Τοπικά

Παράπονα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών

Την προσοχή των αγροτών στο Πήλιο και στον κάμπο εφιστά η πυροσβεστική αναφορικά με την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, αφού ορισμένοι δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να ξεφύγει.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι κάποιοι που εκτελούν αγροτικές εργασίες σε περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου δεν δείχνουν προσοχή στη συγκέντρωση των ξερών κλαδιών και των άλλων υλικών καίγοντας μαζί και σκουπίδια, όπως πλαστικά, συσκευασίες φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα να εκλύονται στην ατμόσφαιρα βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό διοξίνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα η πυροσβεστική υπηρεσία έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από κατοίκους των Καλών Νερών, οι οποίοι διαμαρτύρονται ζητώντας αυτοί που προχωρούν στην καύση των υπολειμμάτων να μην ρίχνουν σκουπίδια στον σωρό επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα στην περιοχή.
Κάνουν επίσης λόγο για όχληση εξαιτίας του πυκνού καπνού που μπαίνει και μέσα στα σπίτια τους από το πολύωρο κάψιμο των παραπάνω των ξερών χόρτων, των κλαδιών και των υπόλοιπων υλών.

Τονίζεται ότι οι πυροσβέστες από τη στιγμή που η φωτιά είναι ελεγχόμενη δεν απαιτείται να παρέμβουν, και επιπρόσθετα από τις 31 Οκτωβρίου έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος και υπάρχει η δυνατότητα καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών από τους αγρότες, τηρώντας όμως τους κανόνες ασφάλειας.
Δηλαδή το έδαφος στο οποίο θα συγκεντρωθούν οι παραπάνω ύλες θα πρέπει να είναι πολύ καλά καθαρισμένο, ο αγρότης να έχει φροντίσει να πετάξει τα πλαστικά μπουκάλια και τα άλλα σκουπίδια πριν καούν, ενώ επιβεβλημένη είναι η ύπαρξη δίπλα στον χώρο καύσης καθαρού τρεχούμενου νερού, για να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαρ. Πόζογλου σημειώνει πως όσοι εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο θα πρέπει να δείχνουν τη δέουσα προσοχή, αφού ακόμα και αν έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος ο κίνδυνος ξεσπάσματος μιας φωτιάς εξακολουθεί να υπάρχει.

Πάντως όπως προβλέπει η Πυροσβεστική Διάταξη αναφορικά με τον κανονισμό ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις απαγορεύεται παντού η καύση απορριμμάτων.
Η τακτική αυτή που ακολουθείται και στις πεδινές περιοχές του Νομού σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι επιζήμια, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον, όπως έχουν αναφέρει και στο παρελθόν γεωπόνοι. Η καύση προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση από την απελευθέρωση επικίνδυνων αερίων, ρύπανση των επιφανειακών υδάτων από τη μετανάστευση αιωρούμενων μικροσωματιδίων στάχτης με τον άνεμο κ.α.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το