Τοπικά

Πάνω από 14.000 ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Σαφής βελτίωση παρουσιάζει το ιδιωτικό χρέος φέτος σε σχέση με το 2019, ενώ πάνω από 14.000 είναι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Τα παραπάνω στοιχεία έκανε γνωστά η κ. Θεώνη Αλαμπάση, γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, που βρέθηκε χθες στον Βόλο, στο πλαίσιο ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η κ. Αλαμπάση σε δηλώσεις της τόνισε ότι το ιδιωτικό χρέος παρουσιάζει σαφή βελτίωση από 233 δισ. το 2019, στα 224 δισ. σήμερα κι όπως είπε «βλέπουμε ότι σε απόλυτους αριθμούς έχουμε μειωτική τάση του ιδιωτικού χρέους. Και τα νούμερα του εξωδικαστικού μηχανισμού δείχνουν ότι τόσο οι ιδιώτες, όσο και οι επιχειρήσεις προσφεύγουν στον μηχανισμό για να βρουν λύση στο θέμα υπερδανεισμού.

Έχουμε ήδη πάνω από 14.000 ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που προσφέρουν μεγάλο «κούρεμα» τόσο για το δημόσιο, όσο και για τους χρηματοδοτικούς φορείς. Είμαστε εδώ να ενθαρρύνουμε να δουν οι οφειλέτες ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους».
Όσον αφορά στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, υπάρχουν συνεχείς βελτιώσεις και όπως είπε «και στον Νόμο που περάσαμε τον Δεκέμβριο φέραμε βελτιώσεις τόσο στο αποτέλεσμα του αλγορίθμου με επιπλέον «κούρεμα» έως και 28%, δηλαδή το συνολικό «κούρεμα» που μπορεί να πάρει μια οφειλή είναι πάνω από το 60%. Φέραμε σταθερό επιτόκιο για τα τρία επόμενα έτη ως προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς» υπενθυμίζοντας ότι ως προς το δημόσιο υπάρχει το 3% για όλα τα έτη της ρύθμισης.
«Ως προς το δημόσιο, είναι ο επωφελέστερος τρόπος για να ρυθμίσει κάποιος τις οφειλές. Φέραμε τη δυνατότητα άνθρωποι από κλεισμένες εταιρείες να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και θα είναι άμεσα διαθέσιμο μέσω των ΔΟΥ για να μπορέσει κάποιος να ρυθμίσει και να βάλει τις οφειλές στον εξωδικαστικό και για τους ευάλωτους υπάρχει η υποχρεωτικότητα του αλγορίθμου, δηλαδή δεν μπορούν οι χρηματοδοτικοί φορείς να μην δώσουν το αποτέλεσμα του αλγορίθμου».
Μάλιστα η ίδια έκανε λόγο για ιστορικά ρεκόρ με πάνω από 7.000 νέες εκκινήσεις τον μήνα που μας πέρασε και πάνω 2.000 νέες αιτήσεις οριστικοποιημένες και 1.222 θετικές αποφάσεις, δηλαδή όπως είπε «τον περασμένο μήνα 1.222 άνθρωποι ρύθμισαν τις οφειλές τους και σε σύνολο έχουμε πάνω από 14.000 πολίτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που μπήκαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και πήραν ρύθμιση».

Ο κ. Δημήτριος Σκαρίμπας, δικηγόρος, έκανε λόγο για μεγάλη βελτίωση του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού κι όπως σημείωσε «μετά από νέες προσπάθειες τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και αποτελεί μία διέξοδο για τη ρύθμιση υπερχρεωμένων επιχειρηματιών κυρίως κι ευάλωτων νοικοκυριών. Με αυτή την έννοια αν βελτιωθούν κι άλλα σημεία αιχμής, θα έχουμε περισσότερο θετικά αποτελέσματα. Τα σημεία αιχμής είναι ότι δεν είναι ευρέως γνωστή αυτή η διαδικασία που παρέχεται κι ως προς τούτου χρειάζεται μία προβολή αυτής της εναλλακτικής λύσης, το δεύτερο είναι η βελτίωση τεχνικών σημείων σε σχέση με τη φόρμουλα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που έχει να κάνει με την τεχνολογία κ.ά. και το τρίτο είναι το πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η εξισορρόπηση αντιτιθέμενων συμφερόντων. Βλέπουμε πιο επιεική στάση δημοσίου και ΕΦΚΑ κι έχουμε μία συγκράτηση από πλευράς χρηματοπιστωτικών φορέων που διατηρούν πιο αυστηρή στάση. Επειδή μιλάμε για κάτι καινούργιο, πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τα δεδομένα που είχαν τα τραπεζικά ιδρύματα σε σχέση με εγγυήσεις ενέχυρα κ.ά., γιατί δεν είναι μόνο η ρύθμιση των οφειλομένων, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως δανεισμό όχι υπέρμετρο, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες τις επιχείρησης».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, τόνισε ότι λόγω των κρίσεων, η Πολιτεία όφειλε να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις, στα προβλήματα και τις ανεπάρκειες του μηχανισμού, οι οποίες έγιναν αντιληπτές από την Πολιτεία, γιατί ο ρυθμός εξυπηρέτησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν δεν ήταν ικανοποιητικός και άρα το 2023 υπήρξαν βελτιωτικές παρεμβάσεις. «Τα αποτελέσματα στην έναρξη του 2024 δείχνουν αυξητική τάση στην ικανοποίηση των αιτήσεων κι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για βελτίωση της εικόνας και βεβαίως από την ίδια τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και ενεργούν ενεργητικά και στο κομμάτι των διμερών συμφωνιών ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεων και τις τράπεζες και τις εταιρείες απαιτήσεων που κι εκείνες πιεζόμενες από την αυξητική επιτυχία του εξωδικαστικά σπεύδουν να κλείσουν περισσότερες υποθέσεις» σχολίασε και συνέχισε «η διαδικασία του εξωδικαστικού με τις όποιες καθυστερήσεις και παιδικές ασθένειες, είναι αλήθεια ότι το 2024 αναμένεται να είναι το κύριο μέσο ρύθμισης των υποθέσεων που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους κι αυτό είναι σημαντικό για την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας».

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Τέλης Μπασδάνης, τόνισε ότι «είναι ευκαιρία να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα μετά από τόσα χρόνια βαθιάς ύφεσης στη χώρα και μετά τις καταστροφικές συνθήκες εξαιτίας των δύο θεομηνιών τον Σεπτέμβριο και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ο σημερινός εξωδικαστικός μηχανισμός είναι πιο ευέλικτος από τον προηγούμενο, γιατί στον πρώτο εξωδικαστικό δεν κατάφεραν να ενταχθούν πολλές επιχειρήσεις και ήταν ελάχιστη η συμμετοχή και τώρα με ορισμένες βελτιώσεις να μπορεί να ενταχθεί η πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Μιλάμε για ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και αβέβαιο κλιματολογικό περιβάλλον. Ζούμε πρωτόγνωρες και ακραίες καταστάσεις και καταλαβαίνετε ότι η πολιτεία θα πρέπει να ενσκήψει στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν εδώ και 12 χρόνια οι επιχειρηματίες και πολίτες».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το