Τοπικά

Πανηγυρίζει σήμερα το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στο λόφο της Γορίτσας 

Πανηγυρίζει σήμερα το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στον λόφο της Γορίτσας, όπου από χθες έχει μεταφερθεί και η φερώνυμη ιερή εικόνα. Χιλιάδες συμπολίτες ανεβαίνουν στον λόφο είτε πεζή είτε με τα Ι.Χ. για να προσκυνήσουν την εικόνα και να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Ο καλός καιρός έχει συμβάλει ώστε και φέτος η προσέλευση να είναι πολύ μεγάλη. Σήμερα στον ναό θα τελεστεί η πανηγυρική θεία λειτουργία και στις 6 το απόγεμα η εικόνα θα επιστρέψει μέσω πομπής στον Άνω Βόλο, όπου φυλάσσεται.
Για πολλούς πιστούς η σημερινή γιορτή είναι συνδεδεμένη με το κλείσιμο της περιόδου του Πάσχα, αλλά και της πρώτης τους εξόρμησης στην εξοχή, όπου κάνουν μια βόλτα.
Ο π. Γαβριήλ Βοϊτσέσκου ανέφερε πως η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής είναι από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές που τελούνται στον Βόλο και συμμετέχουν πάρα πολλοί πιστοί που ανεβαίνουν στον λόφο της Γορίτσας για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα που μεταφέρεται κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής από τον Άνω Βόλο.
Και από χθες χιλιάδες πιστοί ανεβαίνουν στο λόφο για να προσκυνήσουν και να συμμετάσχουν με πνεύμα ευλάβειας στις παρακλήσεις, πανηγυρικό, τον εσπερινό και τη θεία λειτουργία.


«Πολλοί ανάβουν ξανά τις λαμπάδες τους που είχαν για το Πάσχα και τις αφήνουν στο εκκλησάκι. Είναι ένα έθιμο που τηρείται χρόνια τώρα» ανέφερε ο π. Γαβριήλ.
Αναφερόμενος στον ναό επισήμανε πως χρειάζεται άμεση παρέμβαση ο βόρειος και νότιος εξωνάρθηκας της εκκλησίας, ενώ υπάρχει επικοινωνία και με την αρχαιολογική υπηρεσία.
Επίσης από χθες στον αύλειο χώρο του ναού βρίσκονταν και οι πάγκοι των μικροπωλητών με διάφορα εδέσματα και άλλα είδη.
Ο ναός είναι ανοικτός το πρώτο Σάββατο του Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, όπου τελείται θεία λειτουργία.
Επίσης πέρυσι το καλοκαίρι ήταν ανοικτός για δύο ώρες κάθε μέρα εκτός Δευτέρας, ώστε οι επισκέπτες και οι περιπατητές να ανάβουν ένα κερί και να προσεύχονται.
Παράλληλα ο π. Γαβριήλ τόνισε και την ανάγκη παρέμβασης στον δρόμο προς Γορίτσα, όπου λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών έχει φαγωθεί στην άκρη του και το πλάτος μικραίνει, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην κίνηση των οχημάτων, όταν συναντιούνται.
Όπως αναφέρεται από τη Μητρόπολη Δημητριάδος «ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής είναι ένας μεγάλος πέτρινος ναός, ο οποίος χτίσθηκε επί τουρκοκρατίας. Όπως λέγεται εκείνα τα χρόνια επικοινωνούσε με τον Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου (Παναγίας Τρύπας, ο οποίος αργότερα παραχωρήθηκε από την ενορία στην Ι. Μητρόπολη) του Βόλου διά μυστικών στοών. Υπάρχουν δύο πηγάδια εντός του Ναού, τα οποία κατά την ημέρα και μόνο της Πανηγύρεως αναβλύζουν αγίασμα».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το