη της οικογένειάς της.
Ο Σταύρος Βασαρδάνης, γεννημένος στην Τσαγκαράδα και μεγαλωμένος στον Βόλο, ξεκίνησε την καριέρα του στην Αγροτική Τράπεζα. Το 1948 μεταπήδησε στη δημοσιογραφία και τον τουρισμό. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος των Τσαγκαραδιωτών της Αθήνας στη δεκαετία του 1950, συνασπίζοντας όλους τους εύπορους Αιγυπτιώτες υπέρ του Πηλίου και ιδιαίτερα της Τσαγκαράδας. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα παρασκήνια για τη δημιουργία και ολοκλήρωση του «Ξενία» Τσαγκαράδας και του δρόμου μέχρι τον Μυλοπόταμο, αν και ο ίδιος προτιμούσε το τελεφερίκ. Αναβίωσε το Βολιώτικο καρναβάλι (1960), διοργάνωσε την πρώτη γιορτή κρασιού στην Αγχίαλο και λειτούργησε την πλαζ των Αλυκών.
Υπηρέτησε με κάθε τρόπο το Πήλιο, προκειμένου να αποκτήσει τον τουρισμό που του άξιζε. Με τον ίδιο τρόπο υπηρέτησε τον πολιτισμό του Βόλου και του Πηλίου μέσα από τις δράσεις του στην Περιηγητική Λέσχη Βόλου, τον πρόδρομο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, την Ελληνική Ανθρωπιστική Εταιρεία, το Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Εντευκτήριο Βόλου και άλλες δημιουργικές πρωτοβουλίες.
Από το 1963 έως το 1981 υπήρξε διευθυντής του ΕΟΤ Θεσσαλίας και δημοσιογράφος στις τοπικές εφημερίδες, όσο και πανελλαδικά, για θέματα τουρισμού και πολιτισμού. Στο διάστημα τεσσάρων δεκαετιών (1950-1980) δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα και βιβλιοκριτικές περί τουρισμού, μουσικής, χορού, θεάτρου, εικαστικών τεχνών, βιβλίων για κοινωνικά ζητήματα, μυθολογία, ιστορία, λαογραφία, φιλοσοφία, θρησκεία και ελάχιστα περί …πολιτικής. Συνεργάστηκε με το τοπικό ραδιόφωνο της ΕΡΑ Βόλου για είκοσι τουλάχιστον χρόνια. Επιπλέον, ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος και συγγραφέας βιβλίων για την ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία.
Η μελέτη για τον Στ. Βασαρδάνη του Χρήστου Αθ. Αγιώτη, εκτός από το προσωπικό αρχείο του βιογραφούμενου, βασίζεται στο αρχείο του Τουριστικού Οργανισμού Μαγνησίας (ΤΟΜ) και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ – Μαγνησίας), αλλά και σε χιλιάδες δημοσιεύματα τουριστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Ξεκινά με την προϊστορία του «τουρισμού» (1800-1900) στο Πήλιο και καταλήγει με τον θάνατο του Βασαρδάνη τις πρώτες ημέρες του 1992. Περιέχονται επίσης στα παραθέματα του βιβλίου οι ομιλίες του στο τοπικό ραδιόφωνο, άλλα ηχητικά ντοκουμέντα, τα βιβλία και τα δημοσιεύματά του στον Τύπο, καθώς σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εποχής. Ολοκληρώνεται με ονοματολογικό ευρετήριο όλων των εμπλεκομένων με τον πολιτισμό και τουρισμό του Πηλίου.
Το βιβλίο είναι μεγάλου μεγέθους, 260 σελίδων και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΗΒΗ – βιβλιοπωλείο Ήλιος (Π. Μελά 25β, Βόλος).

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το