Τοπικά

Παρουσίαση χθες της συλλογής Bellasi – 230 έργα χαρακτικής τέχνης στο πανεπιστήμιο

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση των έργων της συλλογής Bellasi πραγματοποιήθηκε χθες στο κτήριο Τσικρίκη. Στον 1ο όροφο του Κτηρίου Τσικρίκη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μόνιμος εκθεσιακός χώρος, όπου θα εναλλάσσονται έργα της Συλλογής.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί συμπολίτες.
Η συλλογή «Pietro bellasi και Κατερίνας Παπαγεωργίου bellasi» περιήλθε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με δωρεά του ζεύγους Bellasi, τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε και υπογράφηκε το σχετικό συμφωνητικό, μεταξύ της κ. Κατερίνας Παπαγεωργίου-Bellasi και του Πρύτανη του Π.Θ. Καθηγητή, Ζήση Μαμούρη.

Πρόκειται για μια μοναδική, για την Ελλάδα, συλλογή που περιλαμβάνει 230, περίπου, έργα χαρακτικής τέχνης, διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σημαντικού εύρους και ποιότητας. Η συλλογή συνοδεύεται από ένα βιβλιογραφικό αρχείο 3.000 τόμων ανάλογης ποιότητας και έκτασης, το οποίο στεγάζεται, στο κτήριο Τσικρίκη, δημιουργώντας ένα μοναδικό αρχείο έρευνας της χαρακτικής τέχνης, πόλο έλξης ερευνητών και φιλότεχνων, από όλο τον κόσμο, μέσα από τη συγκρότηση ενός επιμελητικού προγράμματος εφήμερων εκθέσεων. Η συλλογή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, συνδεόμενη με το Εργαστήριο Οπτικού Πολιτισμού και Επιμελητικών Πρακτικών του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συγκρότηση ερευνητικών ομάδων και, δυνητικά, να οδηγήσει στην εδραίωση ενός πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου-Μουσείου, αφιερωμένου στη συλλογή και στην έρευνα της χαρακτικής και έντυπης τέχνης. Για την τοπική κοινωνία έχει, επίσης, μεγάλη σημασία η συλλογή Bellasi, αφού μέσα από την ανάπτυξη προτάσεων επιμέλειας, εκθέσεων ή δράσεων τέχνης στον εκθεσιακό χώρο, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο χώρο της πόλης του Βόλου, η συλλογή θα συνδράμει στην πολιτιστική παιδεία και ψυχαγωγία των πολιτών.
Η παρουσίαση των έργων της συλλογής έγινε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή σύγχρονης θεωρίας τέχνης και επιμελητικών πρακτικών του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σωτήρη Μπαχτσετζή.
Ο ίδιος τόνισε πως «στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνει γνωστός ο πλούτος αυτών των σημαντικότατων εικαστικών έργων. Υπάρχουν η θέληση και προσπάθεια του πανεπιστημίου να δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας της σύγχρονης χαρακτικής και έντυπης τέχνης, ουσιαστικά ένα μουσείο, όπου θα δίνεται η δυνατότητα αν διοργανώνονται εκθέσεις, ανοικτές σε όλους τους πολίτες του Βόλου, της χώρας και διεθνώς».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τα 230 έργα χαρακτικής αυτή τη στιγμή είναι αποθηκευμένα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να μπορέσουν να εκτεθούν σε μόνιμη βάση τα έργα αυτά. Άρα μιλάμε για τη δημιουργία ενός μικρού πανεπιστημιακού μουσείου και καλό θα ήταν και ενός κέντρου έρευνας για τη χαρακτική και έντυπη τέχνη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το