Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε χθες ο 22ος τόμος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών – Άγνωστα στοιχεία και σπάνια ντοκουμέντα για το 1821 στο φως

Παρουσιάστηκε χθες ο 22ος τόμος του επιστημονικού οργάνου της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή, που είναι αφιερωμένος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για μία έκδοση, η οποία φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία και σπάνια ντοκουμέντα, που εμπλουτίζουν τη βιβλιογραφία της Επανάστασης του 1821.

Με την παρουσία αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του 22ου τόμου της ΕΘΕ στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή. Για τον τόμο μίλησαν ο συγγραφέας κ. Χριστόφορος Σεμέργελης και η αρχαιολόγος, προϊσταμένη επί τιμή της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ασπασία Ντίνα, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος κ. Ροσσάνα Πώποτα.
Η πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Μηλίτσα Ζαρλή Καραθάνου, η οποία είχε και τον συντονισμό της ύλης, με την επιμέλεια να ανήκει στον γραμματέα κ. Γιώργο Κοντομήτρο, τόνισε πως ο 22ος τόμος αποτελεί μια επετειακή έκδοση, με την οποία πήραμε μέρος στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
«Περιέχει άγνωστα στοιχεία και σπάνια ντοκουμέντα, που φέρνει στο φως και που πλουτίζουν τη βιβλιογραφία για την Επανάσταση στο πρώτο μέρος του τόμου. Το δεύτερο μέρος του τόμου πλουτίζει την τοπική μας ιστορία» σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας πως ήδη οι κριτικές είναι άριστες. Στην εκδήλωση παρουσίασης του 22ου τόμου, διαβάστηκε γράμμα της προέδρου της επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η οποία συγχαίρει τους συντελεστές για την έκδοση αυτή, αλλά και του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, μέλους της ίδιας επιτροπής.
Η πρόεδρος της ΕΘΕ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χορηγούς, διότι, όπως είπε, «χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε τον τόμο».
Στα 2,5 χρόνια η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών «σιώπησε», λόγω του κορωνοϊού, αλλά δεν αδράνησε. «Η ΕΘΕ διοργάνωσε 3 διαδικτυακές εκδηλώσεις και εξέδωσε 3 πετυχημένες εκδόσεις, δύο ημερολόγια και τον τόμο. Αυτό ήταν άθλος, αν αναλογιστούμε όλα τα προβλήματα» ανέφερε.
Σημαντικό να αναφερθεί πως η έκδοση του τόμου κατέστη εφικτή χάρη στις χορηγίες του συντοπίτη ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης κ. Γεωργίου Γκέκου και του επίσης συντοπίτη πρ. καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Νίκου Αποστολίδη.
Να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του τόμου μπορούν να απευθύνονται σε βιβλιοπωλεία της πόλης του Βόλου, στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή (Κ. Καρτάλη – Κωνσταντά) και στην ταμία της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Ασπασία Ντίνα (τηλ. 2421032932).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το