Ελλάδα

Μητσοτάκης σε εκδήλωση για ΤΕΚΑ: Να σπάσουμε την προκατάληψη “σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα οφέλη από την δημιουργία του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) στο πρόβλημα υποασφαλισμένης εργασίας και στην ανησυχία της νέας γενιάς πως δεν θα πάρει σύνταξη.

«Η τομή που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντική και τα οφέλη από την δημιουργία του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και είναι πολλαπλά. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι που έθιξαν και οι τρεις νέοι που συμμετείχαν στο πάνελ, στο ζήτημα της έννοιας της ατομικής ιδιοκτησίας ενός μέρους των προσωπικών αποταμιεύσεων ως αποτέλεσμα της εργασίας ενός νέου. Αυτή η έννοια του ατομικού κουμπαρά, ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά σας, γράφουν το όνομά σας επάνω, κανείς δεν μπορεί να τα ακουμπήσει, κατ’ ελάχιστον το κράτος εγγυάται ότι θα πάρετε πίσω τις εισφορές σας και σίγουρα κάτι περισσότερο» τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνεχίζει ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Αυτό ανατρέπει πλήρως την αντίληψη την οποία έχουμε για την διανεμητική έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, ότι ουσιαστικά οι δικές μας εισφορές πληρώνουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς. Ακριβώς αυτός ο ατομικός κουμπαράς, τον οποίο θα βλέπετε οι ασφαλισμένοι κάθε μήνα να μεγαλώνει, είναι αυτό που αλλάζει τις αντιλήψεις μας γύρω από την έννοια της αποταμίευσης αλλά και γύρω από την σημασία της ασφαλισμένης εργασίας».

«Προκατάληψη ότι η σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω»
«Σήμερα στην χώρα μας αντιμετωπίζουμε ακόμη ένα πρόβλημα υποασφαλισμένης εργασίας, σε λίγο θα αυξήσουμε και πάλι τον κατώτατο μισθό, γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και στην χώρα μας εργαζόμενοι οι οποίοι ασφαλίζονται κατ’ όνομα στον κατώτατο μισθό, αλλά αμείβονται με κάτι περισσότερο από αυτό. Αυτό το οποίο κερδίζουν σήμερα, όμως το χάνουν σε εισφορές, οι οποίες είναι δικές τους και οι οποίες θα έμπαιναν στον ατομικό κουμπαρά για να τους προσφέρουν σε βάθος χρόνου μια μεγαλύτερη σύνταξη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι σημαντικό να σπάσουμε αυτή την προκατάληψη που σε ένα βαθμό υπάρχει στην νέα γενιά, ότι η σύνταξη δεν με αφορά και ακόμα χειρότερο δεν θα πάρω σύνταξη. ‘Αρα γιατί να επενδύσω σήμερα σε κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτή την νοοτροπία πρέπει να την σπάσουμε γιατί η πρόβλεψη της αποταμίευσης αποτελεί μια πολύ σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία με την οποία τα νέα παιδιά πρέπει να εξοικειωθούν» συμπλήρωσε.

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Έκθεση ΟΗΕ: Το χάσμα μεγάλωσε μετά την πανδημία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Η ανθρωπότητα επανήλθε στο επίπεδο ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία, όμως το ρεκόρ…

13 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη ιερέας που έγραψε ότι θα πρέπει να πυροβολούνται αδέσποτα σκυλιά και φιλόζωοι

Στη σύλληψη 50χρονου ιερέα από χωριό του Ηρακλείου Κρήτης προχώρησαν σήμερα οι αστυνομικές Αρχές. Πρόκειται…

13 Μαρτίου 2024

Αδιανόητο έγκλημα: Σκότωσε τη σύντροφό του για χάρη της… ανύπαρκτης ερωμένης του

Ένας 30χρονος ομολόγησε ότι σκότωσε τη σύντροφό του στα τέλη Ιανουαρίου προκειμένου να συνάψει ερωτική…

13 Μαρτίου 2024

Τροχαίο στα Πευκάκια – Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε στύλο και δένδρα

Τροχαίο σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στα Πευκάκια. Κάτω από άγνωστες συνθήκες Ι.Χ.Ε. όχημα εξετραπη της…

13 Μαρτίου 2024

Νεκρός άνδρας που περπατούσε στην Μπουρμπουλήθρα

Νεκρός παραλήφθηκε ένας 73χρονος στην Μπουρμπουλήθρα  σύμφωνα με πληροφορίες της "Θ"  από το ΕΚΑΒ. Ο…

13 Μαρτίου 2024

Πώς έγινε η πολεμική εμπλοκή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ»: Νέα αποστολή για το πλοίο

Πύρα εναντίον δύο drones εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτας «ΥΔΡΑ»…

13 Μαρτίου 2024