Τοπικά

Πάνω από 40 φαρμακεία με ζημιές από τις πλημμύρες

Ενάμιση μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στον Βόλο, και τα φαρμακεία που υπέστησαν σημαντικές ζημιές, κατάφεραν να βρουν ξανά τον ρυθμό τους εν μέσω μάλιστα αυξημένων υποχρεώσεων, καθώς οδεύοντας προς τον πυρήνα του Φθινοπώρου οι ιώσεις είναι σε έξαρση, ενώ εξελίσσεται και το πρόγραμμα με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε ένα διμέτωπο αγώνα, καθώς από τη μια πρέπει να εξυπηρετήσουν ασθενείς και πολίτες με όλες βέβαια τις γνωστές ελλείψεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και συνεχώς αυξάνονται, και από την άλλη να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα φαρμακεία τους για να καταστούν πλήρως λειτουργικά.
Εξάλλου τα φαρμακεία έχουν την ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλους υγειονομικούς χώρους, όπως τα ιατρεία, ότι βρίσκονται πάντα στο ισόγειο, για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση των πολιτών. Αυτό είχε και ως αποτέλεσμα να γίνουν εύκολος στόχος του μεγάλου όγκου νερού που πλημμύρισε την πόλη δύο φορές μάλιστα τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης δήλωσε πως πάνω από 40 φαρμακεία στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου αλλά και ευρύτερα τη νησιωτική και ηπειρωτική Μαγνησία υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες, ενώ υπάρχει και ένα φαρμακείο στην περιφέρεια του νομού που υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή. Τα νερά αλλά και οι φερτές ύλες εισέρρευσαν στους εσωτερικούς χώρους και προκάλεσαν καταστροφές σε ράφια, φάρμακα, σκευάσματα και εξοπλισμό. Ζημιές τόσο από την εισροή νερού όσο και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης προκλήθηκαν και στα ψυγεία, όπου αποθηκεύονται τα φάρμακα ψυχρής αλυσίδας. Το πλήγμα είναι μεγάλο για τους συναδέλφους που προσπαθούν να συνέλθουν και να βρουν ένα ρυθμό. Είμαστε λαβωμένοι, αλλά λειτουργούμε, είμαστε εδώ και εξυπηρετούμε τους ασθενείς».

Ο ίδιος αναφέρεται στις πολύ δύσκολες μέρες του πρώτου κύματος κακοκαιρίας, οπότε δεν λειτουργούσαν λόγω ζημιών και διακοπής ηλεκτροδότησης και τα γραφεία του φαρμακευτικού Συλλόγου επί της οδού Ξενοφώντος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τακτοποιηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς και των τελευταίων προς τις φαρμακαποθήκες.
Με δεκάδες φαρμακεία να έχουν πλημμυρίσει εκείνες τις μέρες, αλλά να μη διαθέτουν παράλληλα ούτε ρεύμα, ούτε βέβαια ίντερνετ, ήταν πολύ δύσκολη η εκτέλεση των εφημερεύσεων και των διανυκτερεύσεων.

«Φαρμακεία με ζημιές δεν μπορούσαν να διανυκτερεύσουν και να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Το ίδιο ίσχυε και για τα εφημερεύοντα, καθώς ίντερνετ και ρεύμα δεν υπήρχε. Και στο πρώτο κύμα κακοκαιρίας μας βοήθησε ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος που έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα στα μέλη μας για να ενημερώνονται για τις αλλαγές στις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις, και έτσι δεν προέκυψε πρόβλημα, ενώ στο δεύτερο κύμα κακοκαιρίας παρείχαμε μόνοι μας την ενημέρωση στα μέλη μας» είπε ο κ. Ματσιόλης.
Το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών έχει μετατοπιστεί και στο ζήτημα των αποζημιώσεων. «Έγιναν οι καταγραφές των ζημιών σε φαρμακεία από τα αρμόδια κλιμάκια, αν και πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν και φαρμακεία από τα οποία ακόμη δεν πέρασαν κλιμάκια» τόνισε ο ίδιος.
Τα φαρμακεία λειτουργούν αλλά οι πληγέντες φαρμακοποιοί αγωνιούν και για τις αποζημιώσεις, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το κόστος των ζημιών που υπέστησαν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το