Πολιτισμός

Παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Γεύσεις Μαγνησίας»

Στο πλαίσιο της Έκθεσης «Γεύσεις ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία, και των «Παράλληλων Εκδηλώσεων», που πραγματοποιούνται στο Μουσείο της Πόλης, την προσεχή Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ξεκινά μια νέα συνεργασία με την «Μαγνήτων Κιβωτό», με στόχο οι δράσεις του Μουσείου Ελιάς να γίνουν γνωστές και στο κοινό του Βόλου, που δεν το επισκέφθηκε στην Άνω Γατζέα.
Η γνωριμία λοιπόν του Βολιώτικου κοινού θα γίνει με την προβολή ταινιών μικρού μήκους με θέματα:
α. «από τον ελαιώνα στη κάδη», διηγείται όλη τη διαδικασία συλλογής, διαλογής, επεξεργασίας και εμπορίας της ελιάς και των προϊόντων της,
β. «αναπαράσταση κατασκευής κάδης»,
γ. «κατασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο»,
δ. «από αποθήκη επεξεργασίας ελαιών σε εκθετήριο», είναι μια σύνθεση εικόνων με πολλές φωτογραφίες του χώρου πριν, κατά και μετά την μετατροπή του σε Μουσείο.
Η έναρξη των «Παράλληλων εκδηλώσεων», έγινε την περασμένη Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Πόλης.
Παρουσιάστηκε το βιβλίο, «…και στην κορφή κανέλα», Μυρωδιές και γεύσεις της Πόλης, της Ξούλας Χαλκούση, από τις Εκδόσεις Τσουκάτου.
Δύο εικαστικοί, η Έλλη Μέλη και η Γεύσω Παπαδάκη, Πολίτισσες και οι δύο, παρουσίασαν με ένα μοναδικό τρόπο το βιβλίο, μέσα από ένα διάλογο μεταξύ τους, επικαλούμενες συχνά κείμενα της συγγραφέως.

Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι δεν είναι λίγοι από το κοινό, που περισσότερο ταυτίζουν την Πόλη με γεύσεις και μυρωδιές. Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια απλή περιδιάβαση στον ούτως ή άλλως πολύ πλούσιο κήπο της Πολίτικης κουζίνας. Είναι παράλληλα και μια αναδρομή στις οικογενειακές μνήμες και εμπειρίες, που λίγο πολύ είναι κοινές σε κάθε πολίτικη οικογένεια. Βόσπορος, Θεραπειά, Ζάππειο, Σεπτεμβριανά, απελάσεις. Σε αυτές τις γλυκόπικρες μνήμες της παιδικής ηλικίας των Κωνσταντινουπολιτών, έτσι όπως ακόμα τους περιτριγυρίζουν στα αγαπημένα πολίτικα τραπέζια, μαζί με τις εποχιακές μυρωδιές από τους Γιαλατζή ντολμάδες, τα πολίτικα πιλάφια, τα γλυκά του κουταλιού με το δενδρισάκι και την κανέλα.
Τελικά ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τους Βολιώτες που άκουσαν και την συγγραφέα, Ξούλα Χαλκούση, αλλά και την εκδότρια, να αναφέρονται με συγκίνηση στον τόπο καταγωγής τους, στις παιδικές τους αναμνήσεις και στις εμπειρίες τους από τα Πολίτικα μαγειρέματα των γονιών τους.

Η έκθεση «Γεύσεις Μαγνησίας, όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και τον Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, και είναι δε ο τελευταίος σταθμός του διετούς ταξιδιού που η «Μαγνήτων Κιβωτός» αφιέρωσε στις γεύσεις της Μαγνησίας.
Η Έκθεση συμπληρώθηκε με την θαυμάσια έκδοση του λευκώματος με τίτλο: «Γεύσεις Μαγνησίας, Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», το οποίο αποτελεί και την πρώτη έκδοση του νέου εκδοτικού οίκου της Ι.Μ.Δ. «Ιδιόμελον».

‘Όμως το πρόγραμμα των «Παράλληλων εκδηλώσεων» συνεχίζεται την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, και συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου, με σκοπό την ανάδειξη Σκιαθίτικης Τοπικής Κουζίνας. Η Σταματίνα Χονδρονικολή, Διαιτολόγος του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και μέλος της ΕΛΛΕΤ, θα αναπτύξει το θέμα: «Η διατροφή της Σκιάθου, στο πέρασμα του χρόνου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το