Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου «Τα ποιοτικά κρασιά στην Ευρώπη – Η ιταλική εμπειρία» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Forum» από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, σε συνεργασία με το επίτιμο υποπροξενείο της Ιταλίας στον Βόλο και το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Βόλου, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Camerino Ιταλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η συμμετοχή των οινοποιών από ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλά και των φοιτητών (στην πλειοψηφία τους των Σχολών Γεωπονίας και Χημείας) κατέδειξε το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις αλλαγές που τελούνται στον χώρο αναφορικά με τη νομοθεσία που διέπει τον κλάδο της οινοποιίας, στο marketing των εξαγωγών, αλλά και στον οινοτουρισμό.
Οι έγκριτοι καθηγητές που αποτελούσαν και τους κύριους ομιλητές του Συνεδρίου ανέλυσαν διεξοδικά τα οργανοληπτικά στοιχεία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ ανέλυσαν και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στον τομέα της προώθησης και προβολής του κρασιού.
Κατά τη χθεσινή συνεδρία ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Πετρωτός μίλησε διεξοδικά για τη χρήση φυσικών αντιοξειδωτικών για την υποκατάσταση των θειωδών στο κρασί, χρήση που θα εγγυηθεί και την ποιότητα του κρασιού, ενώ στην εισήγησή του ο οινολόγος κ. Χρήστος Ζαφειράκης μίλησε για τον Λημνιώνα στη Θεσσαλία.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Camerino της Ιταλίας, ως διευθυντής του master «Wine export management» ανέλυσε τους κανονισμούς του κρασιού, ενώ για τη δυναμική ενασχόληση της αμπελοκομίας μίλησε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Λάμπρος.
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης σημείωσε ότι «παρότι ιστορικά η χώρα μας αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο κράτος στην παραγωγή αποστάγματος σταφυλιών και παρά το γεγονός ότι διαθέτει τα γεωμορφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών, δυστυχώς στη διεθνή αγορά δεν κατέχει τη θέση που της αναλογεί και της αρμόζει.
Αποτελεί μονόδρομο λοιπόν, η εντατικοποίηση των προσπαθειών σε στοιχεία που θα ενισχύσουν τη θέση του ελληνικού κρασιού, όπως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, αλλά και το marketing, που θα ανοίξουν τις πόρτες για την είσοδο σε νέες αγορές του εξωτερικού.
Βέβαια, σημαντικό ρόλο ώστε να μπορέσει το κρασί να γίνει ανταγωνιστικό θα παίξει και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αναμένεται να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις της σημερινής κυβέρνησης».
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με γευσιγνωσία από κρασιά ολόκληρης της Θεσσαλίας.
Στο τέλος του Συνεδρίου δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης, ενώ θα υπάρξει η ενημέρωση για τη δυνατότητα παρακολούθησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Camerino σπουδές στο master «Wine export management».
Στο τριήμερο της διαμονής τους οι διακεκριμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Camerino ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στα οινοποιεία της Ραψάνης στη Λάρισα και στο Μουσείο Οίνου της περιοχής, αλλά και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα».
Η διαμονή των καθηγητών ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε οινοποιία – πρότυπα της Αργαλαστής Πηλίου.
«Γέφυρα ζωής» για τη μεταφορά βρέφους στο νοσοκομείο έστησαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του…
Ένας μηχανικός λογισμικού της Tesla υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς όταν δέχθηκε επίθεση από ένα ρομπότ που…
Ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων τα οποία…
Με μία ανάρτησή της στο Instagram η Σακίρα αποκάλυψε ότι τοποθετήθηκε στη γενέτειρά της την…
Το Ιράν και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές…
Τέλος χρόνου για το νέο Apple Watch, αφού ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να προβεί σε…