Τοπικά

Παραιτήθηκε ο Λ. Γαϊτάνης από την Επιτροπή για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου: «Τέρμα η ανοχή στην διαπιστωμένη κοροϊδία»

Την παραίτησή του από μέλος της Άτυπης Επιτροπής Εργασίας για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου υπέβαλε με επιστολή του προς τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ.κ. Σταύρο Κοντονή και Γεώργιο Σάρλη ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Β. θεωρεί εμπαιγμό το να προβάλλεται για πρώτη φορά από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου ως βασική προδιαγραφή για την επιλογή του κατάλληλου οικοπέδου για την κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου το να βρίσκεται αυτό σε κεντρική και περίοπτη θέση του Βόλου. «Οικόπεδο σε τέτοια θέση και μάλιστα δωρεάν δεν υπάρχει», τονίζει ο Λ. Γαϊτάνης και διαμηνύει προς τον Υπουργό και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι «ανοχή στην διαπιστωμένη κοροϊδία, απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή».

 

Το κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
όπως πιθανώς ενθυμείστε, με την από 22-3-2017 επιστολή μου προς εσάς επισήμανα την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων κατά τη συνεδρίαση της Άτυπης Επιτροπής Εργασίας για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου της 24-11-2016. Σας υπενθύμισα επίσης ότι από την πλευρά μας, ήδη από τις 19-12-2016, έχει αποσταλεί προς το Υπουργείο , καθ’ υπόδειξη του κ. Γενικού Γραμματέα, έγγραφο της Προϊσταμένης του Πρωτοδικείου Βόλου για την ανάγκη έλευσης στον Βόλο της «Α.Ε. Κτιριακές Υποδομές» προκειμένου να μεριμνήσει για την επιλογή δωρεάν οικοπέδου. Ως τέτοια στην επιστολή μου ενδεικτικά συμπεριέλαβα τα τρία δημοτικά οικόπεδα της οδού Γ.Δήμου με Χείμαρο Άναυρο, Γ.Δήμου με Οδ. Ελύτη και Λ.Μαβίλη με Κρήτης πλησίον της Περιφερειακής οδού. Αντίθετα δεν συμπεριέλαβα τα αποκλεισθέντα από τη μεριά του κ.Γενικού Γραμματέα κατά τη σύσκεψη της 24-11-2016, δύο οικόπεδα ιδιοκτησίας Υπ. Δικαιοσύνης : α) Αυτό των Δικαστικών Φυλακών της οδού Μεταμορφώσεως , που απέχει 1200 μέτρα από το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο, μετά την οριστική εγκατάλειψη από το Υπουργείο του έργου της ανέγερσης Δικαστικών Φυλακών στο Αιδίνι και β)αυτό της Στέγης Ανηλίκων στη Ν.Ιωνία, λόγω πρόθεσης του Υπουργείου για επαναλειτουργία της.

Και τα πέντε συγκεκριμένα οικόπεδα , μαζί με άλλα δύο, στην αρχή της οδού Αθηνών το ένα και του πρώην εργοστασίου Γκλαβάνη το άλλο, είχαν αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης Επιτροπής για τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου τον Ιανουάριο του 2014, με τη συμμετοχή του Δήμου Βόλου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΕ Μαγνησίας. Επισημαίνω ότι τα πορίσματα της συγκεκριμένης επιτροπής έχουν τεθεί στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνικής Υπηρεσίας, επανηλλειμένως , τόσον από τον υπογράφοντα, όσο και από την Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων , από εποχής Υπουργείας κ. Χ.Αθανασίου και μετά.

Ωστόσο η Τεχνική Υπηρεσία για μία ακόμη φορά εμφανίζεται να χαράσσει πολιτική. Απαντώντας αυτόκλητα στην από 22-3-2017 επιστολή μου , η οποία όμως απευθυνόταν προς εσάς και όχι προς την ίδια, απέστειλε δια της κ. Προϊσταμένης της το από 24-3-2017 έγγραφο, παραλείποντας έστω και να το κοινοποιήσει προς τον Σύλλογό μας κι εκθέτοντας πρώτα απ’ όλα εσάς τους ίδιους. Στο έγγραφο αυτό: α)Ισχυρίζεται αναληθώς ότι «ουδέποτε περιήλθαν στην Υπηρεσίας μας τα απαραίτητα στοιχεία , ώστε να ελεγχθεί τουλάχιστον η καταρχήν καταλληλότητα τους», όταν υπάρχει στο Υπουργείο , αλλά και στα χέρια σας, ογκώδης φάκελος για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου συμπεριλαμβάνοντας και την αξιολόγηση επτά οικοπέδων. β)Ακυρώνει, ασκώντας πολιτική , κάθε εφικτή λύση προβάλλοντας για πρώτη φορά ως βασική προδιαγραφή για τα οικόπεδα, το να βρίσκονται σε κεντρική και περίοπτη θέση του Βόλου. Αν όμως ισχύει αυτό, γιατί η εκπρόσωπος της Τεχνικής Υπηρεσίας , που συμμετέχει στην Επιτροπή Εργασίας , δεν ανέφερε σε καμία από τις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής τη συγκεκριμένη προδιαγραφή ; Τι λόγο ύπαρξης έχει η Επιτροπή , όταν δωρεάν οικόπεδα στο κέντρο του Βόλου και μάλιστα σε περίοπτη θέση, δεν υπάρχουν;

Κ. Υπουργέ
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
άραγε τι χαρακτηρισμό θα αποδίδατε εσείς, για να μην το πράξω ο ίδιος, τη συγκοινοποίηση από την Τεχνική Υπηρεσία εγγράφου της με τίτλο «Γενικές οδηγίες», που αναφέρεται στα κριτήρια καταλληλότητας οικοπέδων για ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων , όταν το έγγραφο αυτό στερείται ημερομηνίας και υπογραφής; Θεωρείται έγκυρο το έγγραφο με μόνη την αναγραφή «Αθήνα 200. Η προϊστάμενη Δ.Τ.Υ.»; Πώς άραγε θα χαρακτηρίζατε εσείς τον βαθμό επίγνωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας για τη λειτουργία των ακροατηρίων στον Βόλο τη συγκοινοποίηση του από 11-1-2017 εγγράφου της με τίτλο «ενημερωτικό σημείωμα» με αναφορά στο ακροατήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου; Μεταφέρθηκε, όπως αναφέρει, από τα μέσα του 2016 σε νέο χώρο και δεν θα επιβαρύνει το Δικαστικό Μέγαρο. Όταν το ακροατήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου ήταν προγραμματισμένο για μόλις δύο φορές το μήνα στις 5μ.μ.! Όταν το ακροατήριο δεν λειτουργεί στον νέο χώρο από τα μέσα του 2016, αλλά μόλις από τον Μάϊο του 2017! Στο ίδιο έγγραφο όμως η Τεχνική Υπηρεσία υποδεικνύει για δεύτερη φορά, σε διάστημα λιγότερο του χρόνου, την απομάκρυνση του Δικηγορικού Συλλόγου από το Δικαστικό Μέγαρο και τη δημιουργία ενός ακροατηρίου Ειρηνοδικείου στον χώρο όπου σήμερα αυτός στεγάζεται. Αλήθεια πιστεύετε ότι αυτό αποτελεί λύση για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου; Αν ναι, τότε ελάτε στον Βόλο να τo εξαγγείλετε. Η πιο ήπια αντίδραση θα ήταν να σας πουν: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

Υπενθυμίζω πάντως ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου, ένα χρόνο πριν τη σύσκεψη της 29-6-2016, αποδοκιμάστηκε πολιτικά από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν.Παρασκευόπουλο για το από 20-4-2016 κτιριολογικό της πρόγραμμα , το οποίο υπεδείκνυε την ίδια ακριβώς λύση. Αραγε εσάς οι συγκεκριμένες θέσεις σας εκφράζουν;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω , αν η συγκεκριμένη Υπηρεσία ενεργεί αυτόνομα, παράγοντας πολιτική ή ενεργεί ως «λαγός» όπως πολλοί εκτιμούν. Η επαναλαμβανόμενη πάντως πρακτική της δεν μπορεί αβασάνιστα να αποκλείσει τη δεύτερη εκδοχή. Ωστόσο είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να νομιμοποιώ με τη συμμετοχή μου παιχνίδια για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος, χωρίς να γίνεται τίποτα. Υποβάλλω λοιπόν την παραίτησή μου από τη δημιουργηθείσα στις 29-6-2016 Άτυπη Επιτροπή Εργασίας για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, διότι ανοχή στη διαπιστωμένη κοροϊδία, από όπου και αν αυτή προέρχεται, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή.

 

Σήμερα ο κ. Γαιτάνης παραχώρησε συνέντευξη τύπου  εξηγώντας τους λόγους της παραίτησή του. “Υποβάλλω την παραίτησή μου από την Επιτροπή Εργασίας που συστήθηκε πριν από 11 μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης” δήλωσε αρχικά ο κ. Γαϊτάνης και συμπλήρωσε πως τότε είχε καταγγελθεί η κτιριακή μελέτη που έκρινε επαρκές το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, στην οποία περίσσευαν και τετραγωνικά.  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, και ο Υπουργός είχε δηλώσει ότι δεν καλύπτεται από τη μελέτη αυτή ενώ ο Γενικός Γραμματέας είχε τονίσει πως η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2017.

“Οι πολίτες και οι δικηγόροι  είναι αντικείμενο κοροϊδίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης” 

Αυτό δήλωσε ο κ. Γαϊτάνης και πρόσθεσε πως η κοροϊδία αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Ο ίδιος εξήγησε πως και στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Εργασίας (τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2016) δεν ακούστηκε από κανέναν υπηρεσιακό παράγοντας πως το οικόπεδο πρέπει να είναι στο κέντρο του Βόλου και να είναι δωρεάν.  “Τέτοιο κτίριο δεν υπάρχει.  Αν υπήρχε δεν θα είχε λόγο η συμμετοχή μου στην Επιτροπή”  δήλωσε ο κ. Γαϊτάνης.

Αναφορικά με την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου στη Στέγη Ανηλίκων στη Νέα Ιωνία ο κ. Γαϊτάνης  ανέφερε πως από το Υπουργείο είπαν πως δεν μπορεί να δοθεί καθώς μπορεί να ξαναλειτουργήσει.  Πάντως ο ίδιος σημείωσε πως στον ίδιο χώρο μπορεί να στεγαστεί και το Δικαστικό Μέγαρο αλλά και η Στέγη Ανηλίκων.

“Το μόνο που κάνουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να φέρνουν εμπόδια.  Η πολιτική βούληση απαιτεί και ενέργειες και στην περίπτωση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου τέτοιες ενέργειες δεν έχουν γίνει. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου συμμετείχαν στην Επιτροπή και δεν μας είπαν ποτέ το οικόπεδο να είναι στο κέντρο του Βόλου. Θα έπρεπε να γκρεμίσουμε τον Αγ. Νικόλαο ή τη Μεταμόρφωση για να είναι το οικόπεδο στο κέντρο. Σε άλλες πόλεις όμως, όπως η Κατερίνη, τα δικαστήρια είναι εκτός κέντρου.

Μάλιστα ο κ.Γαϊτάνης  αναφέρθηκε και στα τρία δημοτικά οικόπεδα της οδού Γ.Δήμου με Χείμαρο Άναυρο, Γ.Δήμου με Οδ. Ελύτη και Λ.Μαβίλη με Κρήτης πλησίον της Περιφερειακής οδού πουν ανήκουν στον Δήμο Βόλου. Όπως δήλωσε ο ίδιος είχε γίνει ερώτηση στη δημοτική αρχή και η απάντηση ήταν πως δέχονται να τα δώσουν.

“Παραιτούμαι και καταγγέλλω την κοροϊδία”

“Δεν γνωρίζω αν οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου χαράσσουν αυθαίρετα πολιτική ή κάνουν τον “λαγό” του υπουργείου. Το έγγραφο των τεχνικών υπηρεσιών για επίσπευση των διαδικασιών απευθυνόταν και προς την ηγεσία του Υπουργείου άρα είχαν γνώση αυτού.  Περίμενα  δύο μήνες να το αποδοκιμάσουν πολιτικά και δεν το έκαναν.  Αυτό σημαίνει πως οι τχνικές υπηρεσίες παριστάνουν τον λαγό του Υπουργείου”  δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαϊτάνης.

Παράλληλα ανέφερε πως δύο φορές οι Τεχνικές Υπηρεσίες πρότειναν ως λύση την κατασκευή ακροατηρίου στον χώρο όπου βρίσκεται ο  Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου. “Αυτό σημαίνει πως ο Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να φύγει από εδώ.  Αν θεωρούν πως ένα ακροατήριο  αποτελεί τη λύση να έρθουν να το πουν” σχολίασε ο κ. Γαϊτάνης  και τόνισε πως η συμμετοχή του στην Επιτροπή Εργασίας δεν έχει να προσφέρει τίποτα.

“Παραιτούμαι και καταγγέλλω την κοροϊδία. Δεν ζητήσαμε χρήματα.  Δωρεάν οικόπεδο προτείναμε.  Η λύση είναι ανέξοδη και μας βάζουν εμπόδια.  Το γιατί δεν τον ξέρω.  Αλλά υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης. Αυτό είναι εμπαιγμός.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το