Ελλάδα

Παράθυρο για εξαίρεση από εισφορές

Παράθυρο για την εξαίρεση από τα ασφαλιστικά βάρη των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ για όσους αμείβονται με τίτλους κτήσης (αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης) άνοιξε χθες μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Αν και η υπουργική απόφαση της 30ής Δεκεμβρίου του 2016 για τη βάση υπολογισμού των εισφορών ανέφερε ρητά πως «για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης», ο κ. Πετρόπουλος είπε χθες πως περιπτώσεις εργαζομένων που αμείβονται με τίτλους κτήσης για τελείως περιστασιακές εργασίες «υπό τύπο χαρτζιλικιού» δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ ούτε θα ενταχθούν σε ΑΠΔ, ώστε να έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.
Ειδοποιητήρια
Την ίδια στιγμή και υπό το βάρος του τεράστιου εγχειρήματος που είναι σε εξέλιξη -τα ειδοποιητήρια για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση ακόμη αναμένονται και θα αναρτηθούν το αργότερο την επόμενη εβδομάδα- δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης για την πρώτη δόση των ασφαλιστικών εισφορών που λήγει στις 28/2. Ηδη η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε με επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης έως 15/3/2017. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά παράταση και για την υποβολή της πρώτης ΑΠΔ του 2017 μέχρι 31/3/2017.
Σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε πως όσοι σπεύσουν να πληρώσουν ως μερική καταβολή εισφορά τουλάχιστον ίση μ’ εκείνη που κατέβαλαν πριν από το νέο Ασφαλιστικό (αν διαπιστώνουν υπέρογκη αύξηση εισφορών), τότε θα μπορούν να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία θα αντιμετωπίζεται με άλλη αντίληψη απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το