Παραπολιτικά

Παράδειγμα

Μαθητές στη Σκιάθο πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και καταλήψεις υπέρ των αιτημάτων τους. Ως εδώ κανένα πρόβλημα. Η διάλυση όμως του σχολείου από ζημιές και αντικοινωνικές συμπεριφορές δεν επέτρεψε να γίνουν μαθήματα και μετά τη λήξη των καταλήψεων, καθώς έγινε προσπάθεια να επανέλθει η κανονικότητα στο σχολείο.
Οι εκπαιδευτικοί όταν επέστρεψαν στο σχολείο μετά τη λήξη της κατάληψης δεν υποχώρησαν και αρνήθηκαν να διδάξουν σε σταυλικές εγκαταστάσεις.
Ευλόγως οι καθηγητές αποφάσισαν να λάβουν μέτρα και επέλεξαν να αποβάλουν για μια ημέρα όλο το 15μελές συμβούλιο που είχε την «ευθύνη» των εγκαταστάσεων όταν ήταν κλειστό από την κατάληψη.
Αυτοί άλλωστε είναι οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν και να αποφασίσουν αν οι μαθητές πρέπει να τιμωρηθούν ή όχι. Είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν εάν θέλουν να αφήσουν ατιμώρητες τις πράξεις μαθητών που θέλουν να αποπατούν στις σχολικές αίθουσες και στη συνέχεια να απαιτούν την ατιμωρησία τους.
Από δω και πέρα αρχίζει ο παραλογισμός. Γονείς στέλνουν επιστολές και διαμαρτύρονται γιατί τα παιδιά τους αποβλήθηκαν από το σχολείο, επειδή αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους και προχώρησαν σε κατάληψη. Μέγα ψέμα. Αποβλήθηκαν γιατί δεν περιφρούρησαν το σχολείο και την κινητοποίησή τους. Αποβλήθηκαν γιατί πρέπει να καταλάβουν ότι η σκέψη πως μπορούν να κάνουν «ό,τι γουστάρουν» δεν «περνάει» στην οργανωμένη κοινωνία, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επωφεληθούν από τις διαμαρτυρίες των γονιών τους για να επιβάλουν με ακραίο τρόπο και ακραίες μεθόδους τις επιθυμίες τους.
Στη Σκιάθο οι καθηγητές έκαναν το καθήκον τους και αντιστάθηκαν.
Στις περισσότερες περιπτώσεις υποτάσσονται στο μπάχαλο και υποκύπτουν στις απειλές γονιών για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Αυτές οι συμπεριφορές όμως συνιστούν ένα μεγάλο πρόβλημα που ξεπερνά το κλειστό σύστημα του σχολείου και διαχέεται στην κοινωνία.
Εκείνοι που στα 14 και στα 15 χρόνια τους διαλύουν σχολεία, τι κοινωνικές συμπεριφορές θα επιδείξουν αύριο; Πώς θα διαμορφώσουν τα όρια του θεμιτού και του αθέμιτου, του εύλογου και του παράλογου; Οι καθηγητές της Σκιάθου έδωσαν απάντηση και σωστά έπραξαν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το