Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε η Χάρτα της Ελλάδος σε πιστή κεντητική απόδοση από το Λύκειο Ελληνίδων του Βόλου

Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» παρουσίασαν χθες το βράδυ, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, την πιστή κεντητική απόδοση της «Χάρτας της Ελλάδος», που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής. Πρόκειται για ένα έργο χειροτεχνίας, διαστάσεων 3,86 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο απαρτίζεται από 12 φύλλα, που κεντήθηκαν από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές του τμήματος κεντητικής των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών του ΛΕΒ.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, η επετειακή συγκυρία προσφέρεται για αναστοχασμό και νέες ερμηνευτικές θεωρήσεις. Η εκδοχή της κεντητικής απόδοσης της «Χάρτας του Ρήγα» και της δημιουργίας ενός νέου «τύπου» εκθέματος, αποτέλεσε μια πρόκληση. Η απόδοσή της μέσω της κεντητικής, πιστεύεται ότι μπορεί να προσφέρει μια διαδραστική ευκαιρία για να αναδειχθεί ο ρόλος των Ελλήνων της Διασποράς, το ιστορικό, ιδεολογικό και επιστημονικό κλίμα της εποχής, όπου το έργο αυτό δημιουργήθηκε και όλα όσα εμπεριέχονται σ’ αυτό, μέσω της Λαογραφίας.
Οι γυναίκες-χειροτέχνες, μαθήτριες της κεντητικής οι περισσότερες από τα παραδοσιακά εργαστήρια του ΛΕΒ, με την επίβλεψη ειδικών έσκυψαν στον καμβά με ενθουσιασμό και προσήλωση. Κέντησαν υπομονετικά χωρίς μέτρημα του χρόνου τα χνάρια του μεγάλου εθνεγέρτη και τη συναρπαστική διαδρομή του από τον τόπο μας, έως τη Βαλκανική και την Αυστροουγγαρία. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο. Απέδωσαν, όσο ήταν τεχνικά δυνατό, τα άπειρα σύμβολα και τα αρχαία τοπωνύμια του έργου.


Με το έργο αυτό και στη βάση ότι η κεντητική είναι μια πρωτότυπη μορφή τέχνης, από τους πλουσιότερους κλάδους της λαϊκής χειροτεχνίας, το Λ.Ε.Β. στοχεύει: Να συμβάλλει, κατ’ ελάχιστο, στη δημιουργία έργων που θα παραμείνουν ζωντανοί μάρτυρες της μεγάλης επετείου και στο μέλλον. Να τιμήσει συμβολικά την κορυφαία προσωπικότητα του Τόπου μας, τον Ρήγα Βελεστινλή. Να ενθαρρύνει ένα ικανό πεδίο ιστορικής και αισθητικής εξερεύνησης του οράματος του Ρήγα, που ήταν η πνευματική αφύπνιση των Ελλήνων, με πολλαπλές εστίες θέασης για το ευρύτερο κοινό, όπως είναι η χειροτεχνία. Να προσφέρει μια ακόμη πτυχή της εθνικής μας αυτογνωσίας, δια μέσου της καλλιτεχνικής, εκπαιδευτικής και, κυρίως, λαογραφικής αξίας του έργου.

Συντελεστές: Διοικητικό Συμβούλιο Λ.Ε.Β.: Πρόεδρος: Μαρία Σπανού, α’ αντιπρόεδρος-γ. έφορος Ιματιοθήκης: Άσπα Καπουρνιώτη, β’ αντιπρόεδρος-πρώην πρόεδρος: Aθανασία Τσιλιβίδου, γ. γραμματέας: Kίρκη Παπαδήμα, γ. Ταμίας: Δήμητρα Βλειώρα, έφορος Οικονομικού-υπεύθυνη Συλλογής Αστικών Ενδυμάτων: Βασιλική Τράκη, ειδ. γραμματέας: Μάρω Τσιμπούκη, έφορος Χορού και Παιδικής Ιματιοθήκης: Άννα Κουτσελίνη, έφορος Οικοτεχνίας και Ανδρικής Ιματιοθήκης: Κατερίνα Δουλκέρογλου, έφορος Φιλολογικού: Δώρα Πουρνάρα, έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Τέση Άνθη, συνέφορος Οικοτεχνίας και Παιδικής Ιματιοθήκης: Ελένη Τόπα, συνέφορος Χορού και Παιδικής Ιματιοθήκης: Νικολέτα Σερπιώτου.
Οι κεντήστρες της Χάρτας: Γεωργία Ασπροπούλου, Σοφία Γκόρια, Άσπα Εγγλέζου, Άννα Νιπεριώτου, Στέλλα Μπακάλη, Μαρία Μούχα, Βιργινία Παλιούρα, Ράνια Παπακωνσταντίνου, Λεωνίτσα Παρίση, Μαρία Τζιαφέτα, Αριστέα Τζιώρτζιου, Βασιλική Τράκη. Εποπτεία-σύνθεση χειροτεχνήματος: Ρ. Παπακωνσταντίνου-εκπαιδεύτρια τμήματος κεντητικής των Παραδοσιακών Εργαστηρίων του Λ.Ε.Β. Επιμέλεια διεκπεραίωσης χειροτεχνήματος: Κατερίνα Δουλκέρογλου, έφορος Οικοτεχνίας (Υφαντικής-Χειροτεχνίας) του Λ.Ε.Β. Συνέφοροι Οικοτεχνίας: Τέση Άνθη, Ελένη Τόπα. Σύμβουλοι επί εικαστικών-θεμάτων χειροτεχνίας: Kατερίνα Σαμαρά, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος Ποδιάς, Αλίκη Πλατανιά.


Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη τόνισε μεταξύ άλλων πως «η λαϊκή τέχνη και παράδοση δεν αποτελούν μουσειακό είδος, αλλά μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης στο σήμερα για τη δημιουργία έργων υψηλής αισθητικής, όπως αποδεικνύει το περίτεχνο κέντημά σας. Ο λαϊκός μας πολιτισμός, αυτός ο ανεκτίμητος πλούτος της χώρας μας, μπορεί και πρέπει να προσελκύσει περισσότερους νέους ανθρώπους να ανακαλύψουν τα μυστικά του, να τα «μπολιάσουν» με σύγχρονα ρεύματα και να τα χρησιμοποιήσουν με δημιουργικό τρόπο για ένα γενναίο άλμα προς το μέλλον.

Στην εκδήλωση παρουσίασης από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» μετείχε το μέλος της και πρόεδρος της Επιτροπής για την προβολή και ενίσχυση της Ελληνικής Χειροτεχνίας δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη. Ομιλητής ήταν ο δρ Δημήτριος Καραμπερόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, με θέμα «Η αποκρυπτογράφηση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή». Η διακεκριμένη πιανίστα Ζωή Σαμσαρέλου απέδωσε ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Βάκχος, Nύμφες, Σάτυροι».
Το χειροτεχνικό έργο της «Χάρτας της Ελλάδος» θα εκτεθεί εντός του Μουσείου (αίθουσα 8) και θα είναι επισκέψιμο καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης) από 8.30-15.30. Διάρκεια έκθεσης έως 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το