Τοπικά

Πάνω από 50 φαρμακεία στη Μαγνησία με διευρυμένο ωράριο

Περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα θα λειτουργούν από την 1η Ιουλίου τουλάχιστον 50 φαρμακεία της Μαγνησίας στο πλαίσιο του νέου διευρυμένου ωραρίου που τίθεται σε λειτουργία και φέρνει σημαντικές αλλαγές που θα τις βιώσουν και οι πολίτες.
Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να δηλώνουν για πόσες ώρες επιπλέον του υποχρεωτικού ωραρίου θα δουλεύουν ανά δίμηνο. Η αίτηση υποβάλλεται ένα μήνα πριν την έναρξη του διμήνου. Δηλαδή για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ήδη οι φαρμακοποιοί δήλωσαν στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας ποιες μέρες και ώρες θέλουν να εργαστούν επιπλέον.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 50 φαρμακοποιοί της Μαγνησίας δήλωσαν ότι θέλουν να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο.
Πλέον εκτός από το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο 40ωρο λειτουργίας των φαρμακείων, ο φαρμακοποιός θα μπορεί να εργάζεται από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ τη Δευτέρα και την Τετάρτη, και το Σάββατο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Σημειώνεται πως ένας φαρμακοποιός μπορεί να δηλώσει και ώρες που θα είναι ανοικτό το φαρμακείο του από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί.
Τα φαρμακεία θα μπορούν να είναι διευρυμένα και σε μη υποχρεωτικές αργίες.

Ο φαρμακοποιός είναι ελεύθερος να δηλώσει πότε και πόσο επιπλέον των 40 ωρών θέλει να εργαστεί. Μάλιστα ο νόμος του δίνει το δικαίωμα, ακόμη και αν έχει δηλώσει για ένα δίμηνο ότι θα είναι ανοικτός για παράδειγμα τη Δευτέρα το απόγευμα, τελικά να απουσιάζει και το φαρμακείο να είναι κλειστό.
Επίσης ο νόμος επιβάλλει στον φαρμακοποιό να είναι ο ίδιος παρών στο φαρμακείο όταν θα είναι διευρυμένος, διαφορετικά θα δεχτεί πρόστιμο.
Πάντως από την 1η Ιουλίου οι ασθενείς και οι πολίτες θα βλέπουν στα ανακοινώσεις των φαρμακείων δύο πίνακες, ο ένας θα έχει όλους τους διευρυμένους και ο άλλος τους διημερεύοντες και διανυκτερεύοντες της κάθε μέρας.

Οι νέες αλλαγές δημιουργούν νέα δεδομένα στους φαρμακοποιούς, ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους που αφενός έχουν την πρόκληση να λειτουργούν περισσότερες ώρες τα φαρμακεία τους με αμφίβολο πάντοτε το περιθώριο περισσότερων εσόδων, αφετέρου να πρέπει να βρίσκονται και οι ίδιοι περισσότερες ώρες στο φαρμακείο με τη σωματική κόπωση να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη σε αυτές τις περιπτώσεις.
Πάντως σε σύνολο περίπου 230 φαρμακείων του Νομού πάνω από 50 φαρμακοποιοί δήλωσαν ότι θέλουν να είναι διευρυμένοι για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Ο αριθμός δεν είναι μικρός και μια ερμηνεία που δίνεται, είναι πως ίσως κάποιοι και να θέλουν να δοκιμάσουν το νέο σύστημα και αν δουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν τότε το επόμενο δίμηνο δεν θα είναι διευρυμένοι ή θα ορίσουν λιγότερες ώρες.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «ο νέος νόμος για το διευρυμένο ωράριο οδηγεί στην εξόντωση των μικρών αυτοαπασχολούμενων φαρμακείων προς όφελος των μεγάλων και των φαρμακείων που εντάσσονται σε αλυσίδες, ενώ αναμένεται να προκαλέσει σύγχυση στους ασθενείς και τους πολίτες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το