Τοπικά

Παρέμβαση Μεϊκόπουλου για τα αθωράκιστες δομές υγείας της Μαγνησίας σε πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας

Να στελεχωθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του Νομού Μαγνησίας με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες τους και τα οργανογράμματά τους και ναεφοδιαστούν οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του Νομού με τον απαραίτητο και εξειδικευμένο υγειονομικό εξοπλισμό που θα τους επιτρέψει να ιχνηλατούν και να παρέχουν πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα σε πιθανά κρούσματα κορωνοϊού ζήτησε με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, με αυτό τον τρόπο οι δομές θα συμβάλλουν στην καλύτερη υγειονομική φροντίδα των κατοίκων των περιοχών τους και θα αποσυμφορίσουν τις νοσοκομειακές μονάδες, ζήτησε με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, ο Νομός Μαγνησίας διαθέτει συνολικά 4 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), 6 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) που μαζί με το Κέντρο Υγείας Βόλου (πρώην ΠΕΔΥ) και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου (ΠΙ) καλύπτουν το δύσκολο έργο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης του αστικού ιστού και της υπαίθρου, σε μία γεωγραφικά δύσβατη περιοχή όπως η Μαγνησία, με απομακρυσμένες ορεινές, ημιορεινές, θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Οι παραπάνω δομές συγκροτούν τον άξονα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της περιοχής, ωστόσο, στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) παραμένουν μέχρι στιγμής ανοχύρωτες, καθώς πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν τόσο προβλήματα υποστελέχωσης, όσο και σημαντικής έλλειψης απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού.

Τόσο τα ΚΥ της στερεάς Μαγνησίας, όσο και τα ΚΥ των Β. Σποράδων παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού (γενικοί ιατροί/παθολόγοι, παιδίατροι), σε θέσεις οδηγών ασθενοφόρων ΕΚΑΒ που δυσχεραίνουν την κάλυψη των βαρδιών, αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τα περισσότερα ΚΥ έχουν ελλιπείς δομές για την εισαγωγή και απομόνωση πιθανών ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού και σε καμία περίπτωση δε διαθέτουν τον απαραίτητο προκαταρκτικό θάλαμο (ISOBOX) που διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προστασία από τη διασπορά του ιού. Ο υγειονομικός τους εξοπλισμός περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα (περιορισμένος αριθμών μασκών, γαντιών, αντισηπτικών), μη παρέχοντας τη δυνατότητα αποτελεσματικής ιχνηλάτισης και διαχείρισης πιθανών περιστατικών κορωνοϊού.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι ΤΟΜΥ της Μαγνησίας,με τις περισσότερες από αυτές να διαθέτουν ελάχιστο ή και καθόλου υγειονομικό υλικό, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει την ιχνηλάτιση και το χειρισμό πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ δε διαθέτουν ούτε και τον απαραίτητο προκαταρκτικό θάλαμο (ISOBOX).

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι θα πρέπει, με απόλυτη προτεραιότητα, οι δομές ΠΦΥ της Μαγνησίας να στελεχωθούν με το απαραίτητο ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες τους και τα οργανογράμματά τους. Έπειτα, όλες οι δομές θα πρέπει να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό (προμήθεια ειδικών τεστ ανίχνευσης πιθανών κρουσμάτων, προμήθεια προκαταρκτικών θαλάμων ISOBOX, προμήθεια μασκών, γαντιών, ειδικών στολών και σταθερού εξοπλισμού κατάλληλου για τις ειδικές συνθήκες του κορωνοϊού) που θα τους επιτρέπει να ιχνηλατούν και να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα σε πιθανά κρούσματα.

Ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «σήμερα που ο κορωνοϊός αποτελεί μία νέα πραγματικότητα, ειδικά στην περίπτωση της Μαγνησίας, ως μίας περιοχής με πολλές ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, οι κάτοικοι του νομού θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν μία πρώτη φροντίδα και ιχνηλάτιση από τις δημόσιες δομές ΠΦΥ της περιοχής τους, χωρίς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, επιβαρύνοντας την υγεία τους με πρόσθετη ταλαιπωρία και θέτοντας σε ενδεχόμενο κίνδυνο και άλλους ασθενείς του νοσοκομείου».

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί την προμετωπίδα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, καθώς οι δομές της είναι τα πρώτα σημεία αναφοράς των ασθενών κάθε περιοχής. Τα ΚΥ και οι ΤΟΜΥ δε θα πρέπει να μένουν υποστελεχωμένες, υποβαθμισμένες και «ακάλυπτες» απέναντι στην πανδημία, αλλά θα πρέπει με την ορθή στελέχωση και «οχύρωση» να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στην αποσυμφόριση των νοσοκομειακών μονάδων και στην καλύτερη υγειονομική φροντίδα των κατοίκων», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το