Πολιτισμός

Παρουσιάζεται αύριο το βιβλίο του πρώην βουλευτή Ι. Αντωνόπουλου για τα γεγονότα στην Κύπρο

ΤΕΛΙΚΗ Κ. ΑΦΙΣΑ

Το βιβλίο του τέως Βουλευτή Μαγνησίας Ιωάννη Γ. Αντωνόπουλου με τίτλο «Η Δράσις του Π/Π ΛΕΒΕΝΤΗΣ στην Κύπρο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΠΑΛΜΟΣ», θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, στις 8.30 το βράδυ, στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» του Δήμου Βόλου.

Στην παρουσίαση αναμένεται να παρευρεθούν αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, συμπολεμιστές του συγγραφέα και πρώην Βουλευτές, συνάδελφοί του στην πολιτική σκηνή.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θανάσης Καραθανάσης και ο Ναύαρχος (ε.α.) Γρηγόρης Δεμέστιχας, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» και την Ένωση Κυπρίων Νομού Μαγνησίας.
Μισό και πλέον αιώνα μετά την παρουσία του στην Κύπρο, όπου υπηρέτησε ως κυβερνήτης του παράκτιου περιπολικού «Λεβέντης» με το βαθμό του έφεδρου ανθυποπλοίαρχου, ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας Ιωάννης Γ. Αντωνόπουλος αποφάσισε να γράψει για όσα βίωσε στη Μεγαλόνησο από το καλοκαίρι του 1964 μέχρι τον Οκτώβριο του 1965. Ο συγγραφέας με το βιβλίο του αυτό επιχειρεί να φωτίσει από τη δική του πλευρά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο πολύπαθο νησί μία δεκαετία πριν από την εισβολή του Αττίλα.
Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι τα δραματικά γεγονότα που έγιναν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1964, με αποκορύφωμα τις συμπλοκές στον τουρκοκυπριακό θύλακα που δημιουργήθηκε στις περιοχές της Μανσούρας και των Κόκκινων. Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ο φόρος αίματος για την Ελλάδα υπήρξε βαρύς, με τις απώλειες που υπήρξαν ανάμεσα στο πλήρωμα από το περιπολικό «Φαέθων» μετά από τη φονική επίθεση της τουρκικής αεροπορίας.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο δίοπος αρμενιστής Νικόλαος Καπαδούκας από τη Γλώσσα Σκοπέλου, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των τουρκικών αεροσκαφών F-100, όταν εκείνα έσπευσαν να υποστηρίξουν τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων. Αργότερα, μετά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο νησί των Β. Σποράδων τοποθετήθηκε προτομή του πεσόντα ναύτη, με δαπάνη των ανδρών του Βασιλικού Ναυτικού που συνυπηρέτησαν με τον Καπαδούκα στην Κύπρο το 1964 και της τότε Κοινότητας Γλώσσας.
Η εξιστόρηση του βιβλίου ξεκινάει με την άφιξη του Ιωάννη Αντωνόπουλου στην Κύπρο, όπου ταξίδεψε με πλαστό διαβατήριο. Είχε το ψευδώνυμο Γεωργιάδης, υποτίθεται δικηγόρος από την Αμμόχωστο, προκειμένου να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα επί κυπριακού εδάφους. Με το πλοίο της γραμμής έφτασε αρχικά στη Λεμεσό, ενώ στη συνέχεια μετέβη στη Λευκωσία και ανέλαβε επίσημα καθήκοντα.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας θυμάται λεπτό προς λεπτό τις περιπολίες της ακταιωρού «Αρίων», η οποία μετονομάστηκε σε «Λεβέντης» προς τιμήν του δωρητή βιομήχανου Αναστάσιου Λεβέντη, στις ακτές της Βόρειας Κύπρου. Η παραβολή του ημερολογίου από το πλοίο, το οποίο υπό τις διαταγές του Ιωάννη Αντωνόπουλου κατέγραψε 550 ώρες υπηρεσίας εν πλω διανύοντας 11.000 ναυτικά μίλια, αποκαλύπτει όλα όσα βίωσε τότε ως κυβερνήτης του Π/Π «Λεβέντης».
Για τα γεγονότα του 1964 ο συγγραφέας προσέφυγε στα βιβλία των αντιναύαρχων «Το πολεμικό ναυτικό στην Κύπρο» του Γεώργιου Δημητρόπουλου και «Το τέλος της σιωπής» του Πέτρου Αραπάκη. Ειδικά από τον τελευταίο παραθέτει ενδιαφέροντα αποσπάσματα με τις κρίσεις του τότε Ναυτικού Διοικητή Κύπρου, ενώ ο κ. Αντωνόπουλος στο πόνημά του συμπεριέλαβε επίσης μία σειρά ερωτήσεων στον ύπαρχο του «Αρίωνα», τον έφεδρο σημαιοφόρο Δημοσθένη Ξανθόπουλο.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει στο βιβλίο και η ανάλυση του Ιωάννη Αντωνόπουλου για το Κυπριακό ζήτημα. Σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου, του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα και τη δράση του με την ΕΟΚΑ Β’, αλλά και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών του εθνικού ζητήματος της Κύπρου, που κορυφώθηκε με το δράμα της εισβολής το 1974. Η αφήγησή του περιλαμβάνει περιστατικά, όπως την οργισμένη απάντηση του Καραμανλή στον Μακάριο κατά τη σύσκεψη του Λονδίνου το 1959, που φανερώνουν το έντονο παρασκήνιο μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Ο Ιωάννης Αντωνόπουλος παραθέτει τις απόψεις του για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί, σε μία ταραγμένη περίοδο για τους Κύπριους, με τον ίδιον να συνεισφέρει στον αγώνα τους, ο οποίος όμως δυστυχώς δεν δικαιώθηκε ποτέ.
Στο τέλος του βιβλίο, παρουσιάζεται πλούσιο παράρτημα πενήντα περίπου σελίδων, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής και ιστορικά έγγραφα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το