Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε στη “Χάρτα” η νέα ποιητική συλλογή του Γ. Τζώρτζη «Εκπρόθεσμα»

Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στη Χάρτα η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Τζώρτζη, η τέταρτη μετά από 25 χρόνια, με τίτλο «Εκπρόθεσμα» (εκδόσεις Γαβριηλίδη). Στο βιβλίο εμπεριέχονται 17 ποιήματα, 12 πρωτότυπα δικά του και 5 από μεταφράσεις. Ο ποιητής Θάνος Σταθόπουλος παρουσίασε το βιβλίο και συνομίλησε με τον Γιάννη Τζώρτζη για την ποίηση και τα ποιήματα.
Ο κ. Γιάννης Τζώρτζης τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί την τέταρτη ποιητική του συλλογή, 25 χρόνια μετά την προηγούμενη, αφού προηγήθηκαν η πρώτη ποιητική συλλογή το 1985, η δεύτερη το 1990 και η τρίτη το 1993.
Ο συγγραφέας και ποιητής ανέφερε ότι ο τίτλος «Εκπρόθεσμα» εκλαμβάνεται και ως ουσιαστικό και ως επίρρημα. «Οι περισσότεροι τον εκλαμβάνουν ως ουσιαστικό, δηλαδή τα εκπρόθεσμα ποιήματα. Ποιήματα εκπρόθεσμα μετά από 25 χρόνια, τα οποία δεν βρήκαν τον δρόμο τους πριν από τόσα χρόνια και τον βρίσκουν τώρα. Άλλοι πάλι τον εκλαμβάνουν ως επίρρημα (εκπροθέσμως), δηλαδή έρχεται κάτι εκτός χρόνου. Ο αναγνώστης είναι ελεύθερος να αποφασίσει πού κλίνει» επισήμανε.

Η ποιητική συλλογή αποτελείται από 17 ποιήματα, 12 πρωτότυπα δικά του και 5 μεταφράσεις, θεωρητικά. «Πέντε αποδώσεις ποιημάτων, που μετέφρασα αρχικά από τα αγγλικά και σιγά-σιγά τα μετέγραψα και στην ουσία αποτελούν προέκταση των υπόλοιπων ποιημάτων. Είναι 4 ποιήματα Κινέζων ποιητών και 1 εμβληματικό ποίημα του Άγγλου ποιητή Ώντεν, το οποίο έχω μεταφράσει εδώ και 30 χρόνια και επιτέλους πήρε μία τελική μορφή, ούτως ώστε να ταιριάξει στη μορφή του βιβλίου» τόνισε.

«Θα έλεγα ότι είναι μία ποίηση υπαρξιακή και μία ποίηση των κλειστών οριζόντων, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο, που μέσα από τους κλειστούς ορίζοντες αναζητείς διέξοδο στην ύπαρξη. Στην ποίηση είναι και θέμα του αναγνώστη. Δηλαδή πώς προσεγγίζει και τι του λέει το κάθε πράγμα. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και στον ίδιο τον δημιουργό, πολλές φορές το ποίημα αποκαλύπτεται διαφορετικό από την πρώτη του εκδοχή. Υπάρχουν επάλληλες εκδοχές ενός ποιήματος. Το έγραψες μία φορά, έδωσες μία εκδοχή, το ξαναδιάβασες μετά από ορισμένα χρόνια και βλέπεις ότι σε πάει κάπου αλλού, σε έναν διαφορετικό κόσμο, ο οποίος δεν είναι τυχαίος, είναι υποδόριος, δηλαδή υπάρχει μέσα σου, απλώς και εσύ ο ίδιος πολλές φορές δεν τον έχεις ανιχνεύσει» ανέφερε ο κ. Γιάννης Τζώρτζης.

Όσον αφορά τι είναι ποίηση για τον ίδιο, ο Γ. Τζώρτζης τόνισε ότι «ποίηση είναι ένα αδιέξοδο της ύπαρξης. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να εκφραστούν διαφορετικά παρά μόνο μέσα από μία μορφή τέχνης. Η ποίηση βέβαια ως αρχαιότερη μορφή τέχνης εμπεριέχει όλες τις άλλες τέχνες και είναι βέβαια και θέμα το πώς προσεγγίζει ο καθένας το καλλιτεχνικό του μέσο. Για μένα είναι το μέσο, το οποίο με εξυπηρετεί πολύ περισσότερο και πολλές φορές πέρα από διέξοδο είναι και μία καταφυγή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το