Πολιτισμός

Παρουσιάζεται στον Βόλο το βιβλίο της Δήμητρας Ρουσιώτη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου της αρχαιολόγου και μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου, Δήμητρας Ρουσιώτη, «Ιερά και θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανακτορική και Μετανακτορική Μυκηναϊκή Περίοδο». Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, τον Εκδοτικό Οίκο Μαΐστρος και τη συμμετοχή της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δ. Κυριαζή, έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη, 26/2/2020, ώρα 19.00, στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη (Κ. Καρτάλη & Κωνσταντά), στο Βόλο.

Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως η οποία εκδόθηκε με χρηματοδότηση του Institute for Aegean Prehistory που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και χρηματοδοτεί εκδόσεις που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές για την αρχαιολογία του Αιγαίου. Η παρούσα διατριβή πραγματεύεται τη Μυκηναϊκή θρησκευτική δραστηριότητα στην περίοδο της ακμής του ανακτορικού πολιτικοοικονομικού συστήματος και στην περίοδο που ακολούθησε την κατάρρευσή του. Επιχειρείται η διερεύνηση διαφόρων ζητημάτων, όπως κατά πόσο οι τελούμενες θρησκευτικές τελετουργίες στα ανακτορικά και μετανακτορικά ιερά επηρεάζονταν ή αντανακλούσαν σύνθετες κοινωνικές σχέσεις, πώς επέδρασε η κατάρρευση του ανακτορικού συστήματος στη διαμόρφωση του δομημένου ιερού χώρου, πώς μετασχηματίστηκε η θρησκευτική δραστηριότητα κατά τη μετανακτορική περίοδο και πώς αυτή συνέβαλε στη διατήρηση ή τον επαναπροσδιορισμό των ενδοκοινοτικών και διακοινοτικών σχέσεων. Η τεκμηρίωση βασίζεται σε στοιχεία προερχόμενα από θέσεις της Ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες διαθέτουν αυτόνομα στο χώρο ιερά. Επιπλέον γίνεται αναφορά σε δύο Κυκλαδικές θέσεις, την Αγία Ειρήνη Κέας και τη Φυλακωπή Μήλου, καθώς παρέχουν σημαντικά στοιχεία για θρησκευτική δραστηριότητα σε οργανωμένο και με μακρά χρήση αστικό περιβάλλον. Αξιολογούνται επίσης τα πορίσματα πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών, που πρόσθεσαν σημαντικά νέα στοιχεία για την τέλεση λατρείας στην Αργολίδα, τη Στερεά, τη Θεσσαλία. Υποστηρίζεται, τέλος, ότι η Μυκηναϊκή θρησκευτική δραστηριότητα σχετίζεται άμεσα με τις σύνθετες πολιτικο-κοινωνικές και οικονομικές διαδικασίες, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα μεταξύ του 14ου και 12ου αιώνα π.Χ. και οι οποίες συντέλεσαν στη δημιουργία ενός πλαισίου με διακριτά πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι: ο Γιάννης Λώλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής Τομέα Αρχαιολογίας, ο Κώστας Βουζαξάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μνημείων & Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, και η συγγραφέας Δήμητρα Ρουσιώτη, που είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Αρχαιολογία της Μεσογείου του Πανεπιστημίου του Bristol της Μεγάλης Βρετανίας, και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στον τομέα Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
Θα συντονίσει την εκδήλωση η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το