Τοπικά

Παρέμειναν τα ισόβια για το φονικό στον Πτελεό

 

Μετά από ολόκληρα 17 χρόνια έπεσε η αυλαία της δολοφονίας νεαρού αλλοδαπού Αλβανικής καταγωγής που διαπράχθηκε από ομοεθνή του στις 29 Μαΐου 2005, στη θέση Σταυρός, μεταξύ Σούρπης και Πτελεού. Χθες κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας ο δράστης του φονικού, ο οποίος τότε ήταν μόλις 20 ετών, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της ληστείας.
Το ΜΟΕ δεν μείωσε ούτε έναν μήνα την πρωτόδικη ποινή που του είχε επιβληθεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου, διατηρώντας τα ισόβια για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και τα 8 χρόνια κάθειρξης για αυτή της ληστείας, κατά πλειοψηφία 5 προς 2. Μειοψήφησαν δύο ένορκοι οι οποίοι αφενός μεν ζήτησαν τη μείωση της ποινής για την κατηγορία της ληστείας κατά τρία χρόνια, αλλά και να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό που ζήτησε ο συνήγορός του, αυτό της μετεφηβικής ηλικίας, κάτι που τελικώς απορρίφθηκε.
Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο 37χρονος πλέον άνδρας για την ανθρωποκτονία και τη ληστεία, όμως, πρότεινε την αναγνώριση της παραπάνω ελαφρυντικής περίστασης, χωρίς, όμως, το Δικαστήριο να την κάνει δεκτή. Σημειώνεται πως ο κατηγορούμενος στην απολογία του ομολόγησε τη δολοφονία του ομοεθνή του, δηλώνοντας πως διαπληκτίστηκε με το θύμα, λόγω και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Παρόλα αυτά αρνήθηκε την κατηγορία της ληστείας, υποστηρίζοντας πως είναι αθώος.
Είναι αξιοσημείωτο πως ο δράστης για τη δολοφονία του 18χρονου τότε Αλβανού, έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο της γειτονικής χώρας, ενώ μάλιστα έχει εκτίσει και 13,5 χρόνια σε αλβανική φυλακή, απ’ όπου και αποφυλακίστηκε. Ο 37χρονος πλέον Αλβανός μετά την έξοδό του από τη φυλακή, μετέβη στη Σερβία, όπου και συνελήφθη τον Απρίλιο του 2021, βάσει διεθνούς εντάλματος που είχε εκδώσει ο ανακριτής του Βόλου. Ο κατηγορούμενος πλέον κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Ελλάδα, εκτίοντας την πρωτόδικη ποινή που του επέβαλε το ΜΟΔ Βόλου.
Το περιστατικό είχε συμβεί στις 29 Μαΐου 2005. Τόσο ο 20χρονος τότε δράστης, όσο και το 18χρονο θύμα, κάτοικοι και οι δύο της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, βρισκόντουσαν σε ταβέρνα στη Γλύφα, πίνοντας μπίρες. Έχοντας πιει πάρα πολύ και οι δύο διαπληκτίστηκαν για ασήμαντη αφορμή και ο 20χρονος, ο οποίος οδηγούσε νοικιασμένο αυτοκίνητο προφασίστηκε ότι θα πήγαινε στο σπίτι τον νεαρό. Τελικά, όμως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο οδήγησε μέχρι τον Πτελεό, και εκεί στην περιοχή Σταυρός, μεταξύ του χωριού της Σούρπης, του κατάφερε δύο μαχαιριές στην πλάτη και στον θώρακα. Παράλληλα του άρπαξε και χρηματικό ποσό ύψους 600 ευρώ, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο, ώσπου ξεψύχησε.
Σε δήλωσή του στη «Θ» ο συνήγορός του, δικηγόρος Πατρών, Παναγιώτης Κοραντζόπουλος σχολιάζοντας την απόφαση τόνισε ότι: «Η καταδικαστική απόφαση του ΜΟΕ Λάρισας, που επέβαλε στον εντολέα μου ανελαστική ποινή, είναι απολύτως σεβαστή ως δικονομική πραγματικότητα, πλην, όμως, μαχητή ως ανθρώπινο διανόημα. Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος για την προσβολή της, αξιοποιώντας τις ισχυρές μειοψηφίες που καταγράφηκαν, αλλά και τη «δυναμική» και ποιότητα της εισαγγελικής προτάσεως περί επιβολής μειωμένης ποινής κατ’ άρθρο 133 του Ποινικού Κώδικα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το