Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Οι θησαυροί της Μακρινίτσας»

Παρουσιάστηκε χθες η επετειακή έκδοση-ημερολόγιο του 2019 με τίτλο «Οι θησαυροί της Μακρινίτσας, σπάνια κειμήλια απαράμιλλης θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας» στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας. Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», για πέμπτη χρονιά, συνεχίζει την προσπάθεια αναψηλάφησης σημαντικών συνιστωσών του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας.

To «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2018 – 19» άρχισε με την παρουσίαση της επετειακής έκδοσης – ημερολογίου, που είναι αφιερωμένη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Η Οξεία Επίσκεψις» της Μακρινίτσας Πηλίου. Με την έκδοση αυτή καταβάλλεται προσπάθεια ανάδειξης της εκκλησιαστικής λαϊκής τέχνης, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα του νέου Μουσείου της Μακρινίτσας.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται επιλεγμένα εκθέματα από το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Η Οξεία Επίσκεψις» της Μακρινίτσας, δείγματα εξαιρετικής λαϊκής τέχνης, που έχουν χωριστεί για τις ανάγκες της έκδοσης σε θεματικές ενότητες: Αγιογραφία, αργυροχρυσοχοΐα, ξυλογλυπτική, κεντητική και ζωγραφικά προσκυνητάρια. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την εκκλησιαστική παράδοση, μέσα από τη φωτογραφική ματιά του μεγάλου φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου, που ευγενικά και πρόθυμα παραχώρησε ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου.
Την παρουσίαση έκανε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών και ιδρυτής του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αμοργού «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος».

Στη χθεσινή εκδήλωση ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σημείωσε ότι «η κληρονομιά είναι σημαντική, διότι πέρα από τη θρησκευτική αξία που έχουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, έχουν και καλλιτεχνική και εθνική αξία, αφού αποτελούν αντικείμενα ανθρώπων, οι οποίοι διατήρησαν την ταυτότητά μας και την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας».
Από την πλευρά της η κ. Αθηνά Μαχά – Μπιζούμη, δρ. Λαογραφίας, διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ανέφερε ότι «η σημαντική αυτή παρουσίαση μεταφέρει ακριβώς από το παρελθόν στο παρόν γνώση για τους νεότερους και για αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς».

Το έντυπο εκδόθηκε από τον Παλμό και τις «Εκδόσεις Ιδιόμελον» της «Μαγνήτων Κιβωτού», περιλαμβάνει χαιρετισμούς του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και προέδρου του φορέα κ. Ιγνατίου, του εμπνευστού του Μουσείου, αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, πρωτοσύγκελου της ΙΜΔ, και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Ο επίτιμος διευθυντής Αρχαιοτήτων και πρώην προϊστάμενος της 7ης Ε.Β.Α. Λάζαρος Δεριζιώτης αναπτύσσει το επιστημονικό και εμπεριστατωμένο σημείωμα με θέμα «Η συνέχιση της παραδόσεως». Το κεντρικό κείμενο έχει συγγράψει ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», ενώ τη συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο γενικός γραμματέας του φορέα Νίκος Τσούκας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το