Τοπικά

Παραβάτες άνω των 18 δεν θα μεταφέρονται στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου

Ιδρυμα ΑΓωγής Ανηλίκων

Παραβάτες άνω των 18 ετών δεν θα τοποθετούνται πλέον στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου ενώ επανακαθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίζεται ο μικρότερος αριθμός των εισαγόμενων ανηλίκων. Τη δέσμευση ανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ν. Παρασκευόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου δράσης του Υπουργείου αφορά στον επανακαθορισμό του θεσμικού πλαισίου προκειμένου, να διασφαλίζεται ο μικρότερος αριθμός των εισαγόμενων ανηλίκων. Επιπροσθέτως, με αντικατάσταση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα παραβάτες άνω των 18 ετών δεν θα τοποθετούνται πλέον στο Ι.Α.Α.Α. Βόλου.

Εν συνεχεία, ειδική Ομάδα Μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει εκπονήσει σχέδιο κτηριολογικών παρεμβάσεων κατ’ εντολή του Υπουργείου με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας. Το έργο της ανακατασκευής του Ιδρύματος έχει ήδη ανατεθεί στην εταιρία «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.». Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν επικεντρώνονται στην κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων ανηλίκων, με κύριες τον ηλικιακό διαχωρισμό των χωρών κοιτωνισμού, με ιδιαίτερη είσοδο για κάθε χώρο και με περιορισμένο αριθμό φιλοξενίας τροφίμων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ατομικότητα και η ιδιωτικότητα των τροφίμων. Η αντικατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, ο εξοπλισμός του αναρρωτηρίου και η διαμόρφωση χωρών ψυχαγωγίας και εστίασης με ιδιαίτερες «ηλικιακές γωνιές» καθώς και μια σειρά από άλλες διορθωτικές ενέργειες στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των τροφίμων.

Τέλος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προβεί στην απόσπαση δύο υπαλλήλων φύλαξης και ενός κοινωνικού λειτουργού, ενισχύοντας το Ίδρυμα με το απαραίτητο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, στοχεύοντας στη εύρυθμη λειτουργία του, σύμφωνα πάντα με τις υποσχέσεις του αρμόδιου Υπουργού.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το