Πολιτισμός

Παρουσιάζεται η έκθεση δοκιμίων «Στα ίχνη του συλλογικού ανθρώπου» του Π. Μπούρδαλα

«Στα ίχνη του συλλογικού ανθρώπου» είναι ο τίτλος βιβλίου που έγραψε ο στοχαστής Παναγιώτης Μπούρδαλας και θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα στη βιβλιοθήκη των «Τριών Ιεραρχών» στον Βόλο, από το βιβλιοπωλείο Ήλιος και τις εκδόσεις Αρμός.
Το βιβλίο αποτελείται από «55 σημαδούρες κοινωνικής και υπαρκτικής θε-ανθρωπολογίας». Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται πολιτικά από τον καλπασμό του κεφαλαιοκρατικού «ιππικού» σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα συνεπικουρείται κι από την τεχνική κυριαρχία του και στις τρεις διαστάσεις στη γη… Η κοινωνική και αλληλέγγυα – ευχαριστιακή και υπαρκτική όμως θεολογία κρατά πάντα τα νήματα του μέλλοντος και του παρελθόντος συνδεδεμένα στο ιστορικό παρόν, όταν βεβαίως πλέκεται διαλεκτικά με τις αμφισβητήσεις «καλής θέλησης» και με στόχο τον «τριαδικά» συλλογικό άνθρωπο… Οι Νεοέλληνες, θρησκευόμενοι ή «απελευθερωμένοι», φαίνεται ότι δεν έχουμε κατανοήσει βαθιά την προϋπόθεση οικείωσης του θεού Λόγου και του Φωτός: «όσοι δε έλαβον αυτόν, …οι ουκ εξ αιμάτων, …αλλά εκ Θεού εγεννήθησαν». Η οικείωση λοιπόν αυτή δεν αποτελεί βιολογικό, οικογενειακό, φυλετικό, πολιτισμικό, πολιτικό ή θρησκευτικό γεγονός. Αποτελεί εντέλει ένα θείο δώρο, μια απάντηση στο πολυποίκιλο άθλημα βίωσης της Μεγάλης Εβδομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του συνολικού ετήσιου κύκλου ζωής…

Ο συγγραφέας είναι φυσικός και θεολόγος καθηγητής Δ.Ε., διατηρεί το ιστολόγιο «Το Μανιτάρι του Βουνού» από 2007 και την ιστοσελίδα «Αποικία Ορεινών Μανιταριών» από το 2009. Έχει δραστηριοποιηθεί κατά καιρούς σε πολιτισμικές δράσεις, σε τοπικά ζητήματα, σε προσπάθειες πρόληψης και σε ενοριακούς πυρήνες. Ασχολήθηκε με το φοιτητικό, εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα και από θέσεις ευθύνης.
Την παρουσίαση του βιβλίου στον Βόλο θα κάνουν οι: Δημήτρης Κανελής, ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος του Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Κώστας Κουτσόπουλος, φυσικός – καθηγητής Δ.Ε., Γρηγόρης Στουρνάρας, αρχαιολόγος δρ. Αρχιτεκτονικής και ο συγγραφέας Παναγιώτης Μπούρδαλας.
Σήμερα Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης «Τρεις Ιεράρχες» (Δημητριάδος – Ογλ), ώρα 7 το απόγευμα. Είσοδος ελεύθερη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το