Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Έπλυνε και ασπάστηκε τα πόδια κρατουμένων στις φυλακές ανηλίκων της Ρώμης

Σε ένα τελετουργικό της Μεγάλης Πέμπτης που συμβολίζει την ταπεινότητα, ο Πάπας Φραγκίσκος έπλυνε και στέγνωσε τα πόδια δώδεκα κρατουμένων μιας φυλακής ανηλίκων στη Ρώμη, διαβεβαιώνοντάς τους για την αξιοπρέπειά τους και λέγοντάς τους ότι «ο καθένας μας» μπορεί να πέσει στην αμαρτία.

Ο Φραγκίσκος είχε μεταβεί στο ίδιο σωφρονιστικό ίδρυμα -πάντα για την συγκεκριμένη τελετή- πριν από δέκα χρόνια, λίγο μετά, δηλαδή, την εκλογή του από το Κονκλάβιο των καρδιναλίων. Πέρυσι, για την τελετή του Νιπτήρος, αποφάσισε να μεταβεί στις φυλακές της πόλης Τσιβιταβέκια, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, όπου έπλυνε συμβολικά τα πόδια κρατουμένων και συνομίλησε μαζί τους επί τρεις περίπου ώρες.

Πριν από την εκλογή του Φραγκίσκου, η τελετή αυτή της Μεγάλης Πέμπτης των Καθολικών λάμβανε πάντα χώρα στην βασιλική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, στην Ρώμη. Ο «πάπας των φτωχών», όμως, αποφάσισε να αλλάξει την παράδοση αυτή και να βρεθεί, για μια ακόμη φορά, κοντά σε ανθρώπους που υποφέρουν και νιώθουν περιθωριοποιημένοι.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το