Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Λαογραφία και Ανθρωπολογία» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Παρουσιάστηκε χθες στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου το βιβλίο «Λαογραφία και Ανθρωπολογία: Μια Συμβολή στον Διάλογο», σε επιμέλεια του Βασίλη Νιτσιάκου και του Παρασκευά Ποτηρόπουλου, εκδόσεις Ι. Σιδέρης, που πραγματεύεται το μέλλον της λαογραφίας σε σχέση με την κοινωνική ανθρωπολογία και θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα των επιστημολογικών και μεθοδολογικών συνόρων μεταξύ των δύο πεδίων.

Στον συλλογικό τόμο συμμετέχουν με άρθρα τους οι συγγραφείς: Βασίλης Νιτσιάκος, Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Βασίλης Δαλκαβούκης, Μαριλένα Παπαχριστοφόρου, Ιωάννης Μάνος, Γιάννης Δρίνης, Άρης Αναγνωστόπουλος, Αθηνά Πεγκλίδου, Βασιλική Κράββα, Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Καλλιόπη Στάρα, Antonio Maria Pusceddu.
Οι λαογράφοι και ανθρωπολόγοι συγγραφείς του τόμου αναδεικνύουν σημεία συνάντησης μεταξύ των πεδίων αναζητώντας ή αναδεικνύοντας περιπτώσεις σύγκλισης και διεπιστημονικότητας.
Ο κ. Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόνισε πως το βιβλίο αναφέρεται στη σχέση της Λαογραφίας με την Ανθρωπολογία. «Μια δύσκολη σχέση, διαχρονικής αντιπαλότητας. Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε η ανθρωπολογία ως κοινωνική-πολιτισμική ανθρωπολογία, η λαογραφία αισθάνθηκε κάπως να απειλείται από την είσοδο της νέας αυτής επιστήμης και υπήρξε μία δύσκολη συμβίωση. Εμείς προσπαθούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα και μιλάμε για την αναγκαιότητα ενός διαλόγου επί της ουσίας, διότι αυτή η διαμάχη δεν έχει να κάνει με επιστημονικά ζητήματα τόσο όσο με ζητήματα θεσμοθέτησης επιστημών, εξουσίας, εδρών στα πανεπιστήμια κ.λπ.» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ζητούμενο είναι να βρούμε έναν τρόπο να συγκατοικήσουμε κάτω από μία γενικότερη ομπρέλα. Οι ανθρωπολόγοι είχαν μία στάση υπεροψίας απέναντι στη λαογραφία και οι λαογράφοι αισθάνονταν απειλούμενοι. Στο μέτρο που φύγουν ο φόβος και η καχυποψία και επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον σε καθαρά επιστημολογικά ζητήματα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Από την πλευρά της η κ. Ελευθερία Δέλτσου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισήμανε ότι «το βιβλίο είναι κάτι που μας αφορά και εμάς ως Τμήμα, καθώς έχουμε τον τομέα της ανθρωπολογίας και μέχρι πρόσφατα και τον Βαγγέλη Αυδίκο να υπηρετεί τη λαογραφία. Η σύγκλιση των δύο πεδίων είναι κάτι το οποίο είναι προς διερεύνηση σαν ζήτημα, είναι στα θέματα τα οποία ακουμπάμε συνεχώς και φυσικά ο ίδιος ο τόμος είναι μία δουλειά συλλογική, στην οποία συμμετέχουν και λαογράφοι και ανθρωπολόγοι».
Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.
Για το βιβλίο μίλησαν επίσης οι κ.κ. Αίγλη Δημόγλου, δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Διεύθυνσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, και Σόνια Κοζιού, φιλόλογος, δρ. Εθνομουσικολογίας. Συντόνισε η κ. Βασιλική Γιακουμάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

φωτό: Ο κ. Βασίλης Νιτσιάκος και η κ. Ελευθερία Δέλτσου

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεύτερο «κατηγορώ» κατά της Κομισιόν – Ευρωβουλευτές την κατηγορούν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες»

Για «χρηματοδότηση δικτατόρων» κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα 150 εκατομμύρια ευρώ…

13 Μαρτίου 2024

Τιμές «φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι – Ο «αλµυρός» ο χαλβάς και η… πρωταθλήτρια ταραμοσαλάτα

Η περίοδος της Σαρακοστής φέτος σηματοδοτείται από αυξημένες τιμές σε παραδοσιακά εδέσματα ενώ οι προσφορές…

13 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Λάθος ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού

«Ο νόμος (Τσίπρα) για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος» είπε στο Mega o πρόεδρος του…

13 Μαρτίου 2024

Σεπόλια: Αντιδράσεις κομμάτων για την εισαγγελική πρόταση – «Είναι απαράδεκτη»

Tην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για…

13 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε εκδήλωση για ΤΕΚΑ: Να σπάσουμε την προκατάληψη “σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο…

13 Μαρτίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ: Το χάσμα μεγάλωσε μετά την πανδημία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Η ανθρωπότητα επανήλθε στο επίπεδο ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία, όμως το ρεκόρ…

13 Μαρτίου 2024